ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έχουν και χιούμορ: «Αναβαθμίστηκε η ελληνική οικονομία»!

Οι έξι κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε για να έχετε υγιή δόντια μετά τα 50

Οι άνθρωποι σε εκείνη την ηλικία αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις στοματικής υγείας

Οι έξι κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε για να έχετε υγιή δόντια μετά τα 50

Με το πέρασμα των χρόνων ολοένα και πιο απαιτητική γίνεται η φροντίδα της στοματικής μας υγείας.

Μετά την ηλικία των 50 ετών, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις στοματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου ουλίτιδας, τερηδόνας και ξηροστομίας.

Ωστόσο, με τις σωστές συνήθειες και τα προληπτικά μέτρα, μπορείτε να διατηρήσετε ένα υγιές χαμόγελο με δόντια και ούλα σε εξαιρετική κατάσταση για τα επόμενα χρόνια.

1. Τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για τη διατήρηση της στοματικής υγείας καθώς μεγαλώνετε είναι να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας. Οι ειδικοί συνιστούν να επισκέπτεστε έναν οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για καθαρισμούς, εξετάσεις και προληπτική φροντίδα.

  • Έγκαιρη ανίχνευση: Οι τακτικοί έλεγχοι βοηθούν στην ανίχνευση πρώιμων σημαδιών ασθένειας των ούλων, τερηδόνας και καρκίνου του στόματος, τα οποία συχνά μπορούν να περάσουν απαρατήρητα μέχρι να γίνουν πιο σοβαρά.
  • Επαγγελματικός καθαρισμός: Οι επαγγελματικοί οδοντικοί καθαρισμοί βοηθούν στην απομάκρυνση της πλάκας και της πέτρας που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των ούλων και απώλεια δοντιών.
  • Προληπτικές θεραπείες: Ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπείες με φθόριο ή σφραγίσματα για την προστασία των δοντιών σας, ειδικά εάν έχετε ιστορικό τερηδόνας.

2. Υγιεινή διατροφή για γερά δόντια

Καθώς μεγαλώνουμε, οι διατροφικές μας ανάγκες αλλάζουν και μια ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Τροφές που υποστηρίζουν τη στοματική υγεία

  • Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα βοηθούν στην ενίσχυση των δοντιών και των οστών.
  • Βιταμίνη D: Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και μπορεί να ληφθεί μέσω του ηλιακού φωτός, των λιπαρών ψαριών και των εμπλουτισμένων τροφών.
  • Βιταμίνη C: Αυτή η βιταμίνη βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ούλων, υποστηρίζοντας την παραγωγή κολλαγόνου. Ενσωματώστε εσπεριδοειδή, μούρα και πιπεριές στη διατροφή σας.

Τροφές προς αποφυγή

  • Τρόφιμα και ποτά με ζάχαρη: Τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στην τερηδόνα και στην ασθένεια των ούλων, επειδή τρέφουν τα βακτήρια στο στόμα.
  • Όξινα τρόφιμα: Ενώ τα εσπεριδοειδή προσφέρουν βιταμίνη C, η υπερβολική κατανάλωση όξινων τροφίμων μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών. Το μέτρο είναι το κλειδί.

3. Βούρτσισμα και νήμα καθημερινά

Το σωστό βούρτσισμα και το σωστό νήμα είναι απαραίτητα για την πρόληψη της τερηδόνας και της νόσου των ούλων, τα οποία γίνονται πιο διαδεδομένα με την ηλικία.

Συμβουλές βουρτσίσματος για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

  • Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες: Καθώς μεγαλώνουμε, τα ούλα μας γίνονται πιο ευαίσθητα. Μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τα δόντια σας χωρίς να προκαλέσει βλάβη.
  • Βουρτσίστε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα: Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε τα δόντια σας για δύο λεπτά το πρωί και πριν τον ύπνο, χρησιμοποιώντας μια οδοντόκρεμα με φθόριο για την ενίσχυση του σμάλτου.
  • Αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας τακτικά: Μια φθαρμένη οδοντόβουρτσα είναι λιγότερο αποτελεσματική στον καθαρισμό των δοντιών σας.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να την αλλάζετε κάθε 3-4 μήνες ή νωρίτερα εάν οι τρίχες είναι ξεφτισμένες.

Συμβουλές για το νήμα

Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα καθημερινά, για να αφαιρέσετε την πλάκα και τα σωματίδια τροφής ανάμεσα στα δόντια σας. Καθώς γερνάμε, τα ούλα μπορεί να υποχωρήσουν, δημιουργώντας περισσότερους χώρους όπου μπορεί να συσσωρευτεί η πλάκα.

4. Διαχειριστείτε την ξηροστομία

Καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί να εμφανίσουμε μείωση της παραγωγής σάλιου, γεγονός που οδηγεί σε ξηροστομία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας και ασθένειας των ούλων.

Αιτίες ξηροστομίας

  • Φάρμακα: Πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντισταμινικών, των αντικαταθλιπτικών και των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία ως παρενέργεια.
  • Καταστάσεις υγείας: Ο διαβήτης, τα αυτοάνοσα νοσήματα και το σύνδρομο Sjogren μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ξηροστομία.

Πώς να καταπολεμήσετε την ξηροστομία

  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα για να διατηρήσετε το στόμα σας υγρό.
  • Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη: Αυτό διεγείρει την παραγωγή σάλιου και βοηθά να διατηρείται το στόμα υγρό.
  • Χρησιμοποιήστε υποκατάστατα σάλιου: Τα μη συνταγογραφούμενα υποκατάστατα σάλιου ή στοματικά διαλύματα που έχουν σχεδιαστεί για ξηροστομία μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση.

5. Κόψτε το κάπνισμα και περιορίστε το αλκοόλ

Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχουν επιζήμια επίδραση στη στοματική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ουλίτιδας, απώλειας δοντιών και καρκίνων του στόματος.

Γιατί το κάπνισμα είναι επιβλαβές για τη στοματική υγεία

Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος στα ούλα, καθιστώντας δυσκολότερη την επούλωσή τους και αυξάνοντας τον κίνδυνο ουλίτιδας.

Επίσης λερώνει τα δόντια και συμβάλλει στην κακή αναπνοή.

Γιατί το αλκοόλ κάνει κακό στη στοματική υγεία

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να στεγνώσει το στόμα, οδηγώντας σε αυξημένη πλάκα και τερηδόνα.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις, καθιστώντας δυσκολότερη την καταπολέμηση της ουλίτιδας.

6. Προστατέψτε τα δόντια σας από τη φθορά

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε φθορά στα δόντια σας, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας των δοντιών, της διάβρωσης του σμάλτου ή ακόμα και του τριξίματος των δοντιών (βρουξισμός).

Ευαισθησία των δοντιών

Χρησιμοποιήστε μια οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια, που βοηθά στην μείωση της ενόχλησης όταν τρώτε ή πίνετε ζεστά ή κρύα.

Εάν η ευαισθησία είναι επίμονη, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να αποκλείσετε υποκείμενα ζητήματα, όπως η ύφεση ή η τερηδόνα των ούλων.

Στοματικά πρόσθετα για τον βρουξισμό

Πολλοί ηλικιωμένοι εμφανίζουν τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός), που συχνά προκαλείται από άγχος ή κακή ευθυγράμμιση των δοντιών. Ένα προσαρμοσμένο στοματικό προστατευτικό μπορεί να σώσει τα δόντια σας από τις επιπτώσεις του τριξίματος, το οποίο μπορεί να φθείρει το σμάλτο.

Σύνοψη

Η καλή στοματική υγεία μετά την ηλικία των 50 ετών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς χαμόγελου και την πρόληψη σοβαρών οδοντικών προβλημάτων όπως οι ασθένειες των ούλων, η απώλεια δοντιών και οι καρκίνοι του στόματος.

Μην ξεχνάτε ότι η στοματική σας υγεία είναι σημαντικό μέρος της συνολικής σας ευεξίας και με τη σωστή φροντίδα, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε ένα λαμπερό, υγιές χαμόγελο και στα επόμενα χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.