Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, διαπιστώθηκε πως οι καρκινικοί όγκοι περιέχουν πολλά είδη μυκήτων που διαφέρουν ανά τύπο του όγκου.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Cell, συμπληρώνει την κατανόηση των επιστημόνων για την αλληλεπίδραση μεταξύ των καρκινικών κυττάρων και των βακτηρίων που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη του καρκίνου, τη μετάσταση και την ανταπόκριση στη θεραπεία.
Η έρευνα
Οι ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν περισσότερα από 17.000 δείγματα ιστών και αίματος που ελήφθησαν από ασθενείς με 35 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, εντόπισε DNA και μονοκύτταρους μύκητες στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων.
Για παράδειγμα, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έχουν Malassezia globosa – έναν μύκητα που βρίσκεται φυσικά στο δέρμα – στους όγκους τους είχαν πολύ χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από εκείνους που δεν είχαν τον μύκητα.
Επιπλέον, συγκεκριμένοι μύκητες βρέθηκαν να είναι πιο διαδεδομένοι στους όγκους του μαστού των ηλικιωμένων ασθενών από ό,τι στους όγκους των νεότερων, στους όγκους των πνευμόνων των καπνιστών από ό,τι στους όγκους των μη καπνιστών και στους όγκους μελανώματος που δεν ανταποκρίθηκαν στην ανοσοθεραπεία από ό,τι σε εκείνους που ανταποκρίθηκαν.
Οι ερευνητές εντόπισαν μύκητες από τα γένη Candita, Blastomyces και Malassezia αντίστοιχα. Τα υψηλά επίπεδα μυκήτων Candida, οι οποίοι είναι μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου προκαλώντας λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και μεγαλύτερη πιθανότητα μετάστασης και θανάτου.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μυκητιασική δραστηριότητα είναι «ένα νέο και αναδυόμενο χαρακτηριστικό του καρκίνου», σύμφωνα με τον καθηγητή Ravid Straussman του Τμήματος Μοριακής Κυτταρικής Βιολογίας του Weizmann, ο οποίος ήταν συν-επικεφαλής της μελέτης.
«Η διαπίστωση ότι οι μύκητες βρίσκονται συχνά σε ανθρώπινους όγκους μάς αναγκάζει να μελετήσουμε καλύτερα τις δυνητικές επιδράσεις τους και να επανεξετάσουμε σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε για τον καρκίνο μέσα από τον φακό του μικροβιώματος», ανάφερε ο Ραβίντ Στράουσμαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
«Αυτή η μελέτη ρίχνει νέο φως στο πολύπλοκο βιολογικό περιβάλλον εντός των όγκων και η μελλοντική έρευνα θα αποκαλύψει πώς οι μύκητες επηρεάζουν την καρκινική ανάπτυξη», εξήγησε ο καθηγητής Yitzhak Pilpel, συν-συγγραφέας της μελέτης και κύριος ερευνητής στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής του Weizmann.
«Το γεγονός ότι οι μύκητες μπορούν να βρεθούν όχι μόνο στα καρκινικά κύτταρα αλλά και στα ανοσοκύτταρα υποδηλώνει ότι στο μέλλον, πιθανότατα να διαπιστώσουμε ότι οι μύκητες έχουν κάποια επίδραση όχι μόνο στα καρκινικά κύτταρα, αλλά και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τη δραστηριότητά τους».
Η ανακάλυψη
Η ύπαρξη μυκήτων στους περισσότερους ανθρώπινους καρκίνους «αποτελεί έκπληξη αν και αναμενόμενη», είπε ο Δρ. Rob Knight, ο οποίος συνέγραψε τη μελέτη.
«Είναι εκπληκτικό γιατί δεν γνωρίζαμε πώς οι μύκητες θα μπορούσαν να εισέλθουν σε όγκους σε όλο το σώμα. Αλλά είναι επίσης αναμενόμενο, επειδή ταιριάζει στο πρότυπο των υγιών μικροβιωμάτων σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, του στόματος και του δέρματος, όπου τα βακτήρια και οι μύκητες αλληλεπιδρούν ως μέρος μιας πολύπλοκης κοινότητας».
Η νέα μελέτη διερεύνησε επίσης την παρουσία μυκητιασικού και βακτηριακού DNA στο ανθρώπινο αίμα.
«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μέτρηση του μικροβιακού DNA στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, καθώς διαφορετικές υπογραφές μικροβιακού DNA μπορούν να βρεθούν στο αίμα καρκινοπαθών και μη καρκινοπαθών», είπε ο Δρ. Gregory Sepich-Poore, πρώην μεταπτυχιακός φοιτητής στο εργαστήριο του Knight.
Πέρυσι, η Knight και η Sepich-Poore ίδρυσαν την Micronoma, μια εταιρεία που αναπτύσσει μια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί μικροβιακούς βιοδείκτες στο αίμα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.