Συχνά όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο τείνουν να μην εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι τα πολύ τελευταία στάδια, όταν τα νεφρά αποτυγχάνουν ή όταν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης στα ούρα.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μόνο το 10% των ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο γνωρίζουν ότι την έχουν.
Αν και ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν έχετε νεφρική νόσο είναι να κάνετε εξετάσεις, ο δ/ντης Ιατρικής στο Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, μοιράζεται δέκα πιθανά σημάδια ότι μπορεί να έχετε νεφρική νόσο.
Εάν διατρέχετε κίνδυνο για νεφρική νόσο λόγω υπέρτασης, διαβήτη, οικογενειακού ιστορικού νεφρικής ανεπάρκειας ή εάν είστε άνω των 60 ετών, είναι σημαντικό να υποβάλλεστε σε ετήσια εξέταση για νεφρική νόσο. Φροντίστε να αναφέρετε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε στον γιατρό σας.
Σημάδια νεφρικής νόσου
1. Είστε πιο κουρασμένοι, έχετε λιγότερη ενέργεια ή δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε
Μια σοβαρή μείωση της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξινών και ακαθαρσιών στο αίμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, αδύναμοι και να έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση. Μια άλλη επιπλοκή της νεφρικής νόσου είναι η αναιμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και κόπωση.
2. Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε
Όταν τα νεφρά δεν φιλτράρουν σωστά, οι τοξίνες παραμένουν στο αίμα αντί να φεύγουν από το σώμα μέσω των ούρων. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Υπάρχει επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και της χρόνιας νεφρικής νόσου και η άπνοια ύπνου είναι πιο συχνή σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
3. Έχετε ξηρό δέρμα και φαγούρα
Τα υγιή νεφρά κάνουν πολλές σημαντικές δουλειές. Αφαιρούν τα απόβλητα και τα επιπλέον υγρά από τον οργανισμό, βοηθούν στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διατήρηση των οστών, ενώ διατηρούν σε ισορροπία τα μέταλλα στο αίμα. Το ξηρό δέρμα και η φαγούρα μπορεί να είναι σημάδι προχωρημένης νεφρικής νόσου, όταν τα νεφρά δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν τη σωστή ισορροπία μετάλλων και θρεπτικών συστατικών στο αίμα.
4. Νιώθετε την ανάγκη να ουρείτε πιο συχνά
Εάν αισθάνεστε την ανάγκη να ουρείτε πιο συχνά, ειδικά τη νύχτα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι νεφρικής νόσου. Όταν τα φίλτρα των νεφρών είναι κατεστραμμένα, αυξάνεται η επιθυμία για ούρηση. Μερικές φορές αυτό μπορεί επίσης να είναι σημάδι ουρολοίμωξης ή διόγκωσης του προστάτη στους άνδρες.
5. Βλέπετε αίμα στα ούρα σας
Τα υγιή νεφρά συνήθως διατηρούν τα αιμοσφαίρια στο σώμα όταν φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα για να δημιουργήσουν ούρα. Αλλά, όταν τα φίλτρα των νεφρών έχουν καταστραφεί, αυτά τα αιμοσφαίρια μπορεί να αρχίσουν να “διαρρέουν” στα ούρα. Εκτός από τη σηματοδότηση της νεφρικής νόσου, το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι ενδεικτικό για όγκους, πέτρες στα νεφρά ή λοίμωξη.
6. Τα ούρα σας είναι αφρισμένα
Οι υπερβολικές φυσαλίδες στα ούρα υποδηλώνουν αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα. Αυτός ο αφρός μπορεί να μοιάζει με τον αφρό που βλέπετε όταν ανακατεύετε τα αυγά, καθώς η κοινή πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ούρα, η αλβουμίνη, είναι η ίδια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα αυγά.
7. Επίμονο πρήξιμο γύρω από τα μάτια
Η πρωτεΐνη στα ούρα είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι τα φίλτρα των νεφρών έχουν υποστεί βλάβη, επιτρέποντας τη διαρροή πρωτεΐνης στα ούρα. Αυτό το πρήξιμο γύρω από τα μάτια μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα νεφρά διαρρέουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα, αντί να τη διατηρούν στο σώμα.
8. Πρήξιμο σε αστραγάλους και πόδια
Η μειωμένη νεφρική λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νατρίου, προκαλώντας πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους σας. Το πρήξιμο στα κάτω άκρα μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρδιακής νόσου, ηπατικής νόσου και χρόνιων προβλημάτων στις φλέβες των ποδιών.
9. Μειωμένη όρεξη
Αυτό είναι ένα πολύ γενικό σύμπτωμα, αλλά η συσσώρευση τοξινών που προκύπτει από την μειωμένη νεφρική λειτουργία μπορεί να είναι μία από τις αιτίες.
10. Μυικές κράμπες
Ανισορροπίες στην ποσότητα ηλεκτρολυτών μπορεί να προκύψουν από διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και ο ανεπαρκώς ελεγχόμενος φώσφορος μπορεί να συμβάλλουν σε μυϊκές κράμπες.