«Δεν κοιμάμαι αρκετά» είναι μια φράση που λέμε συνέχεια στον εαυτό μας και ακούγεται ολοένα και συχνότερα, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να έχουν θέμα με τον ύπνο τους και να περνούν λιγότερες ώρες στο κρεβάτι.

Οι επιστήμονες μέχρι στιγμής μπορεί να είχαν καταγράψει ότι αυξάνονται οι περιπτώσεις αϋπνίας, όμως αυτό που αρχίζει να κάνει εντύπωση σιγά σιγά στην επιστημονική κοινότητα, είναι το γεγονός πως ο άνθρωπος κοιμάται λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα θηλαστικά, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους πιθήκους, που είναι οι στενότεροι συγγενείς μας.

Χαρακτηριστικά, οι χιμπατζήδες κοιμούνται 9,5 ώρες την ημέρα, ενώ οι νυχτερινοί πίθηκοι που είναι νυκτόβια όντα κοιμούνται 17 ώρες κάθε μέρα. Γιατί ο άνθρωπος αποτελεί εξαίρεση λοιπόν;

Η ανατρεπτική θεωρία

Οι υπάρχουσες θεωρίες επικεντρώνονταν πάντα στον σύγχρονο τρόπο ζωής, την τεχνολογική εξέλιξη και το άγχος, όμως μια νέα πρόταση, αναφέρει πως απλά μπορεί να πρόκειται για εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το bbc.com, ο ανθρωπολόγος David Samson στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Μισισάουγκα, αναφέρει πως το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι πρώιμοι άνθρωποι όταν κατέβηκαν από τα δέντρα, ήταν ο ύπνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι έπρεπε να κοιμούνται στο έδαφος και όχι στα δέντρα, την στιγμή που το σώμα ξεκίνησε να μεταμορφώνεται για να στέκεται όρθιο στα δύο πόδια, δημιούργησε μια νέα συνθήκη, που έπρεπε να ξεπεραστεί αμέσως.

Καθώς οι πρώιμοι οικισμοί των ανθρώπων ήταν απλοί και συνήθως αποτελούνταν από μια φωτιά στο κέντρο, οι ειδικοί θεωρούν ότι οι πρόγονοι μας κοιμόντουσαν σε βάρδιες, ώστε κάποιος να φυλάει σκοπιά.

Πέρα από το αίσθημα της ασφάλειας λοιπόν, είχαν τον χρόνο να αναπτύξουν σχέσεις μεταξύ τους, αλλά και να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να κοιμούνται όποτε θέλουν αυτοί ή όταν έχουν ανάγκη, χωρίς να τους υποχρεώνει κάποιος, ακόμα κι αν είναι το βιολογικό ρολόι.

Έτσι, θεωρείται πως μέσω του ύπνου ο άνθρωπος μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις πρώιμες προκλήσεις, με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος, όπως άλλοι θηρευτές.

Ο ρόλος των ονείρων

Παρόλα αυτά, η θεωρία που υποστηρίζει ότι ο μειωμένος ύπνος οφείλεται στην εξέλιξη δεν σταματά εδώ, καθώς βάζει στην εξίσωση και τα όνειρα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο άνθρωπος είναι το μόνο θηλαστικό που βλέπει τα περισσότερα όνειρα κάθε βράδυ και με βάση την νέα θεωρία, αυτό γίνεται για να αντιμετωπίσει τους άλλους θηρευτές.

Δηλαδή, ο άνθρωπος με την ευκαιρία του «σύντομου» ύπνου, «θέτει» τον εαυτό του σε «βαθιά νάρκωση» και ονειρεύεται για να χαλαρώσει, ώστε να ξυπνήσει γρήγορα και να είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε απειλή, ειδικά αν δεν είναι κάποιο φυσικό φαινόμενο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!