ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ειδικό ρόλο «κατευνασμού» των βουλευτών της ΝΔ αναλαμβάνει η Ντόρα...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Όσα πρέπει να προσέχετε με τα κλιματιστικά τις ημέρες του καύσωνα – Σε τι θερμοκρασία να τα ρυθμίσετε

Τι χρειάζεται να ξέρετε για τη νόσο των λεγεωνάριων - Ποια τα συμπτώματα

Όσα πρέπει να προσέχετε με τα κλιματιστικά τις ημέρες του καύσωνα – Σε τι θερμοκρασία να τα ρυθμίσετε

Την ώρα που ο υδράργυρος «χτυπάει κόκκινο», οι περισσότεροι έχουμε ήδη ανάψει τα κλιματιστικά προκειμένου να δροσιστούμε. Ωστόσο, αν δεν τα συντηρούμε σωστά μπορεί να κρύβουν κάποιους κινδύνους για την υγεία μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή χρήση των κλιματιστικών είναι η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός της κλιματιστικής μονάδας (και των άλλων συσκευών) σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να μην έχουν τα κλιματιστικά επιπτώσεις στην υγεία μας;

– Να προβλέπουμε για τη σωστή συντήρηση

– Να καθαρίζουμε τα φίλτρα σε τακτά χρονικά διαστήματα

– Να αερίζουμε συχνά τον χώρο. Αν είναι ανοιχτό το κλιματιστικό όλη την ημέρα, καλό θα ήταν για κάποιες ώρες να έχουμε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό για να ανανεώνεται ο άερας. -Να μην κάνουμε απότομες αλλαγές από το κρύο στο ζεστό και αντίστροφα.

– Καλό θα ήταν να σβήνουμε τα κλιματιστικά 20 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι ή το αυτοκίνητο, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός στην μεταβολή της θερμοκρασίας.

– Οι περσίδες πρέπει να είναι στραμμένες προς το πάτωμα ή το μέσο ύψος του δωματίου και να μην «χτυπούν» τον αέρα απευθείας πάνω σε έπιπλα και οπωσδήποτε όχι πάνω σας.

Σε τι θερμοκρασία πρέπει να ρυθμίσω το κλιματιστικό;

Η θερμοκρασία στην οποία πρέπει να έχουμε ρυθμισμένα τα κλιματιστικά στο σπίτι είναι οι 25-28 βαθμοί Κελσίου το καλοκαίρι και οι 21-23 βαθμοί Κελσίου τον χειμώνα.

Οι ειδικοί προτείνουν η θερμοκρασία να ρυθμίζεται σε διαφορά το πολύ 10 βαθμών από την εξωτερική θερμοκρασία. Έτσι, αποφεύγουμε τις ακραίες θερμοκρασίες, αλλά και μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας.

Αν έξω έχει 38 βαθμούς και εσείς ρυθμίσετε την θερμοκρασία στους 20 βαθμούς, τότε το κλιματιστικό σας θα κάνει «διπλή δουλειά» για να πιάσει αυτήν την θερμοκρασία, ενώ οι κίνδυνοι για την υγεία σας θα είναι περισσότεροι, από την ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας.

Νόσος των Λεγεωνάριων από τα κλιματιστικά

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας, μια εκτεταμένη φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται συνήθως από μόλυνση με το βακτήριο γνωστό ως legionella.

Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι την «κολλάνε» από την εισπνοή των βακτηρίων.

Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ασθένεια των λεγεωνάριων.

Η νόσος των Λεγεωνάριων από τα κλιματιστικά αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο legionella.

Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκός πόνος
  • Ρίγη
  • Πυρετός
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και η νόσος των λεγεωνάριων από τα κλιματιστικά προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.