ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Οδοντίατροι αποκαλύπτουν τα 4 λάθη που κάνουμε όλοι μας στο βούρτσισμα των δοντιών

Πόσο σημαντικό είναι το οδοντικό νήμα

Οδοντίατροι αποκαλύπτουν τα 4 λάθη που κάνουμε όλοι μας στο βούρτσισμα των δοντιών

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια συνήθεια η οποία πρέπει να γίνεται δύο φορές την ημέρα.

Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όλοι μας, σύμφωνα με οδοντιάτρους;

Η Daily Mail επικοινώνησε με δύο οδοντιάτρους οι οποίοι εξήγησαν τους τρόπους για να διατηρήσετε ολόλευκα τα δόντια σας.

Τους Δρ. Σαμίρ Πατέλ και Δρ. Σάφα Αλ-Ναχέρ.

Ο Δρ. Πατέλ, ιδρυθτής και κλινικός διευθυντής στο Elleven Dental, δήλωσε: «Αν δεν φροντίζουμε την στοματική μας υγεία, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας στο μέλλον. Εκτός από τη χρόνια κακή αναπνοή (δυσοσμία του στόματος), η παραμέληση της φροντίδας των δοντιών και των ούλων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως ασθένειες των ούλων, αποστήματα των δοντιών, τερηδόνα, λοιμώξεις και ακόμη και απώλεια δοντιών».

Ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα

Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα. Αλλά ελάχιστοι πιστεύεται πως είναι αυτοί που χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα.

Η χρήση οδοντικού νήματος δεν βοηθά μόνο να διατηρηθούν τα ούλα υγιή και τα δόντια λευκά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει και άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ο Δρ. Πατέλ δήλωσε:

«Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν τη σημασία του οδοντικού νήματος και για τη νευρολογική και καρδιακή υγεία.

Το οδοντικό νήμα απομακρύνει την πλάκα κάτω από την γραμμή των ούλων, η οποία μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των ούλων και να προκαλέσει πέτρα, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο ουλίτιδας και την πιθανότητα τα ούλα σας να πάθουν κάποια φλεγμονή. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα για τη βέλτιστη υγεία των δοντιών και των ούλων σας, καθώς και τη συνολική σας ευεξία».

Παράλληλα, όσοι έχουν θέματα με τα ούλα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε σχέση με εκείνους με καλή στοματική υγεία.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα βακτήρια που μολύνουν τα ούλα βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε μικροσκοπικούς θρόμβους αίματος ενώ και η φλεγμονή στα ούλα προκαλεί καρδιακές βλάβες σε όλο το σώμα.

Η Δρ. Σάφα, ιδρυτής και οδοντίατρος στο Serene του Λονδίνου, δήλωσε στην Daily Mail: «Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε κάτι για να καθαρίζετε ανάμεσα στα δόντια σας, επειδή το βούρτσισμα από μόνο του καθαρίζει μόνο το 40% της δομής των δοντιών σας. Το υπόλοιπο βρίσκεται ανάμεσα στα δόντια.

Επομένως, πρέπει να απομακρύνετε την πλάκα είτε με οδοντικό νήμα είτε με μεσοδόντια βουρτσάκια είτε με ένα ηλεκτρικό flosser». Το βρετανικό σύστημα υγείας συμβουλεύει τα παιδιά να αρχίσουν να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα μετά την ηλικία των 12 ετών.

Ξεχνάτε το βούρτσισμα των δοντιών πριν τον ύπνο

Πριν από τον ύπνο είναι η πιο σημαντική ώρα για το βούρτσισμα των δοντιών λένε οι ειδικοί.

Οι υπεύθυνοι υγείας προτρέπουν τον κόσμο να βρουτσίζει τα δόντια του με φθοριούχο οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα για περίπου 2 λεπτά για να διατηρούν τα δόντια και το στόμα τους υγιή. Αλλά το βούρτσισμα πριν από τον ύπνο θεωρείται πως είναι το πιο σημαντικό.

Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια της νύχτας η πλάκα – μαλακά σωματίδια τροφής και βακτήρια – μπορεί να σκληρύνει στα δόντια, οπότε και δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το κανονικό βούρτσισμα. Αντ’ αυτού, ο οδοντίατρος θα πρέπει να αφαιρέσει αυτή την πλάκα με ειδικά εργαλεία.

Επιπλέον, τα επίπεδα του σάλιου – το οποίο έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες – μειώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που αφήνει περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από βακτήρια, εάν παραμείνουν επάνω τους σωματίδια τροφής, εξηγεί η Δρ. Σάφα.

Όπως είπε: « Συνιστούμε το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα. Αν πρόκειται να βουρτσίζετε μόνο μία φορά την ημέρα, βεβαιωθείτε ότι είναι το βράδυ πριν από τον ύπνο στο τέλος της ημέρας».

Πολλοί περιμένουν μετά το πρωινό για να βουρτσίσουν τα δόντια τους. Αλλά το βούρτισμα μετά το φαγητό μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Ο Δρ. Πατέλ εξηγεί: «Το εσωτερικό του στόματός μας συσσωρεύει πολλά βακτήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κατανάλωση πρωινού και η κατανάλωση καφέ ή χυμού ουσιαστικά τροφοδοτεί αυτά τα βακτήρια με ζάχαρη, η οποία σχηματίζει οξύ και μπορεί να επιτεθεί στο σμάλτο των δοντιών. Επίσης, η οδοντόκρεμα θα προστατεύσει το σμάλτο των δοντιών σας από τα οξέα των φρούτων – ειδικά εάν σας αρέσουν οι χυμοί φρούτων ή τα smoothies το πρωί».

Χρησιμοποιείτε τα δόντια ως εργαλεία

Δάγκωμα αντικειμένων με τα δόντια, άνοιγμα πλαστικών περιτυλιγμάτων και αφαίρεση καπακιών μπουκαλιών: Πολλά από αυτά, οι περισσότεροι από εμάς τα κάνουμε με τα δόντια μας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο των δοντιών.

Ο Δρ. Πατέλ δήλωσε: «Έχω δει τόσους πολλούς ασθενείς με κατεστραμμένα δόντια και ούλα που οφείλονται σε χρόνια χρήσης των δοντιών τους σαν ελβετικός σουγιάς. Ο κόσμος χρησιμοποιεί τα δόντια του για πολλές εργασίες. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι καθόλου καλή ιδέα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.