Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε πως οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν έως και 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους χωρίς την αυτοάνοση πάθηση, ενώ όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει ένα άτομο κοιλιοκάκη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.
Η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, είναι μια ανοσολογική αντίδραση που εμφανίζεται όταν κάποιοι άνθρωποι τρώνε γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η μόνη θεραπεία είναι η αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη.
«Τα άτομα με κοιλιοκάκη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου που είναι ανεξάρτητος από παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης.
«Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στη φλεγμονή στα άτομα με κοιλιοκάκη, κάτι που παρατηρείται και σε άτομα με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα ή συνδέεται με κάποιο τρόπο με τη δίαιτα χωρίς γλουτένη, δεν μπορούμε όμως να είμαστε βέβαιοι αν δεν γίνει περισσότερη έρευνα» είπε.
Μέχρι να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτή τη σχέση, οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη θα πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις για την υγεία της καρδιάς τους και να επισκέπτονται τον γιατρό τους εάν έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες, λένε οι ειδικοί.
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου (μια βάση δεδομένων υγείας για μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία) για να δουν εάν υπήρχε σχέση μεταξύ κοιλιοκάκης και καρδιακής νόσου που επηρεαζόταν από τους παραδοσιακούς καρδιακούς κινδύνους.
Πάνω από 2.080 άνθρωποι είχαν κοιλιοκάκη, αλλά δεν είχαν σημάδια καρδιακής νόσου όταν ξεκίνησε η μελέτη.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία της καρδιάς τους μέσω νοσοκομειακών αρχείων και πιστοποιητικών θανάτου για περισσότερα από 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σχεδόν 41.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρδιακή νόσο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 220 με κοιλιοκάκη.
Αυτό ισοδυναμεί με ετήσιο ποσοστό καρδιακών παθήσεων 9 ανά 1.000 άτομα με κοιλιοκάκη σε σύγκριση με 7,4 στα 1.000 άτομα χωρίς κοιλιοκάκη.
Όσο περισσότερο καιρό ένα άτομο είχε κοιλιοκάκη, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι άνθρωποι που είχαν κοιλιοκάκη για λιγότερα από 10 χρόνια είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα. Αυτό αυξήθηκε στο 34% μεταξύ εκείνων που είχαν κοιλιοκάκη για μια δεκαετία ή παραπάνω.
Τα άτομα με κοιλιοκάκη είχαν λιγότερους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, συμπεριλαμβανομένων του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας, της υψηλής χοληστερόλης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του ιστορικού καπνίσματος.
Σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς κοιλιοκάκη, ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν ιδανικές βαθμολογίες καρδιακού κινδύνου με βάση το κάπνισμα, τη φυσική δραστηριότητα, τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης, τα επίπεδα σακχάρου, την αρτηριακή πίεση και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και βάρος).
Τα άτομα με κοιλιοκάκη και ιδανική βαθμολογία καρδιακού κινδύνου είχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους με ιδανική βαθμολογία κινδύνου αλλά χωρίς κοιλιοκάκη.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Medicine.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.