Τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ σήμανα συναγερμό για ένα επικίνδυνο βακτήριο που καραδοκεί στα ζεστά νερά της θάλασσας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν καλούν τους γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για το Vibrio (δονάκιο) vulnificus. Οι λοιμώξεις από αυτό αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, που οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας.
Όπως εξηγούν τα CDC, κάθε χρόνο καταγράφουν κατά μέσον όρο 150-200 περιστατικά λοιμώξεως από το Vibrio vulnificus. Σχεδόν ο ένας στους πέντε ασθενείς χάνει τη ζωή του – μερικές φορές εντός 1-2 ημερών από τη στιγμή που αρρωσταίνει.
Έως πρότινος, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονταν σε ανθρώπους που ζούσαν στις πολιτείες γύρω από τον κόλπο του Μεξικού. Καθώς όμως η κλιματική αλλαγή θερμαίνει τους ωκεανούς και προκαλεί περισσότερους καύσωνες, οι γιατροί βλέπουν ολοένα περισσότερα περιστατικά σε όλη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Ειδικά εφέτος, η χώρα κτυπήθηκε από εκτεταμένους καύσωνες τον Ιούλιο και Αύγουστο. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθεί κι άλλο η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας. Έτσι, Κονέκτικατ, Νέα Υόρκη και Βόρεια Καρολίνα ανέφεραν περισσότερα και πιο θανατηφόρα περιστατικά λοιμώξεων από το βακτήριο. Τουλάχιστον πέντε ασθενείς πέθαναν κατ’ αυτούς τους μήνες στις συγκεκριμένες πολιτείες.
Ποιοι κινδυνεύουν
Το βακτήριο V. vulnificus εκ φύσεως ζει στα παράκτια αλμυρά και υφάλμυρα νερά. Πολλαπλασιάζεται κατά τους πιο θερμούς μήνες του χρόνου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται από αυτό αν κολυμπήσουν στη θάλασσα με ανοιχτές πληγές (π.χ. μετά από τατουάζ ή με μια μικρή γρατζουνιά), λένε τα CDC. Στο περίπου 10% των περιπτώσεων, όμως, μολύνονται μέσω της κατανάλωσης ωμών ή μισοψημένων θαλασσινών, ιδίως στρειδιών.
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιμόλυνσης των πληγών τους από το βακτήριο διατρέχουν οι πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα όπως:
- Ηπατοπάθεια
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Παθήσεις που προκαλούν ανοσοκαταστολή
Και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2014 στην ιατρική επιθεώρηση Acta Microbiologica Hellenica (Δελτίον της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας), λεπτομερής καταγραφή των λοιμώξεων από το βακτήριο δεν γίνεται στη χώρα μας. Ωστόσο παλαιότερη διεθνής έρευνα των CDC είχε δείξει ότι μεταξύ 1988 και 1995 αναφέρθηκαν 11 περιστατικά.
Oι γιατροί που υπογράφουν το σχετικό άρθρο στην Acta Microbiologica Hellenica αναφέρουν ακόμα ένα. Ήταν ένας ασθενής ηλικίας 65 ετών που εισήχθη στο νοσοκομείο με γάγγραινα στο χέρι. Όπως ανέφερε, 48 ώρες νωρίτερα τον είχε δαγκώσει καβούρι. Δυστυχώς, ο ασθενής κατέληξε μετά από ένα μήνα νοσηλείας, λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας.
Οι Έλληνες επιστήμονες αναφέρουν ότι το βακτήριο V. vulnificus σχετίζεται με:
- Πρωτοπαθή σηψαιμία μετά από κατανάλωση μολυσμένων θαλασσινών
- Νεκρωτικές λοιμώξεις μαλακών μορίων μετά από έκθεση πληγής σε μολυσμένο νερό
Μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των κυττάρων (κυτταρίτιδα) που εξελίσσεται ταχέως ή οξεία γαστρεντερίτιδα με διάρροια, εμέτους και πόνο στην κοιλιά.
Οι ειδικοί τονίζουν πως μολονότι τα περισσότερα περιστατικά παρουσιάζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις ακτές των ΗΠΑ, έχουν αναφερθεί περιστατικά και στις ακτές της Μεσογείου.
Την ύπαρξη του βακτηρίου στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταδείξει και άλλες μελέτες. Επομένως, υπάρχει κίνδυνος εάν εκτεθεί κανείς στα μολυσμένα νερά, γράφουν οι ειδικοί.