ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Νέα μελέτη: To μπλε φως διαταράσσει φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων

Η μακροχρόνια έκθεση στο μπλε φως έχει σοβαρές επιπτώσεις στην φυσιολογία του σώματος

Νέα μελέτη: To μπλε φως διαταράσσει φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων

Επιστήμονες διαπίστωσαν μετά από μελέτη ότι το μπλε φάσμα του φωτός διαταράσσει φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων, απορρυθμίζοντας τη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος.

Η γλυκόζη είναι η τροφή του εγκεφάλου και πηγή ενέργειας. Η απορρύθμισή της μπορεί να οδηγήσει στον σακχαρώδη διαβήτη και να κόψει χρόνια από τη ζωή, λένε οι ερευνητές.

«Το φως του ήλιου έχει ισορροπία μεταξύ του μπλε και του κόκκινου φωτός. Ζούμε, όμως, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το μπλε φως. Αν και δεν το βλέπουμε, οι λαμπτήρες LED εκπέμπουν κυρίως μπλε φως και ελάχιστο κόκκινο», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής και καθηγητής Νευροεπιστήμης στο University College του Λονδίνου (UCL).

Ωστόσο, η μακροχρόνια έκθεση στο μπλε φως «είναι τοξική χωρίς το κόκκινο», πρόσθεσε. «Και αυτό, διότι έχει σοβαρές επιπτώσεις στην φυσιολογία του σώματος. Μπορεί να διαταράξει το σάκχαρο του αίματος με τρόπο που μακροπρόθεσμα οδηγεί στον διαβήτη και μειώνει το προσδόκιμο επιβιώσεως».

Ο ειδικός εξήγησε πως ανάλογος κίνδυνος δεν υπήρχε πριν από την δεκαετία του 1990, όταν υπήρχαν μόνο οι λάμπες πυρακτώσεως. Οι παλαιού τύπου λάμπες είχαν ισορροπία μπλε και κόκκινου φωτός παρόμοια με αυτή του ήλιου.

«Σε έναν γηράσκοντα πληθυσμό όπως ο σύγχρονος, η αλλαγή στις λάμπες LED είναι μία δυνητική ωρολογιακή βόμβα για την υγεία», τόνισε.

Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι τον κίνδυνο μπορεί να αποσοβήσει εν μέρει η έκθεση στο φως του ήλιου, επισήμανε.

Επιπτώσεις στα μιτοχόνδρια

Ο ειδικός και οι συνεργάτες του κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά σε μελέτη με 30 υγιείς εθελοντές. Όπως αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Biophotonics, τα επίπεδα του σακχάρου τους παρουσίαζαν σημαντική διαφορά όταν τους εξέθεταν σε κόκκινο φως.

Η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως διαταράσσει τα μιτοχόνδρια, γράφουν. Τα μιτοχόνδρια είναι δομές στο εσωτερικό των κυττάρων οι οποίες παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται για τις λειτουργίες τους.

Η διαταραχή στη λειτουργία των μιτοχονδρίων είναι αυτή που επηρεάζει την γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος και συμβάλλει στη γήρανση.

Στην παρούσα μελέτη ανακάλυψαν πως όταν εξέθεταν το δέρμα της πλάτης των εθελοντών τους για 15 λεπτά σε κόκκινο φως, τα επίπεδα του σακχάρου τους μειώνονταν αισθητά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους κόκκινο φως 670 νανομέτρων (nm) – το είδος που χρησιμοποιείται στις αντιγηραντικές θεραπείες. Όπως διαπίστωσαν, διέγειρε την παραγωγή ενέργειας εντός των κυττάρων και αύξανε την κατανάλωση γλυκόζης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 27,7% τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των εθελοντών τους. Μάλιστα το όφελος παρατηρήθηκε μετά την κατανάλωση υγρής γλυκόζης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι σαφές ότι το φως επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των μιτοχονδρίων. Αυτό έχει επιπτώσεις στο σώμα σε κυτταρικό και φυσιολογικό επίπεδο», είπε ερευνητής και λέκτορας Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.