Το μελάνωμα, ένας κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος, μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε έναν υπάρχοντα σπίλο (δερματική ελιά), αλλά μπορεί επίσης να μοιάζει απλώς με το χρώμα του δέρματός σας.
Το αμελανωτικό μελάνωμα είναι ένας σπάνιος τύπος μελανώματος που φαίνεται άχρωμο ή παίρνει μια κόκκινη, ροζ ή μοβ απόχρωση.
Αυτό συμβαίνει επειδή του λείπει η μελανίνη, η χρωστική ουσία που δίνει στα περισσότερα μελανώματα την σκούρα τους εμφάνιση.
Μπορεί να μπερδευτεί εσφαλμένα με άλλες δερματικές βλάβες με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως σπυράκια, κύστεις, κονδυλώματα ή ουλές.
Δεδομένου ότι το αμελανωτικό μελάνωμα μπορεί να μοιάζει με άλλα σημάδια στο δέρμα, τα ποσοστά λανθασμένης διάγνωσης μπορεί να φτάσουν το 89%!
Το αμελανωτικό μελάνωμα συχνά διαγιγνώσκεται μόνο όταν είναι πιο προχωρημένο, επειδή είναι πιο δύσκολο να το αναγνωρίσουμε στην αρχή, είπε η δρ. Elizabeth Berry, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της πρόγνωσης, επομένως η εκμάθηση του τρόπου εντοπισμού του άχρωμου μελανώματος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ασυνήθιστων αλλαγών στο δέρμα.
Πώς εντοπίζεται το αμελανωτικό μελάνωμα
Η δρ. Jennifer N. Choi, δερματολόγος στο Northwestern Medicine, λέει ότι οι άνθρωποι συνήθως ανακαλύπτουν ότι έχουν αμελανωτικό μελάνωμα όταν έχουν αναπτύξει πιο προχωρημένα συμπτώματα, όπως αιμορραγία, κνησμό ή συνεχή ανάπτυξη κονδυλώματος ή κύστης που δεν επουλώνεται.
Μερικές φορές, ένας δερματολόγος μπορεί να εντοπίσει ύποπτα χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια μιας ολικής εξέτασης σώματος.
Το αμελανωτικό μελάνωμα τείνει να προκαλεί ιατρική εξέταση μόλις γίνει συμπτωματικό, είπε η δρ. Choi. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει εξαπλωθεί μέχρι εκείνο το σημείο, αλλά μπορεί να είναι πιο προχωρημένο ή βαθύτερο μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης, λόγω της καθυστέρησης στην ιατρική εξέταση.
Τα αμελανωτικά μελανώματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.
Τα πιο κοινά σημεία είναι οι περιοχές που εκτίθενται πιο συχνά στον ήλιο, όπως το κεφάλι, ο λαιμός, ο αυχένας, η πλάτη και τα πόδια. Ωστόσο, όπως και τα “κανονικά” μελανώματα, η δρ. Choi είπε ότι το αμελανωτικό μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί και σε ασυνήθιστα σημεία, όπως στις πατούσες.
Η δρ. Susan Massick, δερματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του πανεπιστημίου του Οχάιο, λέει ότι με μηνιαίες αυτοεξετάσεις του δέρματος θα εντοπίσετε εγκαίρως τυχόν ασυνήθιστες αλλαγές.
Βεβαιωθείτε ότι δίνετε προσοχή σε βλάβες που είναι νέες, αυξανόμενες, αιμορραγούν και συχνά σχηματίζουν κρούστα, απολέπιση ή κνησμό.
Αν εντοπίσετε κάποια ανησυχητική βλάβη, πηγαίνετε άμεσα σε δερματολόγο. Είναι σημαντικό να κάνετε αυτοέλεγχο, αλλά μην κάνετε αυτοδιάγνωση!