ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Ουρεόπλασμα: Τι συμπτώματα προκαλεί και πώς μεταδίδεται;

Τι θεραπεία ακολουθείται

Ουρεόπλασμα: Τι συμπτώματα προκαλεί και πώς μεταδίδεται;

Το ουρεόπλασμα είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο ουροποιητικό ή το γεννητικό σύστημα των ανθρώπων. Είναι παρασιτικό, που σημαίνει ότι χρειάζεται έναν ξενιστή, όπως έναν άνθρωπο ή ένα ζώο, για να επιβιώσει.

Το βακτήριο ουρεόπλασμα αποτελεί μέρος του βακτηριακού πληθυσμού του οργανισμού. Κατά κανόνα αυτά τα βακτήρια ζουν σε ισορροπία, χωρίς να προκαλούν πρόβλημα. Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί να αυξηθούν σε πληθυσμό, προκαλώντας μόλυνση και προβλήματα υγείας.

Το ουρεόπλασμα ανήκει σε μια κατηγορία βακτηρίων που είναι γνωστά ως μυκόπλασμα. Το μυκόπλασμα είναι ο μικρότερος γνωστός οργανισμός αυτού του τύπου, που μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφο του εαυτού του για αναπαραγωγή.

Το ουρεόπλασμα δεν έχει κυτταρικό τοίχωμα, γεγονός που το καθιστά μοναδικό μεταξύ των βακτηρίων. Η έλλειψη κυτταρικού τοιχώματος το καθιστά ανθεκτικό σε ορισμένα κοινά αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της πενικιλίνης. Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλα αντιβιοτικά.

Οι περισσότεροι έχουν ουρεόπλασμα στον οργανισμό τους και δεν επηρεάζονται ποτέ. Όμως, το ουρεόπλασμα έχει συνδεθεί με ασθένειες και καταστάσεις που επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών και των γυναικών. Μπορεί επίσης να μολύνει νεογνά, εάν η μητέρα μεταφέρει το βακτήριο στο βρέφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πώς εξαπλώνεται το ουρεόπλασμα, τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει και ποιες θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες.

ουρεόπλασμαΚύτταρο του βακτηρίου ουρεοπλάσματος. Δεν έχει κυτταρικό τοίχωμα

Πώς μεταδίδεται το ουρεόπλασμα

Το ουρεόπλασμα μπορεί να μεταδοθεί κατά τη σεξουαλική επαφή. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι κολπικές λοιμώξεις με αυτό το βακτήριο ήταν υψηλότερες μεταξύ των γυναικών που είχαν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Αυτά τα βακτήρια μπορεί επίσης να μεταδοθούν σε έμβρυο ή νεογέννητο, εάν η μητέρα έχει λοίμωξη από ουρεόπλασμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορεί επίσης να βρεθεί σε γυναίκες που δεν ήταν ποτέ σεξουαλικά ενεργές, σύμφωνα με άλλη μελέτη. Ως εκ τούτου, η αιτία της παρουσίας του μπορεί να μην είναι γνωστή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τι συμπτώματα προκαλεί το ουρεόπλασμα

Το εν λόγω βακτήριο δεν προκαλεί συμπτώματα εάν ζει σε ισορροπία με τα υπόλοιπα στον οργανισμό. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί συνήθως να κρατήσει υπό έλεγχο τα βακτήρια, εμποδίζοντάς τα να προκαλέσουν μολύνσεις.

Εάν αυξηθεί ο πληθυσμός του των βακτηριών ουρεοπλάσματος, μπορεί να αναπτυχθούν ορισμένα προβλήματα υγείας και να προκαλέσουν συμπτώματα.

Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι πιθανά σημάδια λοίμωξης από ουρεόπλασμα και πρέπει να ελέγχονται από γιατρό:

Πρόβλημα με το να μείνει έγκυος μια γυναίκα

Αυτό το βακτήριο έχει βρεθεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας. Ως υπογονιμότητα ορίζεται η ανεπιτυχής προσπάθεια σύλληψης για ένα έτος.

  • Το ουρεόπλασμα μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την ικανότητά τους να κινούνται.
  • Στις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, που καθιστά την εγκυμοσύνη πιο δύσκολη.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένας συγκεκριμένος τύπος ουροπλάσματος (Ureaplasma urealyticum) εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα. Ως αποτέλεσμα, οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα θα πρέπει να ελέγχονται για το εν λόγω βακτήριο.

Μια λοίμωξη των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει έως και το 15% όλων των περιπτώσεων ανδρικής υπογονιμότητας, αλλά δεν οφείλονται όλες στο ουρεόπλασμα. Πολλές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια.

Μια ανασκόπηση ερευνών διαπίστωσε ότι το βακτήριο Ureaplasma urealyticum συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας στους άνδρες. Ένας άλλος τύπος, το Ureaplasma parvum, δεν συνδέθηκε με την ανδρική υπογονιμότητα.

Πόνος, έκκριση και κνησμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων

Η μόλυνση από ουρεόπλασμα μπορεί να προκαλέσει ορισμένες καταστάσεις που οδηγούν σε πόνο και δυσφορία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Τέτοιες είναι:

  • Ουρηθρίτιδα: Είναι η φλεγμονή της ουρήθρας (ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα έξω από το σώμα). Η ουρηθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, κνησμό γύρω από την ουρήθρα και ασυνήθιστη, ή δύσοσμη έκκριση υγρών.
  • Βακτηριακή κολπίτιδα: Είναι η λοίμωξη στον γυναικείο κόλπο. Επίσης μπορεί να προκαλέσει δύσοσμη, ή ασυνήθιστη κολπική έκκριση υγρών, κνησμό μέσα και γύρω από τον κόλπο και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.

Πυελικός, ή κοιλιακός πόνος

Το ουρεόπλασμα έχει συνδεθεί με πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην περιοχή της πυέλου, της κοιλιάς και της βουβωνικής χώρας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Προστατίτιδα: Είναι η φλεγμονή του προστάτη. Η προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την ούρηση, θολά ή αιματηρά ούρα, δυσκολία στην ούρηση, πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και επείγουσα ανάγκη για ούρηση.
  • Ενδομητρίτιδα: Είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου της μήτρας. Μπορεί να προκαλέσει πυελικό πόνο, μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία ή έκκριμα και πυρετό. Η ενδομητρίτιδα μπορεί να προκληθεί από διαφορετικά βακτήρια, αλλά η λοίμωξη από ουρεόπλασμα έχει συνδεθεί με την πάθηση στο παρελθόν.
  • Πέτρες στα νεφρά: Το ουρεόπλασμα μπορεί να παίζει ρόλο στον σχηματισμό λίθων στα νεφρά σε μερικά άτομα. Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο στην περιοχή της πυέλου, στην μέση, στην κοιλιά, πυρετό, προβλήματα στην ούρηση και θολά, αιματηρά, ή δύσοσμα ούρα.

Ουρεόπλασμα σε έγκυες γυναίκες και νεογνά

Τα πρόωρα μωρά, ειδικά εκείνα που ζυγίζουν 1 κιλό ή λιγότερο, μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στη μόλυνση από ουρεόπλασμα.

Τα νεογνά μπορεί να αναπτύξουν:

  • πνευμονία
  • μηνιγγίτιδα και εγκεφαλική βλάβη
  • τραυματισμό των πνευμόνων και αναπνευστικά προβλήματα

Επίσης, ένα έμβρυο μπορεί να μολυνθεί με ουρεόπλασμα πριν από τη γέννηση, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε:

  • πρόωρη ρήξη των μεμβρανών
  • έκτρωση
  • πρόωρος τοκετός
  • θνησιγένεια

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία για λοιμώξεις από ουρεόπλασμα, γεγονός που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα αυτών των επιπλοκών.

Τι θεραπευτική αγωγή υπάρχει για το ουρεόπλασμα

Απαιτείται αντιβιοτική θεραπεία. Ωστόσο, μόνο ορισμένα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά έναντι αυτού του βακτηρίου.

Το αντιβιοτικό που επιλέγεται εξαρτάται από το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζεται και από το ποιος υποβάλλεται σε θεραπεία. Ορισμένα αντιβιοτικά δεν είναι ασφαλή για έγκυες γυναίκες, ή νεογνά.

Η αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από ουρεόπλασμα στο νεογέννητο.

Πώς προλαμβάνεται το ουρεόπλασμα

Μόνο η αποχή από τη σεξουαλική επαφή μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση του ουρεοπλάσματος. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν βακτήρια ουρεοπλάσματος ακόμα χωρίς να κάνουν σεξ.

Το ουρεόπλασμα θεωρείται “καιροσκοπικό” βακτήριο. Βρίσκεται τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε άτομα με ορισμένες ασθένειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα “καιροσκοπικά” βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα σε κάποιο άτομο, όταν μια άλλη ασθένεια, άγχος, ή άλλη κατάσταση αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Έτσι το βακτήριο πολλαπλασιάζεται και εισβάλει περαιτέρω στο σώμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.