Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA, ανακοίνωσε πως ενέκρινε το πρώτο φάρμακο για το σύνδρομο Rett, το οποίο αποτελεί μια γενετική διαταραχή του εγκεφάλου με καταστροφική επίδραση.

Ειδικότερα, ενέκρινε το πόσιμο διάλυμα Daybue (τροφινετίδη) ως την πρώτη θεραπεία για το σύνδρομο Rett, σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω.

Οι ασθενείς θα λαμβάνουν το Daybue δύο φορές την ημέρα, είτε από το στόμα, είτε μέσω σωλήνα γαστροστομίας σε δόση που αναλογεί στο βάρος του εκάστοτε ασθενούς.

">

Το σύνδρομο Rett που επηρεάζει λιγότερους από 50.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, είναι μια καταστροφική αναπτυξιακή διαταραχή, που εμφανίζεται κυρίως στα κορίτσια, και που προκαλείται από μεταλλαγές στο γονίδιο MECP2 οδηγώντας σε σοβαρά γνωστικά, κινητικά και άλλα προβλήματα.

Ως εκ τούτου, η έγκριση της 10ης Μαρτίου από τον FDA της πρώτης θεραπείας για τη διαταραχή- ενός φαρμάκου που ονομάζεται Trofinetide και που βασίζεται στη φυσική πρωτεΐνη IGF-1-φέρνει νέα ελπίδα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Οι ασθενείς με σύνδρομο Rett εμφανίζουν προοδευτική απώλεια κινητικών δεξιοτήτων και ομιλίας.

Τα περισσότερα μωρά με σύνδρομο Rett φαίνεται να αναπτύσσονται κανονικά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, αλλά στη συνέχεια χάνουν δεξιότητες που είχαν αποκτήσει προηγουμένως, όπως την ικανότητα να μπουσουλάνε, να περπατούν, να επικοινωνούν ή να χρησιμοποιούν τα χέρια τους. Το χαρακτηριστικό του συνδρόμου Rett είναι οι σχεδόν συνεχείς επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών, όπως τρίψιμο ή παλαμάκια. Το σύνδρομο Rett οδηγεί σε σοβαρές βλάβες που επηρεάζουν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας ομιλίας, βάδισης, φαγητού και αναπνοής.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του Daybue αξιολογήθηκε σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, μελέτη 12 εβδομάδων σε ασθενείς με σύνδρομο Rett ηλικίας πέντε έως 20 ετών. Το φάρμακο της Acadia δρα ως τεχνητή μορφή του αυξητικού παράγοντα IGF-1 που μοιάζει με ινσουλίνη και που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στον νευρικό ιστό καθώς και στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων (συνάψεις). Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, που εμφανίστηκαν στο τουλάχιστον 10% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με Daybue περιλάμβαναν διάρροια (81%) και έμετο (27%).

Η έγκριση του φαρμάκου

Η έγκριση της θεραπείας ήρθε μήνες αφότου ο FDA αρνήθηκε να εγκρίνει την εκτεταμένη χρήση του φαρμάκου της Acadia “Nuplazid” για τη θεραπεία της ψύχωσης που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι αναλυτές είπαν ότι η έγκριση του Daybue θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της εταιρείας στο εγγύς μέλλον.

Η τιμή της θεραπείας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, ωστόσο αναλυτές την τοποθετούν περίπου στο ποσό των $450.000 ετησίως προβλέποντας τις κορυφαίες πωλήσεις της στις ΗΠΑ στα 487,2 εκατομμύρια $ έως το 2035.

Η έγκριση της θεραπείας αποτελεί επίσης ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τον Dr. Mriganka Sur, Καθηγητή Νευροεπιστήμης στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT).

Οι προκλινικές ανακαλύψεις του εργαστηρίου του σε ποντίκια, ιδιαίτερα μια μελέτη με μεγάλη επιρροή που δημοσιεύθηκε το 2009, παρείχαν την πρώτη απόδειξη ότι η έγχυση του αυξητικού παράγοντα IGF-1 ή του πρωτεϊνικού του θραύσματος θα μπορούσε να αναστρέψει τα αποτελέσματα του μειωμένου ή αλλαγμένου γονιδίου MECP2, στο οποίο οφείλεται το σύνδρομο.

Αυτό παρείχε μια λογική βασισμένη σε μηχανισμό για τον IGF-1 ως πιθανή θεραπευτική παρέμβαση. Από τότε το εργαστήριο του Sur δεν σταμάτησε ποτέ να μελετά το σύνδρομο Rett.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από σχεδόν 20 χρόνια όταν το εργαστήριό του καθηγητή μελετούσε ένα δημοφιλές φαινόμενο στη νευροεπιστήμη.

Συγκεκριμένα, όταν το μάτι ενός ζώου μπλοκάρεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου ανάπτυξης, ο εγκέφαλος μετατοπίζει τις νευρικές συνδέσεις που ονομάζονται συνάψεις για να αφιερώσει περισσότερη εγκεφαλική δύναμη στο ξεμπλοκαρισμένο μάτι.

Το εργαστήριο του Sur διερεύνησε τα μόρια που εμπλέκονται σε αυτή την ευελιξία ή «πλαστικότητα οφθαλμικής κυριαρχίας» και ανακάλυψε τον ρόλο του IGF-1.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!