Η νόσος Kawasaki είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία.

Η νόσος Kawasaki επηρεάζει επίσης τους λεμφαδένες και προκαλεί συμπτώματα στην μύτη, το στόμα και τον λαιμό. Είναι η πιο κοινή αιτία καρδιακών παθήσεων στα παιδιά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά θα αναρρώσουν μέσα σε λίγες μέρες από τη θεραπεία χωρίς σοβαρά προβλήματα. Οι υποτροπές είναι ασυνήθιστες. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η νόσος Kawasaki μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή καρδιακή νόσο.

Νόσος Kawasaki: Συμπτώματα

Η νόσος Kawasaki εμφανίζεται σε στάδια με ενδεικτικά συμπτώματα και σημάδια. Τείνει να εμφανίζεται στα τέλη του χειμώνα και την άνοιξη. Σε ορισμένες ασιατικές χώρες, τα κρούσματα κορυφώνονται στα μέσα του καλοκαιριού.

Πρώιμα στάδια της νόσου

Τα πρώιμα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • υψηλός πυρετός που επιμένει για πέντε, ή περισσότερες ημέρες
  • εξάνθημα στον κορμό και τη βουβωνική χώρα
  • κόκκινα ματωμένα
  • έντονα κόκκινα, πρησμένα χείλη
  • γλώσσα “φράουλα”, η οποία φαίνεται γυαλιστερή με κόκκινες κηλίδες
  • διογκωμένοι λεμφαδένες
  • πρησμένα χέρια και πόδια
  • κόκκινες παλάμες και πέλματα

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί επίσης να εμφανιστούν καρδιακά προβλήματα.

Μεταγενέστερα στάδια της νόσου

Τα μεταγενέστερα συμπτώματα αρχίζουν μέσα σε δύο εβδομάδες απ’ όταν ξεσπάσει ο πυρετός. Το δέρμα στα χέρια και τα πόδια του παιδιού μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει και να ξεκολλάει σε σεντόνια. Μερικά παιδιά μπορεί επίσης να αναπτύξουν προσωρινή αρθρίτιδα, ή πόνο στις αρθρώσεις.

Άλλα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • κοιλιακός πόνος
  • εμετός
  • διάρροια
  • διευρυμένη χοληδόχος κύστη
  • προσωρινή απώλεια ακοής

Καλέστε τον γιατρό εάν το παιδί σας εμφανίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Τα παιδιά που είναι μικρότερα από 1 ή μεγαλύτερα από 5 ετών είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ελλιπή συμπτώματα. Αυτά τα παιδιά αποτελούν το 25% των περιπτώσεων και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές καρδιακής νόσου.

Νόσος Kawasaki: Αίτια

Η ακριβής αιτία της νόσου Kawasaki είναι ακόμα άγνωστη. Οι ερευνητές εικάζουν ότι ένα μείγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να την προκαλέσει. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η νόσος Kawasaki εμφανίζεται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών και τείνει να επηρεάζει παιδιά ασιατικής καταγωγής.

Νόσος Kawasaki: Παράγοντες κινδύνου

Η νόσος Kawasaki είναι πιο συχνή στα παιδιά, ιδιαίτερα σε εκείνα της ασιατικής καταγωγής. Περίπου το 75% των περιπτώσεων είναι σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι μπορείτε να κληρονομήσετε την ασθένεια, αλλά οι παράγοντες κινδύνου τείνουν να αυξάνονται μέσα στις οικογένειες. Τα αδέρφια ενός παιδιού με νόσο Kawasaki έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν τη νόσο.

Νόσος Kawasaki: Θεραπεία

Τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με νόσο Kawasaki θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως θεραπεία για να αποτρέψουν την καρδιακή βλάβη.

Η θεραπεία περιλαμβάνει έγχυση αντισωμάτων (ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη) για 12 ώρες εντός 10 ημερών από τον πυρετό και ημερήσια δόση ασπιρίνης τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Το παιδί μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει να παίρνει χαμηλότερες δόσεις ασπιρίνης για 6-8 εβδομάδες μετά την υποχώρηση του πυρετού, για να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβων αίματος.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι κρίσιμη για την πρόληψη σοβαρών καρδιακών προβλημάτων. Μελέτες αναφέρουν υψηλότερο ποσοστό αντίστασης στη θεραπεία, όταν χορηγείται πριν από την 5η ημέρα του πυρετού. Περίπου το 11-23% των παιδιών με νόσο Kawasaki παρουσιάζουν αντίσταση στη θεραπεία.

Μερικά παιδιά μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερο χρόνο θεραπείας για να αποτραπεί μια φραγμένη αρτηρία, ή μια καρδιακή προσβολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία περιλαμβάνει ημερήσιες δόσεις ασπιρίνης, μέχρι να έχουν φυσιολογικό ηχοκαρδιογράφημα. Μπορεί να χρειαστούν 6-8 εβδομάδες για να αντιστραφούν οι ανωμαλίες στην στεφανιαία αρτηρία.

Νόσος Kawasaki: Πιθανές επιπλοκές

Η νόσος Kawasaki οδηγεί σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα στο 25% περίπου των παιδιών που έχουν τη νόσο. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και να προκαλέσει:

  • μυοκαρδίτιδα
  • μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό
  • ανεύρυσμα αρτηρίας
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η θεραπεία γι’ αυτό το στάδιο της πάθησης απαιτεί μακροχρόνια χορήγηση ασπιρίνης. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να χρειαστεί να λάβουν αραιωτικά αίματος, ή να υποβληθούν σε επεμβάσεις, όπως στεφανιαία αγγειοπλαστική, στεντ στεφανιαίας αρτηρίας, ή παράκαμψη (bypass) στεφανιαίας αρτηρίας. Τα παιδιά που αναπτύσσουν προβλήματα στεφανιαίας αρτηρίας λόγω νόσου Kawasaki θα πρέπει να φροντίζουν να αποφεύγουν παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα.