Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Σχολής Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία των ματιών.
Αυτό το επιτυγχάνουν αυξάνοντας την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς (MPOD), χάρη στη φυτική χρωστική λουτεΐνη, έναν βασικό παράγοντα προστασίας των ματιών από το μπλε (ορατό) φως και τις βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία.
Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή έδειξε ότι όσοι, κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, κατανάλωναν 57 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης την ημέρα για 12 εβδομάδες στο πλαίσιο μιας συνηθισμένης διατροφής είχαν σημαντική αύξηση της οπτικής πυκνότητας της ωχράς.
Η οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς είναι ένας σημαντικός δείκτης της υγείας των ματιών, καθώς προστατεύει τον αμφιβληστροειδή και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικιωμένους ενήλικες.
Τα βασικά ευρήματα της μελέτης
Η συμβολή της λουτεΐνης στην υγεία των ματιών
Η λουτεΐνη, που βρίσκεται στα φιστίκια Αιγίνης, παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ματιών φιλτράροντας το μπλε φως και δρώντας ως αντιοξειδωτικό στο μάτι.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φιστικιών διπλασίασε σχεδόν την ημερήσια πρόσληψη λουτεΐνης των συμμετεχόντων, η οποία είναι συνήθως πολύ χαμηλή στις περισσότερες αμερικανικές δίαιτες, και αύξησε σημαντικά τα επίπεδα λουτεΐνης στο πλάσμα.
Διαπιστώθηκε ότι μόλις 57 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης την ημέρα αύξησαν ραγδαία τα επίπεδα λουτεΐνης στο αίμα σε μόλις 6 εβδομάδες.
Ευρύτερα οφέλη της λουτεΐνης για την υγεία
Πέρα από την υποστήριξη της υγείας των ματιών, η λουτεΐνη που βρίσκεται στα φιστίκια Αιγίνης μπορεί επίσης να ωφελήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
«Η λουτεΐνη διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, όπου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής», σημειώνει η δρ Elizabeth Johnson, που συμμετείχε ως ερευνήτρια στη μελέτη.
Όπως συμβαίνει και με τα μάτια, η λουτεΐνη συσσωρεύεται επιλεκτικά στον εγκέφαλο και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση της γνωστικής παρακμής.
Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης συνδέονται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων της μνήμης και της ταχύτητας επεξεργασίας, καθιστώντας τα φιστίκια πολύτιμη προσθήκη σε μια διατροφή που στοχεύει στην υποστήριξη της υγιούς γήρανσης γενικά.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.