Όταν ένα παιδί βήχει, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αποτέλεσμα κάποιας ίωσης ή γρίπης, αν και παραμένουν οι βασικοί παράγοντες. Ο παιδικός βήχας ίσως αποτελεί δείγμα αλλεργίας ή ακόμη και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Ωστόσο, όποιος και να είναι ο λόγος που προκαλεί τον παιδικό βήχα, το μόνο σίγουρο είναι πως ταλαιπωρεί τα παιδιά ιδιαίτερα κατά τους κρύους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τον βήχα αυτό χωρίς όμως να καταφύγουμε κατευθείαν σε φαρμακευτικές αγωγές; Η παιδίατρος Dr Susanna Kemper προτείνει κάποιους τρόπους με τους οποίους ο βήχας μπορεί να περιοριστεί ή ακόμη και να εξαφανιστεί.
Φτιάξτε την παραδοσιακή κοτόσουπα
Όταν βήχουν τα παιδιά σας, το πρώτο βήμα είναι να φτιάξετε την παραδοσιακή κοτόσουπα. Προσθέστε φρέσκα λαχανικά και βράστε τη σούπα για πολλή ώρα, έτσι γίνεται τρομερά δυναμωτική και κάνει θαύματα!
Αφαιρέστε από τη διατροφή του το αγελαδινό γάλα και τις μπανάνες
Εναλλακτικά, το κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα είναι πάντα καλύτερο για τα παιδιά, ή μπορείτε να προτιμήσετε γάλα σόγιας, αμυγδάλου κλπ. Οι μπανάνες καλό είναι να αποφεύγονται ειδικά το χειμώνα γιατί δεν είναι στην εποχή τους και δημιουργούν πολύ φλέγμα στον οργανισμό, όπως και το αγελαδινό γάλα.
Δώστε φυτικά ροφήματα
Φτιάξτε τσάι βουνού με λίγη ρίγανη και λίγο θυμάρι μέσα και προσθέστε ακατέργαστο μέλι για γλύκα
(αφού κρυώσει μέχρι τους 40°C για να μην καταστραφούν τα ενεργά συστατικά του).
Ζεστά μπάνια και εντριβές
Λίγα πράγματα βοηθούν τόσο ένα παιδί που βήχει όσο ένα ζεστό μπάνιο, τρίψιμο με μια χοντρή ζεστή πετσέτα μετά και μια καλή εντριβή σε στήθος, πλάτη και πατούσες! Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή βαλσαμέλαιο.
Αν το παιδί σας είναι βρέφος κάτω των 18 μηνών, καλό είναι να βράσετε σε μια κατσαρόλα λίγο θυμάρι για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια να το προσθέσετε στο μπάνιο του. Στο τέλος μην ξεχάσετε ζεστές κάλτσες.
Ακόμη και τα άρρωστα παιδιά χρειάζονται λίγο καθαρό αέρα και έστω λίγη ώρα εκτός σπιτιού για
να αισθανθούν καλύτερα. Κρατήστε το παιδί σας μέσα στο σπίτι μόνο αν φαίνεται ξεκάθαρα πως χειροτερεύει όταν το πάτε έξω.
Δώστε ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα
Η λίστα αυτή δεν θα ήταν πλήρης χωρίς έστω μια αναφορά στην ομοιοπαθητική. Εντοπίστε από τί προκλήθηκε, πότε χειροτερεύει ή καλυτερεύει, τι τον ανακουφίζει έστω προσωρινά, ποια άλλα συμπτώματα τον συνοδεύουν, τί διάθεση έχει γενικά το παιδί.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.