Τελικά, το καπάκι στην οδοντόβουρτσα μήπως δεν είναι και τόσο καλό για τα δόντια σου;
«Το καπάκι της οδοντόβουρτσας παγιδεύει τα βακτήρια από το στόμα που μπαίνουν στην οδοντόβουρτσα μετά το βούρτσισμα», οδοντίατρος.
«Είναι σαν έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια, δημιουργώντας ένα ζεστό περιβάλλον για αυτά». Εκτός αυτού, τα βακτήρια μπορούν να σχηματιστούν μέσα στο καπάκι μέσα σε λίγα λεπτά.
Οι κίνδυνοι που ενέχει το καπάκι οδοντόβουρτσας
Ορισμένα βακτήρια είναι αναμενόμενο να υπάρχουν στο στόμα σου, αλλά υπάρχει ένα όριο.
«Όλοι έχουν βακτήρια στο στόμα τους, αλλά ο υπερπληθυσμός των κακών βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες πιθανότητες κακής στοματικής υγείας», λέει η οδοντίατρος.
Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε ουλίτιδα (αιμορραγία των ούλων), περιοδοντίτιδα (απώλεια οστού) και λοιμώξεις των δοντιών, που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και πιο σοβαρά προβλήματα.
Αν και δεν θα παρουσιάσεις απαραίτητα όλα αυτά τα προβλήματα, είναι καλύτερο να πετάξεις το καπάκι της οδοντόβουρτσας το συντομότερο δυνατό. Και αν έχεις ήδη χρησιμοποιήσει το καπάκι της οδοντόβουρτσας, μπορεί να αισθάνεσαι λίγο ανήσυχη αυτή τη στιγμή.
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Η καλύτερη σου επιλογή είναι απλώς να αγοράσεις μια νέα οδοντόβουρτσα, και να την αλλάζεις κάθε 90 ημέρες.
Για την αντιμετώπιση τυχόν στοματικών βακτηρίων, το στοματικό διάλυμα είναι ένα προϊόν που μπορεί να βοηθήσει.
Για παράδειγμα, το φθοριούχο στοματικό διάλυμα δυναμώνει τα δόντια, ενώ το προβιοτικό στοματικό διάλυμα (και η προβιοτική οδοντόκρεμα) μπορεί να μειώσει τα κακά βακτήρια.
Και μην ξεχνάς να βουρτσίζεις τα δόντια σου και να κάνεις νήμα τακτικά, καθώς και να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρό σου για καθαρισμό κάθε έξι μήνες, αν είναι δυνατόν.
Πώς να διατηρείς την οδοντόβουρτσά σου καθαρή χωρίς καπάκι
Οι εναλλακτικές για το καπάκι της οδοντόβουρτσας είναι ένα απολυμαντικό, το υπεροξείδιο του υδρογόνου ως καθαριστικό ή ακόμα και ένα στοματικό διάλυμα που έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ.