ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ενδοκαρδίτιδα – Τα σημάδια σε χέρια και πόδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ενδοκαρδίτιδα – Τα σημάδια σε χέρια και πόδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η ενδοκαρδίτιδα η οποία εμφανίζεται όταν η εσωτερική επένδυση των καρδιακών θαλάμων και των βαλβίδων μολύνεται, συχνά λόγω βακτηρίων ή μυκήτων που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και βλάβη οργάνων. 

Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να προσκολληθούν σε κατεστραμμένο καρδιακό ιστό, σχηματίζοντας συστάδες, που ονομάζονται βλάστηση.

Αυτές οι βλαστήσεις αποτελούνται από βακτήρια, πηγμένο αίμα και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που οδηγούν σε φλεγμονή και δυνητικά προκαλούν βλάβες στις καρδιακές βαλβίδες.

Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αυτές οι βλαστήσεις μπορεί να χαλαρώσουν, οδηγώντας σε επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές, όπως εγκεφαλικά επεισόδια ή άλλες εμβολές, καρδιακή ανεπάρκεια ή βλάβη οργάνων.

Ποια είναι τα κλασικά σημάδια της ενδοκαρδίτιδας

Τα συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας μπορεί να αναπτυχθούν αργά για εβδομάδες ή μήνες ή μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης (οξεία ή υποξεία).

Τα κοινά σημάδια είναι:

  • Πυρετός και ρίγη: Ο επίμονος, ανεξήγητος πυρετός είναι ένα βασικό σημάδι.
  • Κόπωση: Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσει υπερβολική κόπωση ή αδυναμία.
  • Καρδιακό φύσημα: Νέο ή επιδεινούμενο καρδιακό φύσημα (ήχοι που παράγονται από ταραχώδη ροή αίματος) μπορεί να ανιχνευθεί από γιατρό.
  • Δύσπνοια: Μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας ή ακόμα και κατά την ανάπαυση λόγω καρδιακής βλάβης.
  • Πόνος στο στήθος: Ιδιαίτερα εάν η μόλυνση επηρεάζει τις καρδιακές βαλβίδες.
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Η γρήγορη ή ξαφνική απώλεια βάρους μπορεί να είναι σημάδι.

Σημάδια ενδοκαρδίτιδας σε χέρια και πόδια

Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί με πολλά διακριτά σημάδια στα άκρα, τα οποία προκαλούνται από μικρές εμβολές (θρόμβους ή θραύσματα) που αποσπώνται από τις βλαστήσεις στις βαλβίδες της καρδιάς:

  • Κόμβοι Osler: Επώδυνες, κόκκινες ή μοβ, ανυψωμένες βλάβες που εντοπίζονται στις άκρες των δακτύλων των χεριών και των ποδιών.
  • Βλάβες Janeway: Ανώδυνες, μικρές, κόκκινες ή μοβ κηλίδες που εντοπίζονται στις παλάμες ή τα πέλματα.
  • Αιμορραγίες από θραύσματα: Μικροσκοπικές κηλίδες αίματος κάτω από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών με τρόπο παρόμοιο με τις ακίδες στα νύχια.
  • Πρήξιμο/διόγκωση: Οίδημα στις άκρες των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών, που παρατηρείται συχνά σε πιο σοβαρές ή χρόνιες περιπτώσεις.

Πόσο γρήγορα εξελίσσεται η ενδοκαρδίτιδα

Η ταχύτητα εξέλιξης εξαρτάται από τον τύπο της μόλυνσης.

Η οξεία ενδοκαρδίτιδα αναπτύσσεται ξαφνικά και εξελίσσεται γρήγορα, προκαλώντας σοβαρά συμπτώματα εντός ημερών έως εβδομάδων. Αυτό συχνά προκαλείται από πιο επιθετικά βακτήρια.

Η υποξεία ενδοκαρδίτιδα εξελίσσεται πιο αργά -σε εβδομάδες ή μήνες- και μπορεί αρχικά να έχει συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης.

Και στους δύο τύπους, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ανεξήγητος, επίμονος πυρετός: Ιδιαίτερα εάν έχετε ιστορικό καρδιακής νόσου ή άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.
  • Καρδιακό φύσημα: Εάν παρατηρήσετε νέους ή επιδεινούμενους ήχους φυσήματος.
  • Ασυνήθιστες αλλαγές στο δέρμα: Επώδυνοι κόμβοι στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών ή ανεξήγητες κόκκινες κηλίδες στις παλάμες και τα πέλματα.

Η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας. Εάν υπάρχει υποψία ενδοκαρδίτιδας, θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, υπερηχοκαρδιογραφήματα και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Σύνοψη

Η ενδοκαρδίτιδα είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή λοίμωξη, που επηρεάζει την εσωτερική επένδυση της καρδιάς.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων -όπως πυρετός, καρδιακά φύσημα και χαρακτηριστικά σημάδια σε χέρια και πόδια- είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση.

Η άμεση ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη για την πρόληψη επιπλοκών και την προστασία της καρδιάς από μόνιμες βλάβες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για ενδοκαρδίτιδα ή αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.