Όταν, ωστόσο, μετατρέπεται σε «κύριο πιάτο», οι αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία είναι πολλές. Πόσω μάλλον αν πρόκειται για τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη.
Ενα κρουασάν, για παράδειγμα, έχει πολλαπλά αρνητικά χαρακτηριστικά.
«Πέρα από τις θερμίδες που δίνει, είναι πλούσιο σε ζάχαρη, ανθυγιεινό λίπος και συστατικά που τροφοδοτούν την οξείδωση και την κυτταρική φθορά. Επομένως, πρόκειται για μια λανθασμένη επιλογή, σε αντίθεση με ένα τοστ ή ένα μπολ με δημητριακά ή ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς» σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας Δημήτρης Γρηγοράκης και αναφέρει πως στις μέρες μας «έχουμε τροποποιήσει τα παραδοσιακά σνακ της μεσογειακής διατροφής με ό,τι πιο πρόχειρο και πιο γρήγορο μπορούμε να βρούμε».
Η συνεχής τροφοδότηση του οργανισμού με ακατάλληλα θρεπτικά συστατικά κάθε άλλο παρά ευνοεί το ανοσοποιητικό σύστημα και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, καθώς αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας.
«Επιτυγχάνονται ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε» τονίζει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου: «Εφόσον το ανοσοποιητικό σύστημα δεν δομείται με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, αποδιοργανώνεται και δημιουργούνται διάφορα προβλήματα όσον αφορά την έκφραση και την εξέλιξή του.
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες – ιδιαίτερα στην ενήλικη ζωή – να εμφανιστούν παθήσεις και χρόνια νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, του διαβήτη αλλά και διαφόρων μορφών καρκίνου».
Υγιεινά σνακ
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι καταναλωτές; Να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με υγιεινά σνακ ανάμεσα στα γεύματα και όχι αντικαθιστώντας τα με διάφορα αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα, αλλά και να φροντίζουν να τροφοδοτούν τα παιδιά τους με τα καλύτερα δυνατά ποιοτικά και θρεπτικά συστατικά, τα οποία έχουν ανάγκη για την ανάπτυξή τους και τη διατήρηση της υγείας τους.
«Να επιλέγουν μη επεξεργασμένα τρόφιμα, που δεν περιέχουν πρόσθετα, όπως συντηρητικά και αντιοξειδωτικά. Επίσης, να δίνουν οι ίδιοι το διατροφικό παράδειγμα. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν πρότυπα, άρα οι διατροφικές τους συνήθειες επηρεάζουν και τις επιλογές των παιδιών τους» προτρέπει ο ειδικός.
Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας, «μια κοινωνική και περιβαλλοντική ασθένεια». Οι υπερεπεξεργασμένες τροφές, όπως είναι τα περισσότερα σνακ, θεωρούνται ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.