Δύο στους δέκα εργαζομένους στην Δύση δουλεύουν σε βάρδιες, που συμπεριλαμβάνουν νυχτερινή δουλειά. Ωστόσο αυτή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την πορεία της υγείας των εργαζομένων που πάσχουν από υπέρταση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, οι υπερτασικοί που εργάζονται νύχτα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά προβλήματα και σακχαρώδη διαβήτη. Αν μάλιστα κοιμούνται ανεπαρκώς ή πολύ μετά το τέλος της βάρδιάς τους, ο κίνδυνος που διατρέχουν αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εξέτασαν στοιχεία από 36.939 εθελοντές, μέσης ηλικίας 55 ετών. Οι 30.800 από αυτούς είχαν σταθερό, ημερήσιο ωράριο. Οι υπόλοιποι εθελοντές εργάζονταν με βάρδιες. Από αυτούς:
- Οι 3.065 δεν είχαν σχεδόν ποτέ νυχτερινή βάρδια
- Οι 1.762 έκαναν μερικές νυχτερινές βάρδιες κάθε μήνα
- Οι 1.312 εργάζονταν συνήθως, αν όχι αποκλειστικά, νύχτα
Επιπλέον, το 56% των εργαζομένων κατά μέσον όρο έπασχαν από υπέρταση, για την οποία λάμβαναν φάρμακα. Το ποσοστό αυτό παρουσίαζε μικρή απόκλιση αναλόγως με το ωράριο εργασίας. Στους εργαζομένους μόνο ημέρα λ.χ. ήταν 56,1%, ενώ στους εργαζομένους κυρίως νύχτα ήταν 58,1%.
Πολλαπλά προβλήματα
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί σχεδόν 12 χρόνια την πορεία της υγείας των εθελοντών τους. Στο μεσοδιάστημα, οι 5.935 από αυτούς εκδήλωσαν καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η συνύπαρξη σε ένα άτομο πολλαπλών καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων.
Στην παρούσα μελέτη, ως καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα ορίσθηκε η συνύπαρξη της υπέρτασης με τον σακχαρώδη διαβήτη, τη στεφανιαία νόσο ή το εγκεφαλικό.
Η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες σχετίζεται με 16% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης κάποιας πρόσθετης πάθησης, σε σύγκριση με την εργασία μόνο την ημέρα. Είχε, όμως, σημασία και πόσες φορές τον μήνα εργάζονταν οι εθελοντές νύχτα.
Ειδικότερα, όσοι εργάζονταν νύχτα έως και 10 φορές τον μήνα, διέτρεχαν κατά 14% μεγαλύτερο κίνδυνο. Όσοι όμως είχαν νυχτερινές βάρδιες συχνότερα από 10 φορές τον μήνα, είχαν 19% μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ο κίνδυνος, όμως, ήταν κατά 26% μεγαλύτερος αν μετά το τέλος της βάρδιας κοιμόντουσαν:
- Ανεπαρκώς (λιγότερες από 7 ώρες) ή
- Πολύ (περισσότερες από 8 ώρες)
«Η εργασία σε βάρδιες γίνεται ολοένα συχνότερα. Επιπλέον, η υπέρταση αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα. Έχει επομένως ζωτική σημασία να αποσαφηνιστεί η συσχέτιση μεταξύ της εργασίας σε βάρδιες και της καρδιομεταβολικής υγείας», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Yongping Bai, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γηριατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Xiangya, στην πόλη Changsha της Κίνας.