ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Το πιο αστείο στις «δημοσκοπήσεις» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ερωτώνται και οι νεοδημοκράτες αν «πρέπει να είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης;»!
prodeals.gr

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον σταφυλόκοκκο: Οι συχνότεροι τρόποι μετάδοσης και τα συμπτώματα

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον σταφυλόκοκκο: Οι συχνότεροι τρόποι μετάδοσης και τα συμπτώματα

Ο σταφυλόκοκκος θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς μπορεί να προκαλέσει από μικρές δερματικές ως και πιο σοβαρές λοιμώξεις.

Μάλιστα, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απειλητικός για την υγεία αν το βακτήριο εισβάλλει βαθύτερα στο σώμα και εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, στις αρθρώσεις, στα οστά, στους πνεύμονες ή στην καρδιά.

Οι συχνότεροι τρόποι μετάδοσης

Οι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο εξαπλώνονται με τον τρόπο που εξαπλώνονται άλλες λοιμώξεις, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος, καθώς και με άλλους τρόπους.

  • Δερματική λοίμωξη: Οι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο στο δέρμα συμβαίνουν όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με το βακτήριο. Συνήθως εισέρχονται στο δέρμα μέσω κάποιου κοψίματος ή τομής.

Ο σταφυλόκοκκος επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω σε διάφορα αντικείμενα. έτσι, είναι πολύ συχνή η μετάδοση από χρήση προσωπικών αντικειμένων, ειδικά πετσέτες και ρούχα.

  • Τροφική δηλητηρίαση: Κάποιος μπορεί να μολυνθεί από κατανάλωση από μολυσμένου με το βακτήριο φαγητού. Επίσης, από το στόμα μπορεί να μπει το βακτήριο και όταν πλένουμε τα δόντια μας και ματώνουμε.
  • Σύνδρομο τοξικού σοκ: Όταν ένα άτομο που έχει έμμηνο ρύση φοράει ταμπόν για μεγάλο χρονικό διάστημα, το αίμα συγκεντρώνεται στο ταμπόν και δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων από τον κόλπο. Τα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα μέσω μικροσκοπικών τομών στα τοιχώματα του κόλπου.
  • Θηλασμός: Σε άτομα που θηλάζουν, τα βακτήρια από το στόμα του μωρού εισέρχονται στο στήθος σας μέσω μιας ρωγμής στη θηλή.

Συχνά, μπορεί να μεταδοθεί από κατοικίδια ζώα, λόγω κακής υγιεινής ή και από είδη οικιακής φροντίδας.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο καθένας μας είναι πιθανό να αναπτύξει σταφυλοκοκκική λοίμωξη, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο:

  • Τα βρέφη
  • Οι γυναίκες κατά την περίοδο του θηλασμού
  • Τα εξαρτημένα από τοξικές ουσίες άτομα
  • Όσοι χρησιμοποιούν ενδοφλέβιο καθετήρα
  • Όσοι έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση
  • Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσος ή η πνευμονοπάθεια
  • Όσοι πάσχουν από καρκίνο
  • Όσοι πάσχουν από δερματικές διαταραχές

Συμπτώματα

Το πρώτο σημάδι που θα εμφανίσει ο σταφυλόκοκκος είναι ένα κόκκινο σημάδι στο δέρμα, το οποίο έχει ζεστή υφή, έχει πύον και σας πονάει.

Ωστόσο, τα σημάδια και τα συμπτώματα του σταφυλόκοκκου ποικίλλουν, ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Στην περίπτωση που ο σταφυλόκοκκος περάσει στο αίμα τότε εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, ρίγη και υπόταση και σημαίνει ότι η λοίμωξη είναι πιο σοβαρή από απλή δερματική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την άλλη, αν ο σταφυλόκοκκος εισέλθει στον οργανισμό από μολυσμένο τρόφιμο, τότε τα συμπτώματα θα είναι ναυτία, εμετός και διάρροια. Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα, συνήθως μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.