ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Νέα μελέτη: Το αντιγριπικό εμβόλιο «χτυπάει» τον κορωνοϊό

Όσοι είχαν κάνει εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο, είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από τον κορωνοϊό

Νέα μελέτη: Το αντιγριπικό εμβόλιο «χτυπάει» τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Κατάρ, διαπιστώθηκε πώς το αντιγριπικό εμβόλιο, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα Covid-19, τουλάχιστον της πιο σοβαρής μορφής της.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι πόσο διαρκεί αυτή η έμμεση προστασία, αν και φαίνεται ότι μπορεί να συμβαίνει για μερικές εβδομάδες μετά τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Λαΐθ Τζαμάλ Αμπού-Ραντάντ της Ιατρικής Σχολής Weill Cornell Medicine-Qatar στη Ντόχα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το «Nature», ανέλυσαν στοιχεία για 30.774 υγειονομικούς στην αραβική χώρα, από τους οποίους οι 518 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν προηγουμένως κάνει εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο, είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από τον κορωνοϊό και 89% μικρότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν με βαριά Covid-19, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν κάνει εμβόλιο κατά της γρίπης.

Άλλες μελέτες έως τώρα έχουν βρει παρεμφερείς ενδείξεις ότι τα αντιγριπικά εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου λόγω Covid-19, αν και παραμένει ασαφές πόσο διαρκεί αυτή η προστασία.

Στη μελέτη του Κατάρ, όσοι είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο και μετά μολύνθηκαν από κορωνοϊό, η λοίμωξη Covid-19 συνέβη κατά μέσο όρο περίπου έξι εβδομάδες μετά.

Επίσης, δεν είναι σαφές γιατί τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν σε έναν βαθμό κατά της Covid-19. Μία εξήγηση είναι ότι παρ’ όλο που στοχεύουν στους ιούς της γρίπης, παράλληλα ενισχύουν ευρύτερα τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος κατά άλλων ιών.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γνώση ότι ένα αντιγριπικό εμβόλιο βοηθάει κατά του κορωνοϊού, έστω μερικώς και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να αξιοποιηθεί προσωρινά σε μία μελλοντική πανδημία, μέχρι να αναπτυχθεί το κατάλληλο εμβόλιο γι’ αυτήν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.