Μια νέα μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια της όρασης που προκαλεί η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) σε προχωρημένο στάδιο.
Ο ρυθμός εξέλιξης της ξηρής μορφής της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε μια βασική περιοχή του ματιού, επιβραδύνθηκε κατά περίπου 55% σε μια μέση περίοδο τριών ετών για τους ασθενείς που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο και λάμβαναν καθημερινά ένα μείγμα αντιοξειδωτικών και μετάλλων.
Προηγούμενα ευρήματα έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα επιβραδύνουν την εξέλιξη από την ενδιάμεση στην όψιμη ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Tiarnan Keenan, κλινικός ιατρός στο Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας.
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί επίσης να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου σε άτομα με όψιμη ξηρή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας», δήλωσε ο Keenan.
Τα συμπληρώματα περιλαμβάνουν τα αντιοξειδωτικά βιταμίνη C, Ε, β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, σε συνδυασμό με ψευδάργυρο και χαλκό (μέταλλα).
Η ξηρή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι η πιο συχνή μορφή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, επηρεάζοντας εννέα στους 10 ανθρώπους με την πάθηση των ματιών, αναφέρει η Cleveland Clinic.
Η ξηρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εμφανίζεται όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται μικρές κίτρινες εναποθέσεις λιπαρών πρωτεϊνών που ονομάζονται Ντρούζεν (drusen) του οπτικού νεύρου κατά μήκος του αμφιβληστροειδούς.
Αυτές οι εναποθέσεις προκαλούν την απώλεια φωτοευαίσθητων κυττάρων στον αμφιβληστροειδή, μια κατάσταση που ονομάζεται «γεωγραφική ατροφία» και εξελίσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι χάνουν σταδιακά την κεντρική τους όραση.
Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στη fovea (κεντρικό βοθρίο), μια μικρή κοιλότητα στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνη για την ευκρινή κεντρική όραση.
Πολλοί άνθρωποι με ξηρή AMD αναπτύσσουν πρώτα γεωγραφική ατροφία έξω από το κεντρικό βοθρίο και χάνουν την κεντρική τους όραση μόνο όταν η εκφύλιση εισχωρεί στο βοθρίο, σημείωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 1.200 συμμετέχοντες σε δύο κλινικές δοκιμές που εξέταζαν την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων για την επιβράδυνση της εξέλιξης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Η ανάλυση έδειξε ότι στα άτομα των οποίων η ξηρή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας δεν είχε επηρεάσει το κεντρικό βοθρίο, η λήψη συμπληρωμάτων θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της οφθαλμικής νόσου στην κρίσιμη αυτή περιοχή.
«Η υψηλή οξύτητα της κεντρικής μας όρασης είναι απαραίτητη για εργασίες όπως η ανάγνωση και η οδήγηση. Δεδομένου ότι υπάρχουν λίγες θεραπευτικές επιλογές για τα άτομα με ξηρή AMD σε προχωρημένο στάδιο για να διατηρήσουν ή να αποκαταστήσουν την όρασή τους, η λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων είναι ένα απλό βήμα που μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια της κεντρικής όρασης, ακόμη και για τα άτομα με προχωρημένη νόσο».
Οι ερευνητές σχεδιάζουν μια κλινική δοκιμή παρακολούθησης για να επιβεβαιώσουν αυτά τα αποτελέσματα, πρόσθεσε ο Keenan.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Ophthalmology.