Ερευνητές από το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Kharagpur ανακάλυψαν ότι ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με ιδιαίτερα φραγμένες καρωτιδικές αρτηρίες.

Αντίθετα, για υγιείς ασθενείς και για εκείνους με ελαφρώς φραγμένες αρτηρίες, η άσκηση είναι ευεργετική για τη διατήρηση της υγιούς ροής του αίματος.

">

Οι καρωτίδες τροφοδοτούν τη ροή του αίματος στους ιστούς του προσώπου και στον εγκέφαλο και βρίσκονται και στις δύο πλευρές του λαιμού.

Όταν λίπος, χοληστερόλη και άλλα σωματίδια συσσωρεύουν στα εσωτερικά τοιχώματα της καρωτίδας, σχηματίζουν πλάκα που στενεύει την αρτηρία.

Αν και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν τα πρώιμα στάδια της συσσώρευσης πλάκας, η στένωση είναι επικίνδυνη επειδή περιορίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Χωρίς το απαραίτητο αίμα, ο εγκέφαλος στερείται οξυγόνου και ο ασθενής παθαίνει εγκεφαλικό.

Σε υγιείς ασθενείς, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός αυξάνει και σταθεροποιεί την πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα του αγγείου, μειώνοντας τον κίνδυνο στένωσης.

Αλλά για ασθενείς που ήδη παρουσιάζουν στένωση, μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμο.

Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν ένα εξειδικευμένο υπολογιστικό μοντέλο για να προσομοιώσουν τη ροή του αίματος στις καρωτιδικές αρτηρίες σε τρία στάδια στένωσης:

  • χωρίς απόφραξη
  • με ήπια απόφραξη 30% και
  • με μέτρια απόφραξη 50%

Συνέκριναν την επίδραση ενός καρδιακού παλμού που προκαλείται από την άσκηση (140 παλμοί/λεπτό) και καρδιακών παλμών σε κατάσταση ηρεμίας (67 και 100 παλμοί/λεπτό).

Όπως ήταν αναμενόμενο, για υγιείς και ήπιες περιπτώσεις, η άσκηση βελτίωσε την υγεία της προσομοιωμένης καρωτίδας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα στις καρωτίδες με μέτρια απόφραξη ήταν ανησυχητικά.

«Η έντονη άσκηση παρουσιάζει δυσμενείς επιπτώσεις σε ασθενείς με μέτρια ή υψηλότερα επίπεδα στένωσης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, Somnath Roy.

«Αυξάνει σημαντικά την πίεση στο σημείο της στένωσης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει το σπάσιμο της πλάκας σε κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια πλάκας μπορεί στη συνέχεια να πάνε προς τον εγκέφαλο και να προκαλέσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο».

Επιπλέον, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα σχηματισμού στένωσης και σε άλλα σημεία.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη στένωση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η γενετική. Οι συγγραφείς συνιστούν τακτικό έλεγχο της αρτηριακής υγείας για άτομα που κάνουν έντονες προπονήσεις.

Συνιστούν επίσης ένα προσεκτικά δομημένο πρόγραμμα άσκησης για άτομα με μέτρια έως σοβαρή στένωση ή με ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Physics of Fluids.