«Προτεραιότητα για την παγκόσμια υγεία» ανακήρυξε την μοναξιά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και συνέστησε επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμησή της.
Τα 11 μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Σύνδεσης (Commission on Social Connection) θα αφιερώσουν τα επόμενα τρία χρόνια στην αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων και στον σχεδιασμό στρατηγικών που θα βοηθούν τους ανθρώπους να διευρύνουν τις κοινωνικές σχέσεις τους.
Στην επιτροπή ένας εκ των επικεφαλών είναι ο Dr. Vivek Murthy, εκτελεστικός διευθυντής της Υπηρεσίας Δημοσίας Υγείας των ΗΠΑ. Ο Dr. Murthy έχει ασχοληθεί εκτενώς με τους κινδύνους από την μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση. Όπως εξήγησε στο CNN, είναι μία «υποτιμημένη» απειλή για την υγεία, που έχει εξαπλωθεί υπερβολικά πολύ.
«Για πάρα πολύ καιρό, η μοναξιά κρυβόταν στις σκιές, αόρατη και υποτιμημένη, οδηγώντας σε ψυχικές και σωματικές νόσους», είπε. «Τώρα, έχουμε μία ευκαιρία να το αλλάξουμε αυτό».
Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, η νεοσυσταθείσα επιτροπή θα αναλύσει τον κεντρικό ρόλο που παίζουν οι κοινωνικοί δεσμοί στην υγεία των ανθρώπων όλων των ηλικιών. Θα αναζητήσει επίσης λύσεις που θα ενισχύουν τις κοινωνικές σχέσεις, προάγοντας έτσι όχι μόνο την ευεξία, αλλά και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και καινοτομία.
Οι επιπτώσεις στην υγεία
Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση δεν είναι προβλήματα μόνο της τρίτης ηλικίας, όπως πολλοί νομίζουν. Αφορά άτομα όλων των ηλικιών, σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει πως παγκοσμίως υποφέρει εξαιτίας τους το 9-14,4% των εφήβων. Στους νεαρούς ενήλικες (18-29 ετών) το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται ότι είναι 5,3%. Στις ηλικίες 30-59 ετών υπολογίζεται σε 6,9% στην Ευρώπη. Στους ηλικιωμένους κυμαίνεται από 5,2% έως 21,3%, αναλόγως με την περιοχή του κόσμου.
«Οι άνθρωποι χωρίς αρκετούς ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, αγχώδους διαταραχής, άνοιας, κατάθλιψης, αυτοκτονίας» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Η νέα Επιτροπή του ΠΟΥ θα συμβάλλει στην εδραίωση της κοινωνικής σύνδεσης ως παγκόσμιας προτεραιότητας για την υγεία. Θα μοιραστεί επίσης τις πιο ελπιδοφόρες παρεμβάσεις».
Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όσο και άλλοι, ευρύτερα γνωστοί παράγοντες κινδύνου όπως:
- Το κάπνισμα
- Η κατάχρηση αλκοόλ
- Η καθιστική ζωή
- Η παχυσαρκία
- Η ατμοσφαιρική ρύπανση
Αυτό οφείλεται στο ότι αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αυξάνουν λ.χ. κατά 30% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών. Σχετίζονται επίσης ισχυρά με τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη.