Μήπως έχετε παρατηρήσει πώς όταν καταναλώνετε καυτερά φαγητά το σώμα σας αντιδράει με ρινική καταρροή, μούδιασμα στην γλώσσα, ακόμη και πόνο στο στομάχι;
Τα καυτερά φαγητά περιέχουν μια χημική ουσία, την καψαϊκίνη, η οποία ευθύνεται για αυτήν την «πικάντικη» και καυτερή αίσθηση.
Η χημική αυτή ουσία είναι το δραστικό συστατικό στις πιπεριές τσίλι, οι οποίες είναι φρούτα και ανήκουν στο γένος Capsicum.
Υπάρχουν και κάποιες άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν παρόμοια αίσθηση στα μπαχαρικά, όπως το ισοθειοκυανικό αλλύλιο (χρένο), που περιέχει το wasabi.
Αυτές οι χημικές ουσίες ερεθίζουν τις βλεννώδεις μεμβράνες του σώματος, την εσωτερική επένδυση ορισμένων οργάνων και σωματικών κοιλοτήτων, όπως το στομάχι, οι πνεύμονες, το στόμα, τα μάτια και τα ρουθούνια.
Οι μεμβράνες αυτές στο σώμα έχουν κάποιες «ασφάλειες» που πυροδοτούνται από την θερμότητα και τον πόνο.
Όταν κάποιος τρώει καυτερά φαγητά, το σώμα και ο εγκέφαλος οδηγούνται στο να πιστεύουν ότι απειλούνται, οπότε δίνει εντολή στις μεμβράνες να αντλήσουν περισσότερη βλέννα για να «ξεπλύνουν» το ξένο σώμα. Έτσι, αρχίζουν να μας τρέχουν τα σάλια, τα μάτια μας φουσκώνουν και η μύτη αρχίζει να τρέχει.
Η μύτη μας επηρεάζεται καθώς τα αισθητήρια νεύρα στο στόμα και το λαιμό συνδέονται με αυτά στη ρινική σας κοιλότητα.
Η καψαϊκίνη από μόνη της δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση καυτερών και πικάντικων φαγητών μπορεί να μας προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία.