Όταν βρεθούμε στην παραλία, οι περισσότεροι από εμάς ρουφάμε αυθόρμητα την κοιλιά μας, χωρίς καν να το καταλάβουμε.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως αυτή η συνήθεια είναι δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία.
Συγκεκριμένα, αποκαλύπτουν πως το να ρουφάτε την κοιλιά σας και να σφίγγετε τους κοιλιακούς σας μπορεί να προκαλέσει αναποτελεσματική αναπνοή και αποδυνάμωση του πυελικού εδάφους, οδηγώντας σε ακράτεια και σεξουαλική δυσλειτουργία.
Συγκεκριμένα, αποκαλύπτουν πως το να ρουφάτε την κοιλιά σας και να σφίγγετε τους κοιλιακούς σας μπορεί να προκαλέσει αναποτελεσματική αναπνοή και αποδυνάμωση του πυελικού εδάφους, οδηγώντας σε ακράτεια και σεξουαλική δυσλειτουργία.
«Ενώ ο πειρασμός να σφίξετε το στομάχι σας για να φαίνεστε πιο αδύνατοι είναι δελεαστικός, μία από τις σημαντικότερες ιατρικές επιπτώσεις της εμπλοκής σε αυτή τη συμπεριφορά είναι η περιορισμένη ικανότητα να αναπνέετε αποτελεσματικά», δήλωσε την Τρίτη στην εφημερίδα The Post ο Δρ Glatter, επίκουρος καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο νοσοκομείο Lenox Hill στο Upper East Side του Μανχάταν.
«Το να ρουφάτε την κοιλιά σας έχει ως αποτέλεσμα το διάφραγμά σας να κινείται προς τα πάνω, αντί προς τα κάτω, επηρεάζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του», δήλωσε ο 58χρονος Glatter.
«Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστα μοτίβα αναπνοής, οδηγώντας σε ζαλάδα και κόπωση. Η συνήθεια αυτή δημιουργεί επίσης μια δύναμη που πιέζει τους μύες του πυθμένα της λεκάνης, αποδυναμώνοντάς τους», προσθέτει ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, η Erika Weiss, ειδική σε θέματα ευεξίας στην ISSA Yoga, δήλωσε ότι το συνεχές ρούφηγμα του στομάχου σας προκαλεί προβλήματα με τη στάση του σώματος, καθώς και σοβαρούς πόνους στην πλάτη και τον αυχένα.
«Η κοιλιά σας παίζει βασικό ρόλο στο πώς παραμένετε ισορροπημένοι όταν κινείστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά το να σφίγγετε τους μυς του στομάχου σας σημαίνει ότι όλη η ενέργειά σας πηγαίνει σε μια περιοχή, προκαλώντας ανισορροπία», πρόσθεσε η Weiss, λέγοντας ότι η μυϊκή ανισορροπία δημιουργεί πτυχές στον πυρήνα σας.
«Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να αλλάξει ακόμη και την καμπυλότητα της σπονδυλικής σας στήλης, καθώς οι κοιλιακοί σας μύες κονταίνουν λόγω της αυξημένης έντασης. Αυτός είναι ο ίδιος τρόπος με τον οποίο σχηματίζεται η καμπούρα, ως αποτέλεσμα της χρόνιας κακής στάσης του σώματος» προσθέτει η ίδια.
Και σύμφωνα με την Weiss, το πρόβλημα είναι πως πρόκειται για μία συνήθεια που πολλοί άνθρωποι κάνουν υποσυνείδητα. «Πολλοί άνθρωποι το κάνουν χωρίς να το σκέφτονται, καθώς είναι σχεδόν αντανακλαστικό σε αυτό το σημείο».
Το συνεχές ρούφηγμα στο στομάχι έχει ως αποτέλεσμα αυτό που είναι γνωστό ιατρικά ως «σύνδρομο κλεψύδρας».
Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έναν «ελαφρώς ανασηκωμένο αφαλό», «μία ή περισσότερες αξιοσημείωτες ρυτίδες γύρω ή πάνω από τον αφαλό σας» και «καλό, σταθερό ορισμό στους άνω κοιλιακούς σας, αλλά μια σημαντικά πιο μαλακή περιοχή κάτω από τους κοιλιακούς σας», γνωστή ως «πουτς».
Η Nikki Garza, μια body-positivity TikToker με 1,2 εκατομμύρια followers που πάσχει από το σύνδρομο, μίλησε με την «The Post» πέρσι, αποκαλύπτοντας ότι η φυσική της κατάστασή ήταν συνέπεια των πιέσεων για την εικόνα του σώματος που της ασκήθηκαν από νεαρή ηλικία στο πλαίσιο της οικογένειάς της.
Η 29χρονη Garza παρατήρησε ότι είχε αρκετά από τα συμπτώματα του «συνδρόμου της κλεψύδρας» αφού έμαθε για το φαινόμενο στο διαδίκτυο.
«Έκανα μια βαθιά έρευνα στο Google», δήλωσε στην The Post. «Αυτό είναι πραγματικά χάλια που κάτι που ήταν τόσο ασήμαντο στον εγκέφαλό μου ως παιδί – ξέρετε, έχοντας τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου να μου λένε συστηματικά να “ρουφήξω, ρουφήξω” σε όλη μου τη ζωή – οδήγησε στο να έχω αυτό στο σώμα μου τώρα».