Σύμφωνα με μια νέα σουηδική μελέτη, διαπιστώθηκε πως με το να μυρίζει κάποιος τον ιδρώτα των άλλων καθίσταται πιο αποτελεσματική η θεραπεία του κοινωνικού άγχους.
Οι συνεδρίες της ενσυνειδητότητας ως θεραπεία για την αντιμετώπιση του κοινωνικού στρες ενδεχομένως μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα εάν οι συμμετέχοντες μυρίζουν παράλληλα τον ιδρώτα των άλλων, επισημαίνουν επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.
Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο «Sky News», οι ερευνητές μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εφίδρωση στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις.
Ο ιδρώτας στις μασχάλες που αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης ήταν από εθελοντές που παρακολούθησαν χαρούμενα ή τρομακτικά αποσπάσματα ταινιών – συμπεριλαμβανομένων των «Mr Bean’s Holiday», «Sister Act» και «The Grudge».
Στη συνέχεια, τα δείγματα χρησιμοποιήθηκαν παράλληλα με παραδοσιακές συνεδρίες ενσυνειδητότητας για τη θεραπεία του κοινωνικού άγχους. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η θεραπεία ενσυνειδητότητας ήταν πιο αποτελεσματική όταν συνδυαζόταν με τον ιδρώτα.
Τα στοιχεία της μελέτης
Στη μελέτη, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, συμμετείχαν 48 γυναίκες που υπέφεραν από κοινωνικό άγχος, μερικές από τις οποίες εκτέθηκαν σε καθαρό αέρα στη φύση και άλλες σε δυσοσμία του σώματος.
Στους ασθενείς που ολοκλήρωσαν μια συνεδρία ενσυνειδητότητας ενώ ήταν εκτεθειμένοι στην ανθρώπινη μυρωδιά, το κοινωνικό άγχος μειώθηκε κατά 39%. Ωστόσο, σε αυτούς που δεν εκτέθηκαν στον ιδρώτα των άλλων, το στρες μειώθηκε κατά 17%.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι στον ανθρώπινο ιδρώτα που επηρεάζει την ανταπόκριση στη θεραπεία, αλλά έσπευσαν να τονίσουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτός ο συσχετισμός.
Η επικεφαλής της έρευνας από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία δήλωσε ότι η ομάδα εξεπλάγη από τα πορίσματα της μελέτης.
«Μπορεί απλά η έκθεση στην παρουσία κάποιου άλλου να έχει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να το επιβεβαιώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το κοινωνικό άγχος είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας όπου οι άνθρωποι ανησυχούν υπερβολικά όταν έχουν να αντιμετωπίσουν κοινωνικές καταστάσεις.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (ΝHS), υπάρχουν επί του παρόντος διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπιση της πάθησης, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, της καθοδηγούμενης αυτοβοήθειας και των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.