Όπως δείχνει μια νέα μελέτη, υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της αυτοεκτίμησης και τη σεξουαλική επαφή.

Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση έτειναν να βαθμολογούν περισσότερο τη σεξουαλική τους ζωή ως ικανοποιητική.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η σχέση αυτή θα μπορούσε να είναι αμφίδρομη. Δηλαδή τα άτομα που έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή να τείνουν να έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση.

«Τα άτομα με υψηλότερη αυτοεκτίμηση τείνουν όχι μόνο να είναι πιο συχνά σεξουαλικά ενεργά, αλλά και να είναι πιο ικανοποιημένα με τις σεξουαλικές τους εμπειρίες», υπογραμμίζει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin.

Τι έδειξε η έρευνα

Τα δεδομένα βασίστηκαν σε συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν για 12 χρόνια με περισσότερους από 11.000 Γερμανούς ενήλικες, κατά μέσο όρο περίπου 26 ετών.

Υπήρχε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων αυτοεκτίμησης και μιας ενεργούς, ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η σχέση γινόταν «αμοιβαία» με την πάροδο του χρόνου: Για παράδειγμα, καθώς τα επίπεδα αυτοεκτίμησης ανέβαιναν υψηλότερα, η σεξουαλική επαφή γινόταν επίσης περισσότερο ικανοποιητική. Ενώ από την άλλη, καθώς οι άνθρωποι είχαν μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, τα επίπεδα αυτοεκτίμησης ανέβαιναν.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δεν έπαιζε ρόλο τόσο η συχνότητα με την οποία γινόταν η σεξουαλική επαφή, αλλά η σεξουαλική ικανοποίηση. Επίσης, δεν έπαιξε ρόλο αν οι άνθρωποι ήταν σε σχέση.

Το να νιώθει κανείς καλά για τον εαυτό του, του επιτρέπει να ανοιχτεί ευκολότερα και να εκφράσει στον σεξουαλικό του σύντροφο τις επιθυμίες του και τις ανάγκες του. Έτσι, τα επίπεδα ικανοποίησης ανεβαίνουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, «οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες έτειναν να δείχνουν μια ισχυρότερη σχέση μεταξύ αυτοεκτίμησης και σεξουαλικής ευημερίας από τους νεότερους και τους άνδρες».