ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Όσοι καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων

Όσοι καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health- Europe», διαπίστωσε πώς τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές του University College London, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Imperial College του Λονδίνου, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους παρακολούθησε για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.

Όπως διαπιστώθηκε, κάθε 10% αύξηση της ποσότητας των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συνδέεται με 17% αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Τα φαγώσιμα που συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ήταν τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα ποτά.

Αντίθετα, άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, γλυκά και επιδόρπια, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο κίνδυνος της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως εντόπισαν οι ερευνητές.

Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση στη διατροφή του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% μη επεξεργασμένων/ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αυγά, γάλα, φρούτα) και τροφίμων με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (αλάτι, βούτυρο, λάδι) μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, χειροποίητα ψωμιά, κονσέρβες ψαριών, τυρί, μπύρα) μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.