ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τριχόπτωση: Πόσες τρίχες είναι φυσιολογικό να «χάνουμε» κάθε μέρα;

Η ανάπτυξη των μαλλιών γίνεται σε τέσσερα στάδια

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τριχόπτωση: Πόσες τρίχες είναι φυσιολογικό να «χάνουμε» κάθε μέρα;

Η τριχόπτωση είναι κάτι που κανείς μας δεν θέλει ωστόσο, υπάρχει ένας αριθμός τριχών που είναι φυσιολογικό να «χάνουμε» κάθε μέρα. 

Η ανάπτυξη των μαλλιών γίνεται σε τέσσερα στάδια:

  1. Το πρώτο είναι είναι όταν τα μαλλιά αναπτύσσονται ενεργά. Αυτή η φάση μπορεί να επιμείνει για 2 έως 8 χρόνια
  2. Το δεύτερο στάδιο συμβαίνει ακριβώς πριν από τη διακοπή της τριχοφυΐας και μπορεί να διαρκέσει 2 εβδομάδες
  3. Το τρίτο είναι τελογενής φάση, μπορεί να επιμείνει για 3 μήνες και σηματοδοτεί τη διακοπή της ανάπτυξης της τρίχας
  4. Τέλος έρχεται η εξωγενής φάση, όπου τα μαλλιά καταλήγουν να πέφτουν από τα τριχοθυλάκια

Κάθε θύλακος τρίχας θα περάσει από αυτόν τον κύκλο περίπου 10 έως 30 φορές σε όλη τη ζωή ενός ατόμου. Καθώς το άτομο γερνάει, το πρώτο στάδιο καταλήγει πιο σύντομο, με λιγότερα τριχοθυλάκια να παραμένουν ενεργά.

Μέση τριχόπτωση και αυξημένη τριχόπτωση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα άτομο χάνει 50 έως 100 τρίχες καθημερινά. Αυτό θεωρείται φυσιολογική τριχόπτωση.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θεωρείται κάθε απώλεια μαλλιών ως πραγματική τριχόπτωση. Σύμφωνα με την δρ. Lynn McKinley-Grant, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο College of Medicine στο πανεπιστήμιο Howard, η τριχόπτωση είναι κάποιες φορές το σπάσιμο της τρίχας.

Το σπάσιμο της τρίχας μπορεί να συμβεί λόγω υπερβολικού βουρτσίσματος των μαλλιών ή λόγω στυλ χτενίσματος που “τραβούν” το τριχωτό της κεφαλής (συνήθως προς τα πίσω). Μπορεί επίσης να προκύψει από ορισμένες ρουτίνες styling ή σκληρά προϊόντα καθαρισμού.

Αλωπεκία

Ωστόσο, η τριχόπτωση που ξεπερνά την τριχοφυΐα θα μπορούσε να σημαίνει αλωπεκία, τον ιατρικό όρο για την τριχόπτωση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλωπεκίας, που κυμαίνονται από αυτοάνοσες διαταραχές έως τριχόπτωση που προκαλείται από ορμόνες.

Το ακραίο συναισθηματικό ή σωματικό στρες, η διατροφή, οι αυτοάνοσες διαταραχές, οι ορμονικές αλλαγές, η υγεία του τριχωτού της κεφαλής και ορισμένα φάρμακα θα μπορούσαν όλα να επηρεάσουν το είδος και την ποσότητα της τριχόπτωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις παίζουν αρκετοί παράγοντες ρόλο σε αυτό.

Για μια συγκεκριμένη αλωπεκία, γνωστή ως telogen effluvium, μερικές τρίχες πέφτουν ξαφνικά σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης μπορεί να προκύψει από κακές περιπτώσεις γρίπης, COVID-19, σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, διαβήτη, χημειοθεραπεία, διαταραχές του θυρεοειδούς, αναιμία, διακυμάνσεις των ορμονών και άλλες καταστάσεις υγείας.

Η δρ. McKingley-Grant εξηγεί επίσης ότι καθώς το σώμα έχει περιορισμένη διαθέσιμη ενέργεια σε εκάστοτε στιγμή, μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των μαλλιών και να χρησιμοποιήσει την ενέργεια αυτή για κάτι άλλο, ειδικά όταν είναι άρρωστο ή στρεσάρεται.

Οι άνθρωποι μπορεί να μην το παρατηρήσουν αυτό παρά μόνο 3-6 μήνες αφότου πέσουν περισσότερες τρίχες κατά την τελογενή φάση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι τρίχες καταλήγουν να μεγαλώσουν ξανά.

Η υγεία του τριχωτού της κεφαλής είναι επίσης ένας παράγοντας, καθώς οι φλεγμονές του τριχωτού της κεφαλής, όπως αυτές που προκαλούνται από την ψωρίαση, θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Άλλες λιγότερο γνωστές καταστάσεις, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε φλεγμονή. Δεδομένου ότι αυτό προκαλεί φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, το ξύσιμο θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη των τριχοθυλακίων.

Τα άτομα με πιο μακριά μαλλιά μπορεί επίσης να νομίζουν ότι έχουν μεγαλύτερη απώλεια τριχών από εκείνα με πιο κοντά μαλλιά. Αυτό οφείλεται απλώς στο ότι η δική τους απώλεια μαλλιών είναι πιο εμφανής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, αν κάποιος δει στρογγυλά φαλακρά μπαλώματα, μια πιο λεπτή αλογοουρά ή μια γραμμή μαλλιών που υποχωρεί, αυτό θα μπορούσε να είναι καμπανάκι για επίσκεψη σε δερματολόγο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.