ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Πιο ευαίσθητοι στο στρες οι άνδρες από τις γυναίκες

Η μελέτη αποκάλυψε διακριτές ευπάθειες στο στρες σε ορισμένα κύτταρα μεταξύ των δύο φύλων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Πιο ευαίσθητοι στο στρες οι άνδρες από τις γυναίκες

Το στρες ασκεί ποικίλες επιπτώσεις σε άνδρες και γυναίκες, με τους άνδρες να αντιμετωπίζουν δυνητικά πιο ουσιαστικές επιπτώσεις σύμφωνα με έρευνα.

Αυτό το επαναστατικό εύρημα έχει τη δυνατότητα να ανοίξει το δρόμο για προσαρμοσμένες θεραπείες που στοχεύουν καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Η μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες από το Ινστιτούτο Weizmann και το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Max Planck, εμβαθύνει στη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων με πρωτοφανή ανάλυση, ρίχνοντας φως σε προηγουμένως άγνωστες αντιδράσεις του στρες που σχετίζονται με το φύλο.

Η μελέτη αποκάλυψε διακριτές ευπάθειες στο στρες σε ορισμένα κύτταρα μεταξύ των δύο φύλων. Το εστιακό σημείο ενδιαφέροντος ήταν το ολιγοδενδροκύτταρο (oligodendrocyte), ένα εξειδικευμένο νευρογλοιακό κύτταρο απαραίτητο για την υποστήριξη των νευρικών κυττάρων και τη ρύθμιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Κάτω από χρόνιο στρες, τα αρσενικά ολιγοδενδροκύτταρα υπέστησαν δομικές και λειτουργικές αλλαγές, επηρεάζοντας τις αλληλεπιδράσεις τους με τα γειτονικά νευρικά κύτταρα. Αντίθετα, τα θηλυκά ολιγοδενδροκύτταρα παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα, επιδεικνύοντας την ανθεκτικότητά τους στο στρες.

Ιστορικά, η έρευνα στράφηκε προς τα αρσενικά ποντίκια, αγνοώντας τον περίπλοκο αντίκτυπο των ορμονικών διακυμάνσεων και της εμμήνου ρύσεως στα θηλυκά. Ειδικός εξηγεί: «Εξετάσαμε σχολαστικά τον παρακοιλιακό πυρήνα του εγκεφάλου (PVN), έναν πυρήνα απόκρισης στο στρες, σε κυτταρικό επίπεδο. Η αλληλούχιση μορίων RNA σε μεμονωμένα εγκεφαλικά κύτταρα μας επέτρεψε να χαράξουμε τις αποκρίσεις στρες τόσο σε αρσενικά όσο και σε θηλυκά ποντίκια, αποκαλύπτοντας διαφορές στον τρόπο με τον οποίο κάθε τύπος κυττάρου αντιδρά στο στρες”.

Η καινοτόμος διαδικτυακή πλατφόρμα της ομάδας επιτρέπει την παρατήρηση αλλαγών της γονιδιακής έκφρασης ανάλογα με το φύλο ως απόκριση στο στρες.

Η ειδικός υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης του φύλου στην έρευνα: «Τόσο στη νευροεπιστήμη όσο και στην επιστήμη της συμπεριφοράς, η συμπερίληψη θηλυκών ζώων και η χρήση ευαίσθητων ερευνητικών μεθόδων είναι επιτακτική. Αυτή η περιεκτική προσέγγιση παρέχει μια πιο λεπτή κατανόηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας».

Αξιολογώντας σχολαστικά πάνω από 35.000 κύτταρα, η ερευνητική ομάδα σκιαγράφησε αποχρώσεις του στρες με βάση το φύλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καθηγητής καταλήγει: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του φύλου κατά την αντιμετώπιση παθήσεων υγείας που σχετίζονται με το στρες, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της κατάθλιψης και του διαβήτη. Η μεταβλητή του φύλου διαμορφώνει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν τα διαφορετικά εγκεφαλικά κύτταρα στο στρες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.