ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Ο κίνδυνος που μπορεί να υπάρξει για την υγεία μας από το τζάκι

Τι έδειξε νέα έρευνα

Ο κίνδυνος που μπορεί να υπάρξει για την υγεία μας από το τζάκι

Σε μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 50.000 γυναικών από την Sister Study, αποκαλύφθηκε ότι η χρήση του τζακιού με ξύλα αυξάνει των κίνδυνο των γυναικών για καρκίνο στον πνεύμονα κατά 43%.

Το συμπέρασμα βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν διατρέχουν κάποιον κίνδυνο, αλλά η συγκεκριμένη μελέτη ασχολήθηκε μόνο με γυναίκες.

Όπως αναφέρει, όσο πιο συχνή είναι η χρήση του τζακιού, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος. Οι άνθρωποι για παράδειγμα που καίνε ξύλα στο σπίτι τους περισσότερες από 30 ημέρες τον χρόνο, έχουν κατά 68% μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, σε σύγκριση με άτομα που δεν θερμαίνουν τον χώρο τους με ξύλα.

Η Dr Suril Mehta, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι ο αρχικός σκοπός της έρευνας ήταν άλλος: «Σχεδιάστηκε για να καταλάβουμε καλύτερα τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, ωστόσο μας δίνει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε και άλλα αποτελέσματα σχετικά με την υγεία των γυναικών. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στις ΗΠΑ. Αντιστοιχεί δε σε περίπου έναν στους πέντε θανάτους που σχετίζονται με καρκίνο».

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου παγκοσμίως για εμφάνιση καρκίνου του πνέυμονα είναι το κάπνισμα. Αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Η μελέτη παρακολουθούσε τις γυναίκες για 11 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 347 από αυτές διαγνώστηκαν με τον εν λόγω καρκίνο. Οι 289 από αυτές κάπνιζαν, ενώ οι υπόλοιπες 58 όχι.

Εκτός από τα οικονομικά κριτήρια, ένα κοινό που είχαν αυτές οι γυναίκες ήταν πως ζέσταιναν το σπίτι τους με το τζάκι. Κίνδυνο, όπως αποδείχτηκε αντιμετώπισαν και οι γυναίκες που το τζάκι δεν ήταν η κύρια πηγή θέρμανσης αλλά η δευτερεύουσα.

Η καθηγήτρια Fay Johnston, από το ερευνητικό κέντρο Menzies, ε’ιπε σχολιάζοντας την έρυνα ότι «αποδεικνύουν τον κίνδυνο του να ζει κανείς σε σπίτια που ζεσταίνονται από εκπομπές αερίων που προκύπτουν από την καύση ξύλων. Ακόμα και μέτρια χρήση μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Το μήνυμα προς τους φορείς χάραξης πολιτικής και προς το κοινό είναι σαφές: Ο καπνός της καύσης ξύλου δεν είναι ασφαλής. Και παρεμβάσεις για τη μείωση της έκθεσης, σε σπίτια και γειτονιές, θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα».

Τα αποτελέσματα έρχονται να προστεθούν σε εκείνα μελέτης του 2006, που είχαν ως συμπέρασμα πως ο καπνός του ξύλου είναι καρκινογόνος, αλλά και μιας άλλης του 2010.

Όπως εξηγεί η Mehta, «Ο καπνός του ξύλου, από τη χρήση θερμαντικών συσκευών σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να περιέχει ουσίες όπως βενζόλιο, 1,3-βουταδιένιο, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και άλλους επικίνδυνους ατμοσφαιρικούς ρύπους που είναι γνωστό ή υπάρχουν υπόνοιες ότι προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μελέτη της Sister Study, ασχολήθηκε μάλιστα με όλες τις μορφές θέρμανσης και έδειξε ότι με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να σχετίζονται το αέριο αλλά και το προπάνιο, σε μικρότερο όμως ποσοστό σε σχέση με το ξύλο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.