Η ορμονική ακμή, επηρεάζει κυρίως τους ενήλικες και ιδιαίτερα τις γυναίκες, ενώ θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς μπορεί να είναι επίμονη και δύσκολη στη διαχείριση.
Αυτός ο τύπος ακμής συχνά εκδηλώνεται ως βαθιές, επώδυνες κύστεις στο κάτω μέρος του προσώπου, στη γραμμή της γνάθου και στον λαιμό, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο στήθος και την πλάτη.
Η κατανόηση των αιτιών και των επιλογών θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών θεραπειών και των διατροφικών επιρροών, είναι το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση της ορμονικής ακμής.
Τι είναι η ορμονική ακμή
Η ορμονική ακμή εμφανίζεται όταν οι ορμονικές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία, την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση, οδηγούν σε υπερπαραγωγή σμήγματος (φυσικά δερματικά έλαια) και φραγμένους πόρους.
Τα ανδρογόνα, όπως η τεστοστερόνη, διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες, προκαλώντας αύξηση της παραγωγής ελαίου, που μπορεί να φράξει τα τριχοθυλάκια, οδηγώντας σε ακμή.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ορμονικής ακμής:
- Μη φλεγμονώδης ορμονική ακμή: Περιλαμβάνει λευκά και μαύρα στίγματα, τα οποία σχηματίζονται όταν οι θύλακες των τριχών είναι φραγμένοι με σμήγμα και νεκρά κύτταρα του δέρματος, αλλά δεν προκαλούν σημαντική ερυθρότητα ή πρήξιμο.
- Φλεγμονώδης ορμονική ακμή: Χαρακτηρίζεται από πιο σοβαρές και επώδυνες βλάβες όπως βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια και κύστεις. Αυτά συμβαίνουν όταν τα βακτήρια εισβάλλουν σε φραγμένους πόρους, προκαλώντας βαθύτερη φλεγμονή.
Φαρμακευτικές θεραπείες για την ορμονική ακμή
Υπάρχουν αρκετές συμβατικές επιλογές θεραπείας για την ορμονική ακμή, που στοχεύουν κυρίως στις υποκείμενες ορμονικές ανισορροπίες:
- Από του στόματος αντισυλληπτικά: Τα αντισυλληπτικά χάπια, που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστίνη, συνταγογραφούνται συχνά για να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών και της επίδρασης των ανδρογόνων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Αυτή η θεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε γυναίκες που εμφανίζουν εξάρσεις ακμής, οι οποίες σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο.
- Φάρμακα κατά των ανδρογόνων: Η σπιρονολακτόνη είναι ένα δημοφιλές φάρμακο, που χρησιμοποιείται για να εμποδίσει τις επιδράσεις των ανδρογόνων. Μειώνοντας την ποσότητα του σμήγματος που παράγεται, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ακμής με την πάροδο του χρόνου. Η σπιρονολακτόνη συνήθως συνταγογραφείται για γυναίκες και μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική κατά της ορμονικής ακμής.
- Ρετινοειδή: Τα τοπικά ρετινοειδή, που προέρχονται από τη βιταμίνη Α, δρουν προάγοντας τον κυτταρικό κύκλο και αποτρέποντας τους φραγμένους πόρους. Τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή είναι ισχυρότερα από τις επιλογές χωρίς ιατρική συνταγή και συχνά χρησιμοποιούνται παράλληλα με άλλες θεραπείες για τη βελτίωση της υφής του δέρματος και την μείωση της φλεγμονής.
- Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου συν σαλικυλικό οξύ: Και τα δύο αυτά προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της παραγωγής ελαίου και να καθαρίσουν τους φραγμένους πόρους, αν και είναι συχνά πιο αποτελεσματικά για λιγότερο σοβαρή ακμή. Το σαλικυλικό οξύ λειτουργεί ως απολεπιστικό, ενώ το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου σκοτώνει τα βακτήρια στην επιφάνεια του δέρματος.
Φυσικές θεραπείες για την ορμονική ακμή
Πολλοί αναζητούν φυσικές εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τις συμβατικές θεραπείες για την ορμονική ακμή. Αν και οι φυσικές θεραπείες μπορεί να μην προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα, μπορούν να συμπληρώσουν άλλες θεραπείες και να παρέχουν μια πιο ήπια επιλογή για τη διαχείριση της πάθησης.
Εδώ είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς φυσικές θεραπείες:
- Έλαιο δέντρου τσαγιού (tea tree oil): Αυτό το αιθέριο έλαιο έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όταν εφαρμόζεται τοπικά μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα, τη φλεγμονή και τον αριθμό των ενεργών βλαβών ακμής. Είναι σημαντικό να το αραιώσετε με κάποιο λάδι-φορέα (π.χ. καρυδέλαιο) πριν την εφαρμογή, για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος.
- Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, καθιστώντας το ένα δημοφιλές συμπλήρωμα για τη διαχείριση της ακμής. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα από του στόματος συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της σοβαρότητας της ακμής, ρυθμίζοντας την παραγωγή ελαίου και υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο και στον λιναρόσπορο, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ακμής. Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να εξισορροπήσουν τα επίπεδα ορμονών και να μειώσουν τη φλεγμονή στο δέρμα.
- Τσάι μέντας: Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι το τσάι μέντας (δυόσμος) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ανδρογόνων στις γυναίκες, συμβάλλοντας στην μείωση των ορμονικών εξάρσεων ακμής. Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών τσαγιού δυόσμου ημερησίως έχει συνδεθεί με την μείωση των βλαβών ακμής.
- Μηλόξυδο: Πλούσιο σε οξικό οξύ, το μηλόξυδο πιστεύεται ότι βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων pH του δέρματος και αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων, που προκαλούν ακμή. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και θα πρέπει να αραιωθεί με νερό πριν την εφαρμογή του στο δέρμα.
Πώς επηρεάζουν τα τρόφιμα την ορμονική ακμή
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της ορμονικής ακμής, καθώς ορισμένες τροφές μπορούν είτε να επιδεινώσουν, είτε να βοηθήσουν στον έλεγχο της ακμής.
- Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη: Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, τα σνακ με ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να προκαλέσουν γρήγορες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αύξηση της ινσουλίνης, η οποία διεγείρει την παραγωγή ανδρογόνων, προκαλώντας υπερβολική παραγωγή σμήγματος και ακμή. Η μείωση της κατανάλωσης τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ορμονικής ακμής.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά, ιδιαίτερα το αποβουτυρωμένο γάλα, μπορεί να επιδεινώσουν την ορμονική ακμή λόγω της παρουσίας ορμονών στο γάλα, που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ορμονών του ίδιου του σώματος. Η μείωση ή η παύση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών μπορεί να βελτιώσει το δέρμα για άτομα που είναι επιρρεπή σε εξάρσεις ορμονικής ακμής.
- Λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα τρανς λιπαρά και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Η ενσωμάτωση αντιφλεγμονωδών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία του δέρματος.
Ορμονική ακμή: Τι να τρώτε και τι όχι
Μια ισορροπημένη, αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της ορμονικής ακμής.
Οι τροφές που υποστηρίζουν την ορμονική ισορροπία και μειώνουν τη φλεγμονή μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στην υγεία του δέρματος. Δείτε τι πρέπει να συμπεριλάβετε και να αποφύγετε σε μια ορμονική δίαιτα ακμής:
Τι να τρώτε
- Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην μείωση των αυξομειώσεων της ινσουλίνης. Αυτό μειώνει την παραγωγή ανδρογόνων που προκαλούν ακμή. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών.
- Υγιή λιπαρά: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως ο σολομός, οι λιναρόσποροι και τα καρύδια, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της ακμής.
- Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: Η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες A, C και E, όπως τα μούρα, το σπανάκι και τα καρότα, μπορεί να υποστηρίξει την αποκατάσταση του δέρματος και να μειώσει τη φλεγμονή.
Τι να ΜΗΝ τρώτε
- Ζαχαρούχα και επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα σάκχαρα και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ινσουλίνης, προάγοντας τη φλεγμονή και τον σχηματισμό ακμής.
- Γαλακτοκομικά: Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επιδεινώσουν την ορμονική ακμή.
Σύνοψη
Η διαχείριση της ορμονικής ακμής απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων συμβατικών θεραπειών, φυσικών θεραπειών και διατροφικών τροποποιήσεων.
Είτε επιλέγετε από του στόματος αντισυλληπτικά είτε φυσικές θεραπείες όπως το έλαιο δέντρου τσαγιού, το δέρμα κάθε ατόμου ανταποκρίνεται διαφορετικά στις θεραπείες.
Επιπλέον, κάνοντας προσεκτικές διατροφικές επιλογές -όπως ο περιορισμός των τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και η ενσωμάτωση αντιφλεγμονωδών τροφών- μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των εξάρσεων ορμονική ακμής και στη βελτίωση της υγείας του δέρματος με την πάροδο του χρόνου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.