Ο χτύπος της καρδιάς μας δεν είναι κάτι που συνήθως δίνουμε σημασία, διότι γίνεται μηχανικά και χωρίς σκέψη ή προσπάθειά μας. Επομένως είναι φυσικό όταν η καρδιά μας δεν χτυπά σωστά, μπορεί να είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να νιώσουμε παλμούς καρδιάς (ακανόνιστος και συνήθως ταχύτερος καρδιακός ρυθμός) και πολλές φορές είναι κάτι που δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί ιδιαιτέρως. Ίσως να έχεις πιει παραπάνω καφεΐνη. Ή έχεις έλλειψη σε μαγνήσιο. Ή απλά να βιώνετε κάποια στιγμή ή περίοδο με επιπλέον άγχος.

“Μην αγνοείτε και το ένστικτό σας”, λέει καρδιολόγος. «Αν ανησυχείτε ότι συμβαίνει κάτι επικίνδυνο, καλέστε το 166. Εάν αισθάνεστε μια αλλαγή στον καρδιακό σας παλμό αλλά δεν σας ανησυχεί πολύ, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια πράγματα στο σπίτι και να δείτε εάν μπορείτε να το θέσετε υπό έλεγχο».

Η καρδιολόγος παραθέτει τρόπους με τους οποίους μπορείτε να σταματήσετε στο σπίτι το αίσθημα παλμών καρδιάς και πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό ή νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.

Εάν νιώθετε αυτό το “φτερούγισμα” στην καρδιά, υπάρχουν μερικές σπιτικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ηρεμήσετε. Η ιδέα είναι να ηρεμήσετε το σώμα σας και να δώσετε στην καρδιά σας την ευκαιρία να φτάσει στη διαφορά.

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους ερεθισμούς για αίσθημα παλμών της καρδιάς σχετίζονται με καταστάσεις που ενεργοποιούν αυτήν την απόκριση “πάλης ή φυγής” (συμπαθητικό νευρικό σύστημα). Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας ωθείται να πιστεύει ότι κινδυνεύει και ετοιμάζεται να σας υπερασπιστεί από οτιδήποτε αντιλαμβάνεται ως απειλή. Πράγματα όπως η υπερβολική καφεΐνη, η νικοτίνη, το στρες και το άγχος μπορούν να δώσουν ώθηση σε αυτήν την απόκριση “πάλης ή φυγής”.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν η καρδιά σας χτυπά εκτός ρυθμού

1. Προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε

Συνήθως, ένας τυχαίος γρήγορος καρδιακός παλμός δεν προκαλεί ανησυχία. Και η ανησυχία για το τι συμβαίνει είναι πιθανό να το κάνει χειρότερο.

“Όταν ανησυχούμε και νιώθουμε στρες, ο καρδιακός μας ρυθμός επιταχύνεται καθώς το σώμα σας εισέρχεται στην φάση πάλης ή φυγής”, λέει η καρδιολόγος. “Αν έχετε αίσθημα παλμών καρδιάς και είστε σε ένταση και το μυαλό σας τρέχει από σκέψεις, πιθανότατα θα επιδεινώσει το πρόβλημα”.

2. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες

Οι βαθιές αναπνοές είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ηρεμήσετε το μυαλό και την καρδιά σας.

“Όταν γεμίζουμε το σώμα μας με οξυγόνο, βοηθάει να ενημερώσουμε το σύστημά μας ότι είμαστε καλά. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εδώ και δεν χρειάζεται να είμαστε σε επιφυλακή για επίθεση”.

Προτείνει την εξής τεχνική αναπνοής:

  • Εισπνεύστε καθώς μετράτε αργά έως το τέσσερα
  • Κρατήστε την αναπνοή σας για άλλους τέσσερις χρόνους
  • Εκπνεύστε καθώς μετράτε και πάλι αργά έως το τέσσερα
  • Κρατήστε την αναπνοή σας για ακόμα μια μέτρηση ως το τέσσερα
  • Επαναλάβετε αυτό το μοτίβο μερικές φορές.

Μπορείτε να δοκιμάσετε και για μεγαλύτερο αριθμό από το τέσσερα, αν σας φαίνεται καλό. Η ιδέα είναι ότι εισπνέετε, κρατάτε, εκπνέετε και κρατάτε ξανά για το ίδιο χρονικό διάστημα.

3. Δοκιμάστε αυτούς τους ελιγμούς vagal

Ένας άλλος τρόπος για να ηρεμήσετε την καρδιά σας και να ενεργοποιήσετε το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα είναι οι ενέργειες που ονομάζονται ελιγμοί του πνευμονογαστρικού. Αυτές οι φυσικές ενέργειες ενεργοποιούν το πνευμονογαστρικό σας νεύρο, ένα μακρύ νεύρο που συνδέει τον εγκέφαλο με την κοιλιά σας. Λειτουργεί ως ο φυσικός… βηματοδότης της καρδιάς σας. Και βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού σας παλμού. Όταν ενεργοποιείται, βοηθά στην επιβράδυνση του καρδιακού σας παλμού και σας απομακρύνει από αυτήν την απόκριση “μάχης ή φυγής”.

Πώς να το πετύχετε; Δοκιμάστε αυτές τις ενέργειες:

  • Σφίξτε τους μύες σας και σκύψτε λίγο σαν να προσπαθείτε να κάνετε κένωση του εντέρου
  • Σχηματίστε το στόμα σας σαν ένα να λέτε το γράμμα «O» και εκπνεύστε δυνατά, σαν να προσπαθείτε να φυσήξετε μέσα από ένα καλαμάκι
  • Ρίξτε κρύο νερό στο πρόσωπό σας
  • Ανάλογα με την υγεία και την κατάστασή σας, είναι πιθανό ένας γιατρός να σας προτείνει να δοκιμάσετε πιο έντονους ελιγμούς: να βάλετε το πρόσωπό σας σε ένα μπολ με κρύο νερό, αντί να το πιτσιλίσετε, για παράδειγμα. Αυτοί οι πιο ακραίοι ελιγμοί θα πρέπει να γίνονται μόνο αφότου μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας. Κρατήστε την ένταση χαμηλά αν τα κάνετε μόνοι σας.

Πώς να αποφύγετε την επανεμφάνιση του αισθήματος παλμών

Ο εντοπισμός τυχόν ερεθισμάτων που οδηγούν σε αίσθημα παλμών της καρδιάς σας μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στην ουσία του θέματος. Μόλις μάθετε ποια μπορεί να είναι η αιτία, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αποφύγετε τους ερεθισμούς σας.

Μερικές κοινές αιτίες για το αίσθημα παλμών είναι:

  • Χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών
  • Ανεπάρκεια μαγνησίου
  • Καφεΐνη
  • Νικοτίνη
  • Χρήση αλκοόλ
  • Αίσθημα άγχους ή νευρικότητας

Ο καρδιολόγος προτείνει εάν έχετε συχνά αίσθημα παλμών, να κρατάτε ένα ημερολόγιο και να σημειώνετε πότε σας συμβαίνει και τι να κάνετε για να δείτε εάν μπορείτε να εντοπίσετε πιθανές αιτίες. Σημειώστε κάθε φορά την ένταση του αισθήματος, το πόσο διαρκεί και ούτω καθεξής. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να παρέχετε στον γιατρό σας ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συμβαίνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!