Μια νέα μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς ο κίνδυνος άσθματος ενός παιδιού μπορεί να μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ αν η μητέρα γυμνάζεται τακτικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συγκεκριμένα, η άσκηση τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο άσθματος του παιδιού κατά περίπου 46%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το επίπεδο προστασίας είναι ανάλογο με το να κόψει η μέλλουσα μητέρα το κάπνισμα, αλλά και ο πατέρας προστατεύοντάς την από το παθητικό κάπνισμα, για όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα συμφωνούν με αυτά προηγούμενων μελετών που έδειξαν ότι τα νεογέννητα έχουν πιο δυνατούς πνεύμονες εάν οι μητέρες τους ασκούνται τακτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε συσχέτιση μεταξύ της άσκησης της μητέρας και της ανάπτυξης άσθματος στο παιδί», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Emma-Reetta Musakka, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1.000 ζευγάρια μητέρας-παιδιού στη Φινλανδία.

Οι μητέρες ρωτήθηκαν αν είχαν γυμναστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πόσο συχνά γυμνάζονταν. Οι πιο συνηθισμένες ασκήσεις ήταν το περπάτημα (34%), το τρέξιμο (32%), οι ασκήσεις ενδυνάμωσης (29%) και τα ομαδικά μαθήματα γυμναστικής ή η γυμναστική στο σπίτι (22%).

Οι μητέρες των οποίων τα παιδιά εμφάνισαν άσθμα, είχαν την τάση να γυμνάζονται λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος άσθματος που σχετίζεται με την τακτική άσκηση διατηρήθηκε ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες όπως το βάρος, το άγχος ή η ασθένεια της μητέρας, τις συνήθειες άσκησης και διατροφής της οικογένειας, ακόμη και το αν υπήρχε στο σπίτι σκύλος.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν έντονα ότι η άσκηση της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει θετική επίδραση στο έμβρυο και στη μετέπειτα υγεία του παιδιού», δήλωσε η Musakka.

Τα ευρήματα ανοίγουν έναν νέο δρόμο για την προστασία των παιδιών από το άσθμα πριν από τη γέννηση, δήλωσε o επικεφαλής της έρευνας Pirkka Kirjavainen από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

«Μέχρι σήμερα, η αποφυγή του καπνού του τσιγάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν από τους μόνους αποτελεσματικούς τρόπους για να μειωθεί ο κίνδυνος άσθματος του παιδιού», δήλωσε ο Kirjavainen.

«Είναι λοιπόν ενδιαφέρον ότι η ήπια άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει εξίσου ισχυρή προστατευτική επίδραση στον κίνδυνο άσθματος του παιδιού, με το να σταματήσουν οι γονείς το κάπνισμα».

«Τα ευρήματα είναι πολύ ελπιδοφόρα όσον αφορά την πρόληψη του άσθματος. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι τα λογικά επίπεδα άσκησης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά όχι μόνο την υγεία των μητέρων, αλλά και την υγεία των παιδιών τους», δήλωσε ο Kirjavainen.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Med.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!