Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, μια οικονομική καταστροφή, όπως η απώλεια των οικονομιών ή της εργασίας, μετά την ηλικία των 50 ετών μπορεί να είναι αρκετή για να ανοίξει τον δρόμο στην άνοια.

Όπως έδειξε, το στρες που προκαλούν αυτού του είδους τα γεγονότα στους μεσήλικες μπορεί να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Η συνέπεια είναι να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος αναπτύξεως άνοιας.

Τα οικονομικά προβλήματα έχουν συσχετισθεί με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Προκαλούν έντονο ψυχολογικό και σωματικό στρες, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για:

  • Υπέρταση
  • Χρόνια φλεγμονή
  • Προβλήματα ψυχικής υγείας

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι μακροπρόθεσμα σχετίζονται και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως:

  • Η καρδιαγγειακή δυσλειτουργία
  • Η χρήση ουσιών
  • Η κατάθλιψη
  • Η αυξημένη θνησιμότητα

Εν τούτοις, η πιθανή συσχέτιση των οικονομικών προβλημάτων με την άνοια δεν είχε έως τώρα εξεταστεί. Το κενό αυτό θέλησαν να καλύψουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Zhejiang, στην Κίνα, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 8.082 εθελοντές από τις ΗΠΑ.

Η νέα μελέτη

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open, το σχεδόν 52% των εθελοντών ήταν γυναίκες. Κατά την έναρξη της μελέτης, η ηλικία τους κυμαινόταν από 50 έως 70 ετών. Οι 339 από τους εθελοντές δεν διέθεταν περιουσιακά στοιχεία κατά την έναρξη της μελέτης. Έως το τέλος της, όμως, οι 2.185 είχαν πάθει κάποιου είδους οικονομική καταστροφή.

Ως οικονομική καταστροφή ορίσθηκε η απώλεια του 75% ή περισσότερο της αρχικής περιουσίας και του εισοδήματός τους. Μπορεί λ.χ. να είχαν χάσει τις αποταμιεύσεις, το σπίτι, τη δουλειά τους κ.λπ.

Έπειτα από 14 χρόνια παρακολουθήσεως, οι 1.441 από τους εθελοντές είχαν διαγνωστεί με άνοια. Σε σύγκριση με όσους δεν βίωσαν αλλαγή στην οικονομική τους κατάσταση, όσοι υπέστησαν οικονομική καταστροφή είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια.

Όσοι, όμως, εξ αρχής δεν είχαν περιουσιακά στοιχεία και επιπλέον έπαθαν οικονομική καταστροφή, είχαν 61% περισσότερες πιθανότητες άνοιας.

Οι κίνδυνοι αυτοί, όμως, περιορίζονταν στις ηλικίες κάτω των 65 ετών. Δεν εντοπίστηκαν ανάλογες συσχετίσεις στους ηλικιωμένους εθελοντές.

Αρνητικές αλλαγές

Η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι οι ηλικιωμένοι μπορεί να διαχειρίζονται καλύτερα τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Zhejiang.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η οικονομική καταστροφή ορίζεται ως αιφνίδια απώλεια πλούτου που γρήγορα εξαντλεί τους οικονομικούς πόρους και οδηγεί σε συσσώρευση χρεών», είπε. «Σε τέτοιες περιπτώσεις, μειώνεται η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων και η χρήση των υγειονομικών υπηρεσιών. Επιπλέον, μειώνεται η διάθεση για κίνηση και για κοινωνικές δραστηριότητες. Όλες αυτές οι αλλαγές μετά τα 50, ευνοούν τελικά την άνοια».