Οι συχνές ζαλάδες ταλαιπωρούν έναν στους τέσσερις στον κόσμο, και ευθύνονται για πολλά ατυχήματα μέσα στην ημέρα. Σχεδόν το 80% όσων νιώθουν ζαλάδες δεν επισκέπτονται εγκαίρως τον γιατρό τους για να βρούνε την αιτία.
Η ζάλη είναι συνήθες φαινόμενο στους ενήλικες που δεν πρέπει να μας τρομοκρατεί. Όμως αν οι ζαλάδες επιμένουν και γίνονται καθημερινό μαρτύριο, τότε η επισκεψη στο γιατρό είναι μονόδρομος για να βρεθεί η αιτία.
Ειδικά όταν οι ζαλάδες συνοδεύονται από έντονους πονοκεφάλους ή λιποθυμικά επεισόδια τότε η γνώμη του γιατρού είναι επιτακτική ανάγκη.
Για αρχή θα πρέπει να καταγράψετε πότε νιώθετε ζαλάδες, πόσο συχνά εμφανίζονται και αν έπειτα νιώθετε ναυτία, δεν μπορείτε να κρατήσετε ισορροπία, έχετε απώλεια ακοής, βλέπετε θολά.
Τα συμπτώματα αυτά είναι ο συναγερμός που χτυπάει ο οργανισμός σας για να βρείτε τι τα προκαλεί.
Οι πιο συχνοί λόγοι που βιώνουμε ζαλάδες είναι οι εξής:
Λαβυρινθίτιδα
Πρόκειται για μια λοίμωξη στο εσωτερικό του αυτιού, που επηρεάζει την ακοή και την ισορροπία και μπορεί να οδηγήσει σε ίλιγγο
Ημικρανία
Πολλές φορές οι πονοκέφαλοι συνοδεύονται από ζαλάδες.
Άγχος ή στρες
Πολλές φορές κρίσεις πανικού, έντονο στρες που συνοδεύεται από φυσική δραστηριότητα καταλήγει σε ζαλάδα.
Χαμηλά επίπεδα σακχάρου ή υπογλυκαιμία
Αυτό το σύμπτωμα είναι πολύ κοινό σε ανθρώπους με διαβήτη
Ορθοστατική υπόταση
Μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν κάθεστε ή σηκώνεστε, η οποία υποχωρεί όταν ξαπλώσετε. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Αφυδάτωση ή θερμοπληξία
Σπονδυλοβασική ανεπάρκεια
Πρόκειται για μια κατάσταση όπου η ροή αίματος στο πίσω μέρος του εγκεφάλου είναι μειωμένη.