ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Νέα μελέτη: Το Ozempic λειτουργεί για τη θεραπεία του αλκοολισμού καλύτερα και από το πιο αποτελεσματικό φάρμακο

Τι δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας

Νέα μελέτη: Το Ozempic λειτουργεί για τη θεραπεία του αλκοολισμού καλύτερα και από το πιο αποτελεσματικό φάρμακο

Νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, συνδέει το Ozempic με τη θεραπεία ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με διαταραχή χρήσης αλκοόλ (AUD), αφού όπως έδειξαν τα αποτελέσματα σε όσους χορηγήθηκε GLP-1 είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για θέματα που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Μάλιστα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λειτουργούσε ακόμη καλύτερα από το σημερινό πιο αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία του αλκοολισμού που κυκλοφορεί στην αγορά, αναφέρει η nypost.

Πρώτα τα φάρμακα GLP-1 αντιμετώπισαν τον διαβήτη, στη συνέχεια βοήθησαν την παχυσαρκία, θεραπεύουν καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις και τώρα ερευνώνται κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και του εθισμού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού, πάνω από 28 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή (AUD). Μόνο τρία φάρμακα έχουν εγκριθεί επί του παρόντος για τη θεραπεία του AUD, και η γνώμη των ειδικών υποστηρίζει ότι αυτές οι επιλογές δεν είναι κατάλληλες για όλους τους ασθενείς.

«Βλέπω τόσους πολλούς ασθενείς που δεν έχουν καλά αποτελέσματα με τα φάρμακα που έχουμε και οι οποίοι αναζητούν απεγνωσμένα βοήθεια για τον εθισμό τους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Markku Lähteenvuo.

Επί του παρόντος, το φάρμακο ναλτρεξόνη είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο που έχει εγκριθεί για το AUD, μειώνοντας τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 14%.

Αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι η σεμαγλουτίδη (η οποία πωλείται με εμπορικές ονομασίες όπως Ozempic και Wegovy) και η λιραγλουτίδη (η οποία πωλείται με την εμπορική ονομασία Victoza) μείωσαν τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 22% και 21% αντίστοιχα. Ο Lähteenvuo και η ομάδα του ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους 228.000 ατόμων που διαγνώστηκαν με διαταραχή χρήσης αλκοόλ από το 2006 έως το 2023. Όλοι οι ασθενείς είχαν επίσης παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 60% των συμμετεχόντων νοσηλεύτηκε για χρήση αλκοόλ, αλλά οι νοσηλείες που σχετίζονταν με το αλκοόλ ήταν δραματικά λιγότερες μεταξύ των ατόμων που έπαιρναν φάρμακο GLP-1.

Από τα περίπου 4.300 άτομα στα οποία χορηγήθηκε σεμαγλουτίδη, υπήρξαν 220 αναφορές νοσηλείας για AUD. Άλλοι συμμετέχοντες που έλαβαν παλαιότερα φάρμακα GLP-1, συμπεριλαμβανομένων της λιραγλουτίδης και της ντουλαγλουτίδης, ανέφεραν επίσης λιγότερες νοσηλείες.

Ο Lähteenvuo δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ των φαρμάκων GLP-1 και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να είναι σχετική με την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στο ποτό, καθώς τα φάρμακα GLP-1 καθιστούν τα ζαχαρούχα ποτά λιγότερο ελκυστικά. Μαζί με το φαγητό, οι χρήστες του Ozempic ανέφεραν μικρότερη επιθυμία για αλκοόλ, ναρκωτικά και νικοτίνη.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το Ozempic το 2017 για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες και το Wegovy το 2021 για την απώλεια βάρους σε ενήλικες. Από την έγκρισή του, οι ερευνητές εξετάζουν την επίδραση του Ozempic σε άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η οστεοαρθρίτιδα και οι εγκεφαλικές διαταραχές, επισημαίνει η nypost.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι τα φάρμακα GLP-1 μπορεί να είναι σε θέση να θεραπεύσουν τον εθισμό στο αλκοόλ και τα οπιοειδή επηρεάζοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αυτού του είδους τα φάρμακα αλληλεπιδρούν με το μεσολομυϊκό σύστημα – ένα σημαντικό κέντρο ανταμοιβής στον εγκέφαλο που επικαλύπτεται με τις εγκεφαλικές διεργασίες που διέπουν τις εθιστικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάχρηση αλκοόλ ευθύνεται για το 5,1% του παγκόσμιου φορτίου ασθενειών. Περισσότερο από το 5% όλων των περιπτώσεων καρκίνου προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με την έκθεση προόδου για τον καρκίνο 2024 της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR).

Ο Lähteenvuo σημειώνει ότι ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα, φάρμακα όπως το Ozempic μπορεί να προσφέρουν ελπίδα σε όσους επιβαρύνονται από τον εθισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.