Το υπερβολικό κερί που συσσωρεύεται μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ακόμα και στην ακοή σας. Πιθανότατα έχετε διαβάσει ότι η χρήση μπατονέτας δεν είναι ένας ασφαλής τρόπος για να αφαιρέσετε το κερί.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια τα αυτιά σας, τι να μην κάνετε και πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Πώς και γιατί δημιουργείται το κερί
Το κερί του αυτιού, ή η κυψελίδα, είναι ένας τρόπος αυτοκαθαρισμού που παράγει το σώμα μας, το οποίο συλλέγει βρωμιά και βακτήρια . Συνήθως, το κερί βγαίνει από τα αυτιά φυσικά μέσω της μάσησης και άλλων κινήσεων της γνάθου.
Πολλοί άνθρωποι δεν χρειάζεται ποτέ να καθαρίσουν τα αυτιά τους. Μερικές φορές, όμως, το κερί μπορεί να συσσωρευτεί και να επηρεάσει την ακοή σας. Όταν το κερί του αυτιού φτάσει σε αυτό το επίπεδο, ονομάζεται “πρόσκρουση”.
Εάν έχετε πρόσκρουση, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως:
- Πόνο στο προσβεβλημένο αυτί
- Κουδούνισμα στο αυτί
- Εξασθενημένη ακοή
- Έντονη μυρωδιά
- Ζάλη και
- Βήχα
Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε περισσότερο κερί εάν χρησιμοποιείτε ακουστικά βαρηκοΐας ή ωτοασπίδες.
Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπτυξιακές αναπηρίες διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο. Το σχήμα του ακουστικού πόρου σας μπορεί να κάνει τη φυσική αφαίρεση του κεριού δυσκολότερη.
Οι καλύτεροι τρόποι για να καθαρίσετε τα αυτιά σας
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση κεριού από τα αυτιά σας είναι να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Στο ραντεβού σας, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικά εργαλεία, για να το καθαρίσει με ασφάλεια.
Εάν επιλέξετε να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κερί στο σπίτι, οι παρακάτω είναι οι πιο ασφαλείς μέθοδοι για να δοκιμάσετε μόνοι σας:
- Υγρό ύφασμα – Οι μπατονέτες μπορεί να σπρώξουν το κερί πιο βαθιά στον ακουστικό πόρο.
- Χρησιμοποιήστε βαμβακερές μπατονέτες μόνο στο εξωτερικό του αυτιού σας ή, ακόμα καλύτερα, δοκιμάστε να σκουπίσετε την περιοχή με μια ζεστή, υγρή πετσέτα.
- Σταγόνες καθαρισμού αυτιών χωρίς ιατρική συνταγή. Πολλά φαρμακεία πωλούν μη συνταγογραφούμενα (OTC) σταγόνες αυτιών που μαλακώνουν το κερί. Αυτές οι σταγόνες είναι συνήθως μια λύση. Μπορεί να περιέχουν: ορυκτέλαιο λάδι για μωρά γλυκερίνη υπεροξείδιο υπεροξείδιο του υδρογόνου αλατούχος Τοποθετήστε τον καθορισμένο αριθμό σταγόνων στο αυτί σας, περιμένετε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και, στη συνέχεια, στραγγίστε ή ξεπλύνετε το αυτί σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στη συσκευασία. Επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν τα συμπτώματά σας συνεχιστούν μετά τη θεραπεία.
Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να «ποτίσετε» τα αυτιά σας χρησιμοποιώντας μια σύριγγα. Σε αυτή τη διαδικασία, θα ξεπλύνετε απαλά τον ακουστικό πόρο χρησιμοποιώντας νερό ή αλατούχο διάλυμα. Αυτή η μέθοδος είναι συχνά πιο αποτελεσματική εάν χρησιμοποιήσετε πρώτα κάποιο είδος μαλακτικού κεριού 15 έως 30 λεπτά πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία.
Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα αυτιά σας
Λίγο κερί αυτιού είναι απολύτως φυσιολογικό και καλό να υπάρχει στα «κανάλια» του αυτιού σας. Ωστόσο, εάν συσσωρευτεί και αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα, όπως μειωμένη ακοή ή ζάλη, είναι σημαντικό να το καθαρίσετε. Κάποιες φορές μάλιστα το κερί, μπορεί να αναπτύξει μόλυνση.
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω τα αυτιά μου;
Δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας πολύ συχνά. Κάτι τέτοιο μπορεί να ερεθίσει το κανάλι του αυτιού σας ή ακόμα και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πρόσκρουση εάν γίνει λανθασμένα. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι άνθρωποι μπορεί να μην χρειαστεί να καθαρίσουν ποτέ τα αυτιά τους, εκτός και αν εμφανίσουν προβλήματα. Αντίθετα, τα αυτιά σας καθαρίζονται από μόνα τους.
Εάν δεν αντιμετωπίζετε συσσώρευση, πλύνετε μόνο το εξωτερικό μέρος των αυτιών σας σκουπίζοντάς τα με μια βρεγμένη πετσέτα. Το πλύσιμο του εξωτερικού αυτιού θα πρέπει να καθαρίσει κάθε κερί που έχει βγει από τον ακουστικό πόρο από μόνο του.
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα συσσώρευσης κεριού, μπορείτε να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κιτ OTC για να καθαρίσετε το κερί από τα αυτιά σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας και φροντίστε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για περαιτέρω καθοδήγηση.
Ένας γιατρός μπορεί επίσης να σας πει εάν πρέπει να καθαρίσετε τα αυτιά σας επαγγελματικά ή να το κάνετε μόνοι σας. Μερικοί άνθρωποι, όπως εκείνοι με τρύπες στα τύμπανα δεν πρέπει να καθαρίζουν τα αυτιά τους στο σπίτι χρησιμοποιώντας κιτ OTC ή άλλες οικιακές μεθόδους.
Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε
Εάν χρησιμοποιείτε μικρά αντικείμενα, όπως καρφίτσες, βαμβακερές μπατονέτες ή γωνίες χαρτοπετσέτας, μπορείτε να σπρώξετε το κερί βαθιά μέσα στον ακουστικό πόρο. Ο κανόνας που θα ακούσετε από τους περισσότερους γιατρούς είναι να μην βάζετε τίποτα μικρότερο από τον αγκώνα σας μέσα στο αυτί σας.
Με άλλα λόγια, μην χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα, μπατονέτες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τραυματίσει το τύμπανο του αυτιού σας και να βλάψει μόνιμα την ακοή σας.
Δεν πρέπει να επιχειρήσετε να ποτίσετε τα αυτιά σας εάν: έχετε διαβήτη, έχετε μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή μπορεί να έχετε μια τρύπα στο τύμπανο του αυτιού σας.
Τα κεριά αυτιών είναι μια άλλη επιλογή που πρέπει να αποφύγετε. Τα μακριά, σε σχήμα κώνου κεριά εισάγονται στον ακουστικό πόρο και στη συνέχεια ανάβουν στη φωτιά για να τραβήξουν το κερί προς τα πάνω με αναρρόφηση. Η φωτιά μπορεί να σας τραυματίσει ή μπορεί να πάρετε λάθος κερί μέσα στο αυτί σας.
Επιπλοκές
Εάν αναπτύξετε απόφραξη και δεν το αντιμετωπίσετε, τα συμπτώματά σας μπορεί να επιδεινωθούν. Μπορεί να αναπτύξετε περαιτέρω ερεθισμό των αυτιών και ακόμη και απώλεια ακοής. Το κερί μπορεί επίσης να συσσωρευτεί σε τέτοιο επίπεδο που μπορεί να γίνει δύσκολο για τον γιατρό σας να δει το εσωτερικό του αυτιού σας και να διαγνώσει άλλα προβλήματα.
Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό
Τα συμπτώματα της απόφραξης του κεριού του αυτιού περιλαμβάνουν:
- αίσθημα πληρότητας στο αυτί
- μειωμένη ή πνιγμένη ακοή
- ένας πόνος στο αυτί
Μπορεί επίσης να σηματοδοτούν ένα άλλο ιατρικό πρόβλημα, όπως μια μόλυνση. Ένας γιατρός μπορεί να κοιτάξει μέσα στα αυτιά σας για να προσδιορίσει εάν τα συμπτώματά σας προέρχονται από συσσώρευση κεριού ή κάτι άλλο.
Τα σημάδια της λοίμωξης του αυτιού στους ενήλικες περιλαμβάνουν:
- πόνος στο μέσο αυτί
- αποστράγγιση υγρών
- μειωμένη ακοή
Τα συμπτώματα μόλυνσης του αυτιού συνήθως αναπτύσσονται γρήγορα. Εάν παρατηρήσετε πόνο και παροχέτευση από τα αυτιά σας, μην προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Κλείστε ένα ραντεβού με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό για να λάβετε σωστή διάγνωση και, εάν χρειάζεται, φαρμακευτική αγωγή.
Εάν εμφανίζετε πρόσκρουση κεριού πάνω από μία φορά το χρόνο ή έχετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου, ενημερώστε το γιατρό. Μπορεί να θέλετε να προγραμματίζετε επαγγελματικούς καθαρισμούς κάθε 6 έως 12 μήνες.