Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, την οποία δημοσίευσαν στο British Medical Journal, για να συγκρίνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της άσκησης γέλιου με εκείνη των τεχνητών δακρύων που περιέχουν 0,1% υαλουρονικό νάτριο σε ασθενείς με συμπτωματική ξηροφθαλμία διεξήγαγαν οι ερευνητές.

">

Και, όπως διαπίστωσαν, η άσκηση γέλιου ήταν εξίσου καλή με τα τεχνητά δάκρυα όσον αφορά τη μείωση των συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας και τη βελτίωση της σταθερότητας του δακρυϊκού φιλμ, χωρίς σημαντικές διαφορές σε άλλα αποτελέσματα.

Πιλοτικές μελέτες είχαν δείξει ότι το γέλιο μπορεί να βελτιώσει άμεσα τη σταθερότητα του δακρυϊκού φιλμ και να μειώσει τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας.

Βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές, στη νέα αυτή μελέτη, συνέκριναν την αποτελεσματικότητα της άσκησης γέλιου με τα τεχνητά δάκρυα για τη θεραπεία της ξηροδερμίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 299 άτομα, ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών, με συμπτωματική ξηροφθαλμία, δείκτη νόσου οφθαλμικής επιφάνειας (OSDI) 18-80 και χρόνο διάσπασης δακρυϊκής στιβάδας (Tear Break Up Time – TBUT) οκτώ δευτερόλεπτα ή λιγότερο.

Η άσκηση γέλιου, προσαρμοσμένη από τις υπάρχουσες μεθόδους θεραπείας γέλιου (γελωτοθεραπείας), περιλάμβανε την επανάληψη συγκεκριμένων φωνημάτων με ταυτόχρονη συμμετοχή των μυών του προσώπου, που παρακολουθούνταν μέσω μιας προσαρμοσμένης εφαρμογής αναγνώρισης προσώπου. Η εφαρμογή εξασφάλιζε την τήρηση της θεραπείας, στέλνοντας υπενθυμίσεις και παρακολουθώντας τις συνεδρίες των ασθενών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μέση μεταβολή της βαθμολογίας OSDI στις οκτώ εβδομάδες έδειξε σημαντική μείωση και στις δύο ομάδες (-10,5 για την άσκηση γέλιου και -8,83 για την ομάδα ελέγχου), υποδεικνύοντας ότι η άσκηση γέλιου δεν ήταν κατώτερη από τα τεχνητά δάκρυα.

Και οι δύο θεραπείες διακόπηκαν στις οκτώ εβδομάδες, στο τέλος της δοκιμής, ενώ στις 12 εβδομάδες έγινε νέα αξιολόγηση, η οποία έδειξε ότι η ομάδα της άσκησης γέλιου παρουσίασε ακόμη μεγαλύτερη μείωση στη βαθμολογία OSDI σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (-4,08 μονάδες, P=0,024).

Οι δευτερογενείς εκβάσεις αποκάλυψαν παρόμοια ποσοστά συμμετεχόντων που πέτυχαν μείωση κατά 10 μονάδες στις βαθμολογίες OSDI (49,3% για την άσκηση γέλιου έναντι 47,3% για την ομάδα ελέγχου) και σημαντική βελτίωση στη μη επεμβατική TBUT για την ομάδα άσκησης γέλιου (μέση διαφορά 2,30 δευτερόλεπτα, P<0,001).

Η ομάδα άσκησης γέλιου παρουσίασε επίσης βελτιώσεις στις βαθμολογίες της υποκλίμακας ψυχικής υγείας, αλλά δεν παρουσίασε σημαντικές διαφορές στις βαθμολογίες άγχους ή κατάθλιψης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε καμία από τις δύο ομάδες, γεγονός που υποστηρίζει την ασφάλεια και τη δυνητική αποτελεσματικότητα της θεραπείας γέλιου ως παρέμβασης για τη συμπτωματική ξηροφθαλμία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεδομένης της ασφάλειάς της, της φιλικότητας προς το περιβάλλον και του χαμηλού κόστους, η άσκηση γέλιου μπορεί να χρησιμεύσει ως θεραπεία πρώτης γραμμής στο σπίτι για άτομα με συμπτωματική ξηροφθαλμία και ελάχιστη χρώση κερατοειδούς.