Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Σχολής Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία των ματιών.

Αυτό το επιτυγχάνουν αυξάνοντας την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς (MPOD), χάρη στη φυτική χρωστική λουτεΐνη, έναν βασικό παράγοντα προστασίας των ματιών από το μπλε (ορατό) φως και τις βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία.

Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή έδειξε ότι όσοι, κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, κατανάλωναν 57 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης την ημέρα για 12 εβδομάδες στο πλαίσιο μιας συνηθισμένης διατροφής είχαν σημαντική αύξηση της οπτικής πυκνότητας της ωχράς.

Η οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς είναι ένας σημαντικός δείκτης της υγείας των ματιών, καθώς προστατεύει τον αμφιβληστροειδή και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης

  • Αυξημένη οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς: Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν φιστίκια Αιγίνης καθημερινά είδαν σημαντική αύξηση μετά από μόλις 6 εβδομάδες, με το αποτέλεσμα να διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης των 12 εβδομάδων.
  • Φυσική πηγή λουτεΐνης: Τα φιστίκια είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που παρέχει μετρήσιμη ποσότητα λουτεΐνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που συμβάλλει στην προστασία των ματιών.
  • Δυνατότητα πρόληψης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας: Η μελέτη υποδηλώνει ότι η τακτική κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης θα μπορούσε να αποτελεί μια φυσική διατροφική προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η συμβολή της λουτεΐνης στην υγεία των ματιών

Η λουτεΐνη, που βρίσκεται στα φιστίκια Αιγίνης, παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ματιών φιλτράροντας το μπλε φως και δρώντας ως αντιοξειδωτικό στο μάτι.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φιστικιών διπλασίασε σχεδόν την ημερήσια πρόσληψη λουτεΐνης των συμμετεχόντων, η οποία είναι συνήθως πολύ χαμηλή στις περισσότερες αμερικανικές δίαιτες, και αύξησε σημαντικά τα επίπεδα λουτεΐνης στο πλάσμα.

Διαπιστώθηκε ότι μόλις 57 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης την ημέρα αύξησαν ραγδαία τα επίπεδα λουτεΐνης στο αίμα σε μόλις 6 εβδομάδες.

Ευρύτερα οφέλη της λουτεΐνης για την υγεία

Πέρα από την υποστήριξη της υγείας των ματιών, η λουτεΐνη που βρίσκεται στα φιστίκια Αιγίνης μπορεί επίσης να ωφελήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

«Η λουτεΐνη διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, όπου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής», σημειώνει η δρ Elizabeth Johnson, που συμμετείχε ως ερευνήτρια στη μελέτη.

Όπως συμβαίνει και με τα μάτια, η λουτεΐνη συσσωρεύεται επιλεκτικά στον εγκέφαλο και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση της γνωστικής παρακμής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης συνδέονται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων της μνήμης και της ταχύτητας επεξεργασίας, καθιστώντας τα φιστίκια πολύτιμη προσθήκη σε μια διατροφή που στοχεύει στην υποστήριξη της υγιούς γήρανσης γενικά.