Μια ουσία που μένει στα πιάτα βλάπτει το εντερικό επιθήλιο και οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες.
Σύμφωνα με ερευνητές από το Ελβετικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλλεργίας και Άσθματος (SIAF), ένα συνδεδεμένο ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (UZH), τα υπολείμματα απορρυπαντικών στα πιάτα μετά τον καθαρισμό σε επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων μπορούν να βλάψουν το φυσικό προστατευτικό στρώμα στο έντερο και να συμβάλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συστατικό σε εμπορικά απορρυπαντικά έχει τοξική επίδραση στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Ένας τυπικός κύκλος σε ένα επαγγελματικό πλυντήριο πιάτων περιλαμβάνει την κυκλοφορία ζεστού νερού και απορρυπαντικού για περίπου 60 δευτερόλεπτα σε υψηλή πίεση. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένας δεύτερος κύκλος πλυσίματος και στεγνώματος 60 δευτερολέπτων στον οποίο εφαρμόζεται νερό και ένα μέσο έκπλυσης.
“Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά τοξικές ουσίες παραμένουν στα πιάτα και στεγνώνουν πάνω σε αυτά”. Όταν τα πιάτα χρησιμοποιηθούν την επόμενη φορά, αυτό το αποξηραμένο χημικό υπόλειμμα μπορεί εύκολα να καταλήξει στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Αυτό ενέπνευσε τους επιστήμονες να διερευνήσουν την επίδραση των συστατικών των απορρυπαντικών πιάτων και των παραγόντων έκπλυσης στον επιθηλιακό φραγμό στο έντερο (το στρώμα των κυττάρων που επενδύει την εντερική οδό και ελέγχει τι εισέρχεται στο σώμα).
Παρόμοια προστατευτικά στρώματα υπάρχουν επίσης στο δέρμα και στους πνεύμονες. Όπως έχουν δείξει πολυάριθμες μελέτες, πολλά πρόσθετα και χημικές ουσίες που συναντάμε στην καθημερινή ζωή μπορούν να βλάψουν αυτά τα στρώματα.
“Υποθέτουμε ότι οι ελαττωματικοί επιθηλιακοί φραγμοί παίζουν ρόλο στην εκδήλωση δύο δισεκατομμυρίων χρόνιων ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο”, λένε οι ειδικοί. Αυτή η σύνδεση εξηγείται από την υπόθεση του επιθηλιακού φραγμού.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε για την μελέτη τους: ανθρώπινα εντερικά οργανοειδή και εντερικά κύτταρα σε μικροτσίπ. Ο ιστός σχηματίζει μια τρισδιάστατη συστάδα κυττάρων που μοιάζει πολύ με το εντερικό επιθήλιο στον άνθρωπο. Η ομάδα χρησιμοποίησε διάφορες βιομοριακές μεθόδους για να αναλύσει την επίδραση που έχουν τα εμπορικά απορρυπαντικά και λαμπρυντικά σε αυτά τα κύτταρα. Αραίωσαν αυτές τις ουσίες για να αντικατοπτρίζουν τις ποσότητες που θα υπήρχαν σε στεγνά πιάτα (1/10.000 έως 1/40.000).
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης την ενεργοποίηση αρκετών γονιδίων και πρωτεϊνών σηματοδότησης κυττάρων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Μια πιο λεπτομερής ανάλυση έδειξε ότι ένα συστατικό του παράγοντα έκπλυσης (οι αιθοξυλικές αλκοόλες) ήταν υπεύθυνο γι’ αυτήν την αντίδραση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία:
“Το αποτέλεσμα που βρήκαμε θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή της καταστροφής του επιθηλιακού στρώματος του εντέρου και να πυροδοτήσει την εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών. Είναι σημαντικό να ενημερώνεται το κοινό σχετικά με αυτόν τον κίνδυνο, καθώς οι αιθοξυλικές αλκοόλες φαίνεται να χρησιμοποιούνται συνήθως σε επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων”.
Ένα οικιακό πλυντήριο πιάτων είναι πολύ διαφορετικό από ένα επαγγελματικό. Αν και οι αρχές του πλυσίματος, του ξεβγάλματος και της αποστράγγισης είναι οι ίδιες, υπάρχουν πολλά πράγματα που τις χωρίζουν.
Το κύριο πράγμα που χωρίζει τις δύο συσκευές είναι ότι ένα οικιακό πλυντήριο πιάτων χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει έναν κύκλο και αν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μερικές φορές την ημέρα, υστερεί πολύ σε ένα επαγγελματικό μηχάνημα.
Ένα τυπικό επαγγελματικό μηχάνημα χρειάζεται περίπου δύο έως τρία λεπτά για να πλύνει, να ξεπλύνει και να στεγνώσει ένα καλάθι πιάτων. Για να ολοκληρώσει ένα οικιακό πλυντήριο πιάτων την αντίστοιχη διαδικασία, μπορεί να χρειαστεί από 45′ έως μιάμιση ώρα. Σε ένα εστιατόριο αυτοί οι χρόνοι θα ήταν πλήρως αναποτελεσματικοί.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.