ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Οι επιστήμονες εντόπισαν τα 4 γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας

Τι έδειξε μελέτη

Οι επιστήμονες εντόπισαν τα 4 γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας

Οι επιστήμονες εντόπισαν τέσσερα γονίδια τα οποία φαίνεται να παίζουν ρόλο στο πόσο ευάλωτος είναι κάποιος σε αυτοκτονικές σκέψεις ή συμπεριφορές.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα γονίδια δεν προδιαγράφουν ότι κάποιος θα επιχειρήσει να αυτοκτονήσει, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσουμε ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με συγκεκριμένα γεγονότα στη ζωή του ατόμου», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Duke και συν-συγγραφέας της μελέτης Nathan Kimbrel.

Για να εντοπίσουν τα ένοχα γονίδια, ο Kimbrel και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια μεγάλη ανάλυση γονιδιώματος, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 630.000 βετεράνους του στρατού των ΗΠΑ.

Το 71,4% είχαν ευρωπαϊκή καταγωγή, το 19,1% αφρικανική, το 8,1% ήταν ισπανόφωνοι και το 1,3% είχαν ασιατική καταγωγή. Αν και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν άνδρες, το 9% ήταν γυναίκες.

Τα ιατρικά αρχεία αποκάλυψαν πάνω από 121.000 περιπτώσεις αυτοκτονικών σκέψεων ή ενεργειών. Όσοι δεν είχαν τεκμηριωμένο ιστορικό συμπεριφορών αυτοτραυματισμού στη διάρκεια της ζωής τους, αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Η μελέτη περιελάμβανε ανάλυση δειγμάτων αίματος και βρήκε σύνδεση μεταξύ της αυτοκτονικής συμπεριφοράς και του ESR1, ενός υποδοχέα οιστρογόνων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αναγνωρίσει το συγκεκριμένο γονίδιο ως οδηγό τόσο της διαταραχής μετατραυματικού στρες όσο και της κατάθλιψης, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για αυτοκτονικές συμπεριφορές μεταξύ των βετεράνων.

Βρέθηκε επίσης σύνδεση με το γονίδιο DRD2, έναν υποδοχέα ντοπαμίνης, που έχει συσχετιστεί με απόπειρες αυτοκτονίας, σχιζοφρένεια, διαταραχές διάθεσης, ΔΕΠΥ, επικίνδυνες συμπεριφορές και διαταραχή χρήσης αλκοόλ.

Το τρίτο γονίδιο που εντοπίστηκε ήταν το DCC, το οποίο εκφράζεται στον εγκεφαλικό ιστό σε όλη τη διάρκεια της ζωής και συνδέεται με πολλές ψυχιατρικές παθήσεις.

Η μελέτη σημείωσε ότι είναι αυξημένη η έκφρασή του στους εγκεφάλους των ανθρώπων που πεθαίνουν από αυτοκτονία.

Το τελευταίο γονίδιο ήταν το TRAF3, το οποίο συνδέεται με την αντικοινωνική συμπεριφορά, τη χρήση ουσιών και τη ΔΕΠΥ.

«Ενώ τα γονίδια ευθύνονται σε μικρό βαθμό σε σχέση με άλλους παράγοντες, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τις βιολογικές οδούς που αποτελούν τη βάση του κινδύνου ενός ατόμου να εμπλέκεται σε αυτοκτονική συμπεριφορά», δήλωσε ο Kimbrel.

«Η αυτοκτονία είναι η αιτία για πάνω από 700.000 θανάτους ετησίως και αποτελεί την τέταρτη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15 έως 29 ετών», σημείωσε.

«Όσα περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο καλύτερα μπορούμε να αποτρέψουμε αυτούς τους τραγικούς θανάτους».

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτά τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε στοχευμένες θεραπείες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.