Οι θεραπείες υπογονιμότητας θεωρούνται γενικά ασφαλείς, ωστόσο νέες έρευνες τις συνδέουν με δύσκολες εγκυμοσύνες και σοβαρές παρενέργειες.
Ειδικοί από την Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson του Νιου Τζέρσευ, διαπίστωσαν σε πρόσφατη μελέτη ότι γυναίκες που γέννησαν μετά από θεραπεία υπογονιμότητας, είχαν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για εγκεφαλικό εντός 12 μηνών από τον τοκετό, έναντι εκείνων που δεν είχαν ακολουθήσει θεραπεία υπογονιμότητας.
Μάλιστα ο κίνδυνος νοσηλείας για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν για ισχαιμικό εγκεφαλικό.
Η μελέτη συμπεριέλαβε 31.339.991 εγκύους, οι οποίες υποβλήθηκαν σε θεραπεία υπογονιμότητας και γέννησαν μεταξύ 2010 και 2018, με στόχο την αξιολόγηση του κινδύνου νοσηλείας από αιμορραγικά και ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα δεδομένα προήλθαν από τη βάση δεδομένων Nationwide Readmissions Database, που τηρεί δεδομένα από νοσοκομεία 28 πολιτειών των ΗΠΑ.
Από τις 31.339.991 ασθενείς συνολικά, οι 287.813 μέσης ηλικίας 32,1 ετών, υποβλήθηκαν σε θεραπεία υπογονιμότητας και 31.052.178 γυναίκες μέσης ηλικίας 27,7 ετών γέννησαν μετά από τυχαία σύλληψη.
Για προσβολή από εγκεφαλικό, νοσηλεύτηκαν εντός 12 μηνών από τον τοκετό 105 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία υπογονιμότητας (37 νοσηλείες ανά 100.000 άτομα) και 9.027 ασθενείς που είχαν γεννήσει μετά από τυχαία σύλληψη (29 νοσηλείες ανά 100.000 άτομα). Ο κίνδυνος νοσηλείας για αιμορραγικό εγκεφαλικό ήταν 2,02 φορές πάνω από τον μέσο όρο, ενώ για ισχαιμικό εγκεφαλικό ήταν 1,55 φορές πάνω.
Ο κίνδυνος νοσηλείας για εγκεφαλικό επεισόδιο αυξανόταν όσο αυξανόταν ο χρόνος μεταξύ του τοκετού και νοσηλείας, ιδιαίτερα για αιμορραγικά επεισόδια.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, προκαλώντας 1 στους 3 θανάτους κάθε χρόνο. Το εγκεφαλικό είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου τόσο μεταξύ ανδρών όσο και γυναικών.
Μελέτες δείχνουν ότι 1 στις 5 γυναίκες κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικό στη διάρκεια της ζωής της.
Τα καρδιαγγειακά αποτελούν πλέον την κύρια αιτία μητρικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ με πάνω από 26,5% των θανάτων που σχετίζονται με εγκυμοσύνη να αποδίδονται σε αυτά.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.