ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Νέα μελέτη: Όσοι κάνουν ασταθή ύπνο κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2

Ως «ακανόνιστος» ύπνος ορίστηκε η διάρκεια του ύπνου που άλλαζε κατά 60 λεπτά ή περισσότερο από νύχτα σε νύχτα

Νέα μελέτη: Όσοι κάνουν ασταθή ύπνο κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2

Μια νέα μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι κοιμούνται πολλές ώρες τη μία νύχτα και πολύ λίγες την επόμενη, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα «υπογραμμίζουν τη σημασία των σταθερών μοτίβων ύπνου ως στρατηγική για τη μείωση του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Sina Kianersi, ερευνητής στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη.

Η νέα μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για τον ύπνο και την υγεία 84.000 ατόμων που συμμετείχαν στη συνεχιζόμενη μελέτη UK Biobank Study.

Οι Βρετανοί που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν κατά μέσο όρο 62 ετών και κανείς δεν είχε διαβήτη όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Οι συμμετέχοντες φόρεσαν επιταχυνσιόμετρο, μια συσκευή που παρακολουθεί και καταγράφει την κίνηση ενώ κάποιος κοιμάται, για επτά συνεχόμενες νύχτες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης αν οι άνθρωποι ανέπτυξαν ή όχι διαβήτη τύπου 2 κατά τα επόμενα 7,5 χρόνια.

Αφού έλαβαν υπόψιν μια σειρά παραγόντων κινδύνου, διαπίστωσαν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ ακανόνιστων προτύπων ύπνου και αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Ως «ακανόνιστος» ύπνος ορίστηκε η διάρκεια του ύπνου που άλλαζε κατά 60 λεπτά ή περισσότερο από νύχτα σε νύχτα.

Τα άτομα με ακανόνιστο μοτίβο ύπνου είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα των οποίων ο νυχτερινός ύπνος δεν διέφερε τόσο πολύ από βράδυ σε βράδυ.

Γιατί η κυμαινόμενη διάρκεια του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη;

Η μελέτη δεν μπόρεσε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι «οι διαταραχές του κιρκάδιου κύκλου και του ύπνου» θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.