Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι υψηλές τιμές χοληστερόλης δεν απειλούν μόνο την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας υποστηρίζουν ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τις τοξικές πρωτεΐνες που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας, η οποία καταστρέφει σταδιακά τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας συρρίκνωση του εγκεφάλου.
«Οι ακριβείς μηχανισμοί που ενεργοποιούν τη νόσο Αλτσχάιμερ δεν είναι πλήρως κατανοητοί, υπάρχουν όμως στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η συσσώρευση αμυλοειδών βήτα πεπτιδίων επηρεάζει την ανάπτυξη της νόσου», λέει ο κύριος ερευνητής της μελέτης.
«Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι η συσσώρευση αυτών των πεπτιδίων μπορεί να διαταράξει την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων, οδηγώντας σε κυτταρικό θάνατο».
«Τα αμυλοειδή πεπτίδια αλληλεπιδρούν με τα λιπίδια στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τον σχηματισμό πλακών».
Ειδικότερα, η μελέτη διαπίστωσε ότι τρία διαφορετικά λίπη –φωσφατιδυλοχολίνη, καρδιολιπίνη και χοληστερόλη– επιταχύνουν τον ρυθμό σχηματισμού πλάκας.
Η καρδιολιπίνη, που εμπλέκεται στη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, έδειξε να δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, όλα τα λίπη όμως φάνηκαν να ενισχύουν την τοξικότητα στο σώμα.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, μια δίαιτα χαμηλή σε κακή LDL χοληστερόλη, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των αντιδράσεων.
«Μια δίαιτα που περιορίζει τη χοληστερόλη μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ικανότητας αυτών των λιπιδίων να αντιδρούν με τα βήτα αμυλοειδή πεπτίδια», επισημαίνει ο ερευνητής.
Η πρόληψη, όμως, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την αποφυγή τροφίμων που οδηγούν στην αύξηση της χοληστερόλης, αλλά και με την κατανάλωση άλλων, που λειτουργούν ευεργετικά για τον οργανισμό.
Για παράδειγμα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί, προστατεύουν τους νευρώνες στον εγκέφαλο.
Η κατανάλωση τέτοιων τροφών υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία και περιορίζει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο ερευνητής, υπογραμμίζει, μάλιστα ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλα «καλά» λίπη, που δεν εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη.
«Το επόμενο βήμα της σχετικής έρευνας είναι η περαιτέρω διερεύνηση των μηχανισμών αλληλεπίδρασης μεταξύ αμυλοειδών βήτα πεπτιδίων και λιπιδίων», καταλήγει ο ερευνητής.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of the Federation of European Biochemical Societies (FEBS Journal).
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.