Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν το πώς η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία.
Έρευνες σχετικά με την κατανάλωση άλλων ολόκληρων τροφών από μούρα και αβοκάντο μέχρι φυλλώδη χόρτα και δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν δείξει ότι έχουν πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την αρτηριακή πίεση, τη φλεγμονή και τη χοληστερόλη.
Και σε μια μελέτη του 2021 μια ομάδα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) αποκάλυψε ότι η κατανάλωση μόλις 42 γραμμαρίων ξηρών καρπών κάθε μέρα μπορεί επίσης να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς.
Τώρα, μέσω μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, οι ίδιοι ερευνητές έμαθαν περισσότερα για το τι αποτέλεσμα έχουν οι ξηροί καρποί. Και όλα ξεκινούν από το έντερο.
Πώς οι ξηροί καρποί επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς
Κατά τη διάρκεια της μελέτης του 2021, σε 95 υπέρβαρα άτομα δόθηκε είτε μια μερίδα ανάμεικτοι ξηροί καρποί ή κουλουράκια κάθε μέρα ως μέρος μιας δίαιτας απώλειας βάρους και συντήρησης διάρκειας 6 μηνών.
Διαπιστώθηκε ότι, εκτός από την απώλεια βάρους, όσοι κατανάλωναν ξηρούς καρπούς είχαν μειωμένο καρδιακό ρυθμό και διαστολική αρτηριακή πίεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το International Tree Nut Council Nutrition Research & Education Foundation.
Αν και οι επιστήμονες πίστευαν ότι η τρυπτοφάνη (ένα αμινοξύ που βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς) έπαιζε βασικό ρόλο σε αυτά τα αποτελέσματα, δεν ήταν σίγουροι για το πώς. Έτσι, στην τελευταία έρευνα (η οποία ακολούθησε την ίδια μεθοδολογία με την μελέτη του 2021), η ομάδα ανέλυσε δείγματα πλάσματος και κοπράνων των συμμετεχόντων.
Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών επέτρεψε τον καλύτερο μεταβολισμό της τρυπτοφάνης στο έντερο.
“Αυτό είναι σημαντικό”, σημείωσε η Geeta Sikand, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής και Καρδιολογίας στο Irvine College of Medicine του πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, καθώς “ο μεταβολισμός της τρυπτοφάνης μεταβάλλεται σε άτομα με παχυσαρκία”. Η δρ. Sikand δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Μέσω της διαδικασίας μεταβολισμού, δημιουργούνται μεταβολίτες τρυπτοφάνης. Αυτά τα μόρια είναι γνωστό ότι είναι “καρδιοπροστατευτικά”.
Αφού παραχθούν, “οι μεταβολίτες της τρυπτοφάνης απορροφούνται στο αίμα και επιδρούν στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία”, δήλωσε ο δρ. Zhaoping Li, καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής του Τμήματος Κλινικής Διατροφής στο UCLA και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Τι συνεπάγεται λοιπόν αυτό το αποτέλεσμα; Μπορεί να επηρεάσει τη φλεγμονή:
“Συγκεκριμένοι μεταβολίτες της τρυπτοφάνης έχουν συσχετιστεί με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες”, δήλωσε ο δρ. Rigved Tadwalkar, Καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στην Καλιφόρνια.
Η φλεγμονή είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Η αξιοσημείωτη επίδραση των ξηρών καρπών με κέλυφος στον μεταβολισμό της τρυπτοφάνης ήταν έκπληξη για τους ερευνητές, δήλωσε ο δρ. Li. Αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο απροσδόκητο αποτέλεσμα.
Η επίδραση της τρυπτοφάνης στη σεροτονίνη
Η δρ. Li και οι συνεργάτες της είδαν επίσης ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Ο μεταβολισμός της τρυπτοφάνης οδηγεί στην παραγωγή σεροτονίνης.
“Περίπου το 90% της σεροτονίνης στο σώμα σχηματίζεται στα κύτταρα του εντέρου και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος”, είπε ο δρ. Sikand.
“Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η σεροτονίνη ρυθμίζει την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και τον σχηματισμό θρόμβων”, εξήγησε ο δρ. Tadwalkar.
Ως εκ τούτου, “μπορεί να εμπλέκεται στην αθηροσκλήρωση, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τη νόσο των βαλβίδων, την υπέρταση και την καρδιακή ανεπάρκεια (…) Ωστόσο, τα δεδομένα μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά πειστικά όσον αφορά τις κλινικές επιδράσεις και αυτό είναι ένας ενεργός τομέας έρευνας», πρόσθεσε.
Τι είναι η τρυπτοφάνη
“Η τρυπτοφάνη είναι ένα από τα 20 αμινοξέα που συνθέτουν τις πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα”, δήλωσε η Maddie Pasquariello, διαιτολόγος και ιδρύτρια του Nutrition With Maddie.
Εννέα από αυτά τα αμινοξέα (συμπεριλαμβανομένης της τρυπτοφάνης) θεωρούνται “απαραίτητα”, ενώ τα υπόλοιπα 13 είναι “μη απαραίτητα”.
“Το σώμα δεν μπορεί να παράγει τρυπτοφάνη από μόνο του και επομένως πρέπει να λαμβάνεται από τα τρόφιμα”, σημείωσε η Beata Rydyger, διατροφολόγος και κλινική διατροφική σύμβουλος στο Zen Nutrients.
“Στο έντερο, η τρυπτοφάνη μεταβολίζεται από τα βακτήρια του εντέρου σε ινδόλη και παράγωγα ινδόλης”, είπε ο δρ. Sikand.
“Η πλειονότητα της τρυπτοφάνης μεταβολίζεται μέσω της οδού κυνουρενίνης, η οποία παράγει πολλούς βιοδραστικούς μεταβολίτες που είναι σημαντικοί για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού”, συνέχισε. Η υπόλοιπη τρυπτοφάνη, πρόσθεσε, “μεταβολίζεται σε νευροενεργούς μεταβολίτες, όπως η σεροτονίνη και τα παράγωγα ινδόλης”.
Πιστεύεται ότι η τρυπτοφάνη είναι ένα σημαντικό συστατικό διαφόρων πτυχών της υγείας, όπως:
- Γνωστική λειτουργία
- Ανοσία
- Ψυχολογική υγεία
- Γαστρεντερική υγεία
- Υγεία των νεφρών
- Ύπνος
- Πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων
Οι καλύτερες πηγές τροφίμων για τρυπτοφάνη
Στους συμμετέχοντες δόθηκε μια μερίδα 42 g ξηρών καρπών καθημερινά, η οποία θεωρείται “μέτριο μέγεθος μερίδας”, είπε ο δρ. Rydyger και πρόσθεσε:
“Αυτό το μέγεθος μερίδας μπορεί να προσφέρει μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, ενώ εξακολουθεί να μην αυξάνει πολύ τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Είναι καλή ιδέα να επιλέγετε διαφορετικούς τύπους ξηρών καρπών για να εξασφαλίσετε ένα διαφορετικό προφίλ θρεπτικών συστατικών”.
Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε τα πρόσθετα που θα μπορούσαν να μειώσουν το θρεπτικό προφίλ των ξηρών καρπών: “Προσέχετε την πρόσθετη ζάχαρη και λάδι, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τις θερμίδες, καθώς και το πρόσθετο νάτριο (σ.σ. αλάτι)”, συνέστησε ο δρ. Pasquariello.
“Οι απλοί ξηροί καβουρδισμένοι ξηροί καρποί που περιέχουν κυρίως ακόρεστα λιπαρά είναι οι καλύτεροι. Στη συνέχεια, αν θέλετε να προσθέσετε λίγο αλάτι πριν φάτε, μπορείτε να μετρήσετε ακριβώς πόση ποσότητα προσθέτετε για να αποφύγετε την περίσσεια νατρίου”, πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι ξηροί καρποί που καταναλώθηκαν ήταν:
- κάσιους
- καρύδια
- κουκουνάρια
- αμύγδαλα
- φιστίκια πεκάν
- φουντούκια
- καρύδια Βραζιλίας
- φιστίκια Αιγίνης και
- φιστίκια μακαντάμια
Ωστόσο, άλλες τροφές μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικές πηγές αυτού τρυπτοφάνης, όπως:
- Άπαχο κοτόπουλο και γαλοπούλα
- Βοδινό κρέας
- Χοιρινό κρέας
- Σολομός
- Αυγά
- Σπόροι (όπως σουσάμι, κολοκύθα και ηλίανθος)
- Σόγια και τόφου
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Καλαμπόκι
- Ρύζι
- Σιτάρι