Η νυκτουρία είναι ένα κοινό ουρολογικό σύμπτωμα που δυσκολεύει τον ύπνο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.
Η νυκτουρία δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί από διάφορες αιτίες. Μπορεί να οφείλεται σε κάτι απλό, όπως το να έχετε πιει πολλά υγρά πριν τον ύπνο ή θα μπορούσε να υποδηλώνει υποκείμενα προβλήματα, όπως διαταραχές ύπνου, απόφραξη της ουροδόχου κύστης ή διόγκωση του προστάτη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα που περιέχουν διουρητικές δραστικές ουσίες. Καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το οίδημα και οι καρδιακές παθήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν συχνή νυχτερινή ούρηση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας στους τρεις ενήλικες ηλικίας 30 ετών και άνω σηκώνεται τουλάχιστον δύο φορές κάθε βράδυ για να πάει στην τουαλέτα και περίπου το 70% από αυτούς αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω διαταραγμένου ύπνου. Όσον αφορά ενήλικες άνω των 65 ετών, περίπου το 50% σηκώνεται τουλάχιστον μία φορά τη νύχτα για να ουρήσει και περίπου το 24% το κάνει δύο και περισσότερες φορές.
Νυκτουρία: Διάγνωση
Η διάγνωση της νυκτουρίας δεν είναι εύκολη, καθώς οι ασθενείς συνήθως δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι μια μη φυσιολογική, αλλά θεραπεύσιμη κατάσταση. Αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή, η νυκτουρία είναι σημαντικό να διαγνωστεί καθώς μπορεί να υποδηλώνει σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Σε μερικούς ανθρώπους τα συμπτώματα έχουν ως αποτέλεσμα μακροχρόνια στέρηση ύπνου και προβλήματα υγείας που συνεπάγονται αυτού.
Νυκτουρία: Θεραπεία
Η θεραπεία για τη νυκτουρία ποικίλλει ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Για παράδειγμα, εάν η υπνική άπνοια είναι η αιτία, η αντιμετώπιση της πάθησης μπορεί να περιλαμβάνει την αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό ύπνου. Από την άλλη πλευρά, εάν ο διαβήτης είναι η βασική αιτία, η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα γίνεται ο βασικός στόχος.
Ανεξάρτητα από την υποκείμενη αιτία, η υιοθέτηση ορισμένων τροποποιήσεων στον τρόπο ζωής θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση της νυκτουρίας. Τέτοιες είναι:
- περιορισμός των υγρών που πίνετε το βράδυ (ειδικά τα ροφήματα με καφεΐνη)
- λήψη διουρητικών φαρμάκων το πρωί ή το αργότερο 6 ώρες πριν τον ύπνο και
- να παίρνετε έναν απογευματινό υπνάκο
- Για την ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους, υπάρχουν σχετικές ασκήσεις φυσικοθεραπείας που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν. Επίσης, το να διατηρείτε τα πόδια ψηλά ενώ κάθεστε και να φοράτε κάλτσες συμπίεσης θα μπορούσε να βοηθήσει.
Εκτός από αυτά, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει φάρμακα για την μείωση των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας κύστης.