Σε κανονική και πλήρη λειτουργία επανέρχεται από τις 6 το απόγευμα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που είχε εκκενωθεί το βράδυ της Δευτέρας.
«Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα και ώρα 18:00, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, επανέρχεται στην κανονική και πλήρη λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του αναπληρωτή διοικητή κ. Κωνσταντίνου Γκοτσίδη.
Σημειώνεται ότι η εκκένωση του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης ήταν μια από τις πιο δύσκολες «ασκήσεις» εκκένωσης που έχουν κληθεί να διαχειριστούν οι επιτελείς του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ενώ για τον επιτόπιο συντονισμό της είχαν μεταβεί από την Αθήνα με στρατιωτικό ελικόπτερο ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός της επιχείρησης είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα όταν η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην Αλεξανδρούπολη έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με ριπές που έφταναν και τα 9 μποφόρ.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, τα στελέχη του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων στη Λεωφόρο Κηφισίας με βάση την πρόγνωση που έκαναν για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και χωρίς η φωτιά να έχει πλησιάσει ακόμη το Νοσοκομείο, αποφάσισαν την επιχείρηση προληπτικής εκκένωσης κυρίως λόγω των πυκνών καπνών που κατεύθυναν προς τα εκεί ανά διαστήματα οι δυνατοί άνεμοι.
Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ και ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες. Συνολικά με βάση τον αυστηρό σχεδιασμό, εκκενώθηκαν 159 ασθενείς. Εκτός από τα νεογνά, 42 ασθενείς μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα νοσοκομεία της Καβάλας και της Ξάνθης και 94 ασθενείς με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ – οι 25 στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής και οι 69 στο πλοίο που μετατράπηκε σε Νοσοκομείο Εκστρατείας.
10 ασθενείς μεταφέρθηκαν από ΜΕΘ, με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ στην Κομοτηνή και στην Καβάλα, διαδικασία αρκετά πολύπλοκη και δύσκολη καθώς οι συγκεκριμένοι νοσηλευόμενοι ήταν διασωληνωμένοι.
Επισημαίνεται πως σε κάθε ασθενοφόρο υπήρχε γιατρός ή και νοσηλευτής που φρόντισαν για την ασφαλή μεταφορά των ασθενών. Στην όλη επιχείρηση εκτός από το ΕΚΑΒ συμμετείχαν και δυνάμεις του υγειονομικού σώματος του Στρατού.