ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Ουρολοίμωξη: Τι θα συμβεί αν ο πόνος επιμένει και μετά την αντιβίωση

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

Ουρολοίμωξη: Τι θα συμβεί αν ο πόνος επιμένει και μετά την αντιβίωση

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Immunology αναφέρει ότι μια υπερανάπτυξη εξαιρετικά ευαίσθητων νευρικών κυττάρων μπορεί να συμβεί στην ουροδόχο κύστη ως αποτέλεσμα συχνών ουρολοιμώξεων. 

“Συνήθως, κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου ουρολοίμωξης, τα επιθηλιακά κύτταρα (εκείνα που καλύπτουν την ουροδόχο κύστη) που έχουν βακτήρια απομακρύνονται και τότε συμβαίνει μια σημαντική καταστροφή του κοντινού νευρικού ιστού”, είπε ο επικεφαλής ερευνητής Byron Hayes, από το πανεπιστήμιο Duke.

“Αυτό ενεργοποιεί ένα πρόγραμμα ταχείας αποκατάστασης στην κατεστραμμένη κύστη, το οποίο περιλαμβάνει την μαζική εκ νέου ανάπτυξη κατεστραμμένων νευρικών κυττάρων, Έτσι, αυξάνεται η ευαισθησία του ασθενούς στον πόνο”, εξήγησε ο ίδιος.

Οι ουρολοιμώξεις ευθύνονται για σχεδόν το 25% των λοιμώξεων στις γυναίκες, είπε με την σειρά του ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Soman Abraham, καθηγητής παθολογίας στο Duke.

“Πολλές είναι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και οι ασθενείς παραπονούνται συχνά για χρόνιο πυελικό πόνο και συχνουρία, ακόμη και μετά από έναν κύκλο αντιβίωσης. Η μελέτη μας, για πρώτη φορά, περιγράφει την υποκείμενη αιτία και προσδιορίζει μια πιθανή νέα στρατηγική θεραπείας”, πρόσθεσε.

Τι ακριβώς συμβαίνει σε μία ουρολοίμωξη

Συγκρίνοντας βιοψίες ουροδόχου κύστης από άτομα με και χωρίς επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι τα αισθητήρια νεύρα είχαν ενεργοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό σε εκείνους με ουρολοίμωξη, κάτι που εξηγεί την επίμονη αίσθηση του πόνου.

Οι μελέτες σε ποντίκια αποκάλυψαν στη συνέχεια ότι οι μοναδικές καταστάσεις στην ουροδόχο κύστη που προκύπτουν από τις τακτικές ουρολοιμώξεις μπορούν να αναγκάσουν τα ενεργοποιημένα νεύρα να αναπτύσσονται παραπάνω με κάθε επόμενη μόλυνση.

Αυτός κύκλος καταστροφής και αναγέννησης των νευρικών κυττάρων καθοδηγείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, είπαν οι ερευνητές.

Συγκεκριμένα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τα αλλεργιογόνα (μαστοκύτταρα) απελευθερώνουν χημικές ουσίες (αυξητικός παράγοντας νεύρων), οι οποίες προκαλούν την υπερανάπτυξη και αυξάνουν την ευαισθησία των νεύρων.

Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς βιώνουν περισσότερο πόνο και μεγαλύτερη ανάγκη να πηγαίνουν στην τουαλέτα συχνά, είπαν οι ερευνητές.

Θεραπεύοντας ποντίκια με φάρμακα που καταστέλλουν αυτόν τον αυξητικό παράγοντα των νεύρων, οι ερευνητές μπόρεσαν να καταπνίξουν αυτά τα συμπτώματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Αυτή η έρευνα φωτίζει μια αινιγματική κλινική κατάσταση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως γυναικών. Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των μαστοκυττάρων και των νεύρων είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς αποτελεσματικές θεραπείες για άτομα που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος”, είπε ο Abraham.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.